Mazda3 1.6 Pb/LPG, 2009, (otomoto: 6012132837), 30.900 zł, Myślenice.

Tutaj zadajemy pytania na temat opinii o konkretnych egzemplarzach.

Postprzez apacz90 » 8 maja 2017, 12:16

Dzień dobry,

Jadę dziś obejrzeć ten samochód, zrobiłem check listę co sprawdzić. Czy Wam rzuca się coś w oczy odnośnie tego egzemplarza?

https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-3-e ... 11b28dcfb9

Dopisano 8 maja 2017, 17:14:

Sorry za doublepost, ale właśnie wróciłem z oględzin. To co stwierdziłem:

– starta kierownica oraz gałka zmiany biegów, lekko pęknięte skórzane? obicie hamulca ręcznego, jakieś ślady przypalania czy obicia plastiku słupka A, obicie od klamry pasa drzwi, lekko wyrobione siedzenie kierowcy

– elektryka, światła itp bez zarzutu, klima chłodzi, szybko grzeje

Silnik odpala na raz chodzi cicho, miarowo,

Co do historii samochodu, sprowadzony z włoch w 2012 roku, od tego roku był I właściciel w Polsce. Było lakierowane lewe nadkole. W trakcie używania podczas jazdy oderwała się plastikowa osłona nadkola prawego i wciągnięta pod koło, zostało to w miarę dobrze zreperowane – estetycznie. Po najechaniu na kamień pęknięcie plastików po prawej stronie przy halogenach. Kolizja – najechanie na tył pojazdu, został wymieniony zderzak tylny, na sportowy (ktoś to może potwierdzić?), klapa bagażnika naprawiona i polakierowana – gdyby sprzedający mi o tym nie powiedział to sam bym się nie zorientował )

Instalacja lpg założona we włoszech więc trochę lat już ma. Nie wiem co o tym myśleć, kolejny przegląd instalacji jest w przyszłym roku.

Podjechaliśmy na kanał i na podwoziu widać oznaki korozji, dodatkowo poci się z misy olejowej nad korkiem spustu oleju. Nie wiem w co to moze się przerodzić i jaki były koszt naprawy.

Ogólnie blacha, nadkola, progi zdrowe bez bąbli i widocznej rdzy. Auto w Polsce jest 5 lat może jeszcze nie zaznało soli...

Do samochodu sprzedający daje opony letnie, obecnie stoi na zimówkach – obydwie opony to Matador. Akumulator niedawno zmieniany, widać że czysty 60 mAh. Niedawno zmienił kompletne amortyzatory przód, nie na najdroższe ale klasa średnia, zmieniony pasek rozrządu i sprzęgło.

Auto posiada kilka wgniotek i zadrapań na karoserii takich typowo miastowych.

Sprzedający nie chce zejść z ceny a ja mam mętlik w głowie bo auto fajne i dobrze się prowadzi – tylko nie wiem czy się decydować, chcę pojeździć nim na pewno minimum 5 lat oby jak najwięcej tylko pytanie czy warto dać te 30 tys za taki egzemplarz.
apacz90

Postprzez rav 75 » 8 maja 2017, 18:53

Ooo,zmienił pasek rozrządu w silniku napędzanym łańcuchem... Ciekawe.
rav 75

Postprzez apacz90 » 8 maja 2017, 18:58

Akurat to mój błąd, zmienił pasek napędzający klimatyzację.
apacz90

Postprzez e-tomek » 8 maja 2017, 19:07

apacz90 napisał(a):został wymieniony zderzak tylny

Właśnie mi coś ze zderzakami nie pasowało, bo były od różnych wersji.
apacz90 napisał(a):Kolizja – najechanie na tył pojazdu

Ja jestem z tych, co handlarzowi / sprzedającemu (a pewnie kupił od handlarza, który sprowadził z Włoch, także niejako ... sam kupujesz ... od tego handlarza) za bardzo na słowo nie wierzy, jeśli nie ma na to twardych dowodów, ten samochód równie dobrze mógł mieć tył skasowany, jeśli by tak sobie pogdybać – zaglądałeś w w bagażnik? – od spodu te rejony sprawdzałeś?
Nadkole które lakierowane? – może wtedy nowy zderzak wkładali, bo auto tak ucierpiało.
To miałeś miernik grubości lakieru, czy nie? Jeśli są informacje, że coś było, to teraz trzeba wyeliminować najczarniejsze scenariusze, bo różne historie się widziało.

A byłeś w tym wątku?
viewtopic.php?t=150511&f=92
Może będą jakieś informacje o przebiegu.

Załóż temat na http://www.bez-wypadkowe.net, niektórzy użytkownicy mają tam dostęp do baz danych ubezpieczycieli i ASO, i podgląd na wysokość szkody, to zawsze warto wiedzieć na ile wycenili.

Ile km rocznie robisz?
Auto ma już trochę przebiegu. Moja 3-ka ma 101000km i tak sobie rozmyślałem, że może gdybym sprzedawał to pewnie w cenie 31000zł, a auto jest żyleta, także jak patrzę na taką z 200000km przebiegu to ... albo ja bym sprzedawał jakoś tanio, albo ta jest trochę za droga (myślę, że właśnie to).
Wyposażenie jest ciekawe, ale przebieg już konkretny, trochę pojeździsz – to później jak będzie 250000km – 300000km, to ze sprzedażą kolorowo nie będzie.

Rozrząd w tym silniku jest na łańcuchu ...
edit ... czyli pasek wielorowkowy (to pierdołka).
Forumowicz

Od: 8 gru 2012, 17:03
Auto: Mazda 6 2018

Postprzez apacz90 » 8 maja 2017, 19:19

Kolizja wydarzyła się obecnemu właścicielowi w Polsce. Właściciel jest osobą prywatną.

Wysłałem prośbę do Marianka, jeszcze bez odpowiedzi.

Załóż temat na http://www.bez-wypadkowe.net, niektórzy użytkownicy mają tam dostęp do baz danych ubezpieczycieli i ASO, i podgląd na wysokość szkody, to zawsze warto wiedzieć na ile wycenili.

e-tomek napisał(a):Ile km rocznie robisz?
Auto ma już trochę przebiegu. Moja 3-ka ma 101000km i tak sobie rozmyślałem, że może gdybym sprzedawał to pewnie w cenie 31000zł, a auto jest żyleta, także jak patrzę na taką z 200000km przebiegu to ... albo ja bym sprzedawał jakoś tanio, albo ta jest trochę za droga (myślę, że właśnie to).
Wyposażenie jest ciekawe, ale przebieg już konkretny, trochę pojeździsz – to później jak będzie 250000km – 300000km, to ze sprzedażą kolorowo nie będzie.

Rocznie robię około 20kkm głównie tereny podmiejskie i trochę miasta. Zdaję sobie sprawę że auto ma ponad 200kkm przejechane i ta cena mnie odpycha, a niestety sprzedający jest nieugięty.
apacz90

Postprzez e-tomek » 8 maja 2017, 19:32

Tak, ale pewnie kupił auto od handlarza. Mazda 3 w 2012 ... z takim wyposażeniem ... sprowadzona do PL ... z Włoch ... 3-letnia Mazda ... to można się sporo zastanawiać ...

To na bez-wypadkowe będzie może info o tej kolizji, ale w sumie i tak ważniejsze jest chyba to, w jakim stanie trafiła do PL.

No jak sprzedający jest nieugięty to ... może na siłę go nie uszczęśliwiaj? <nie powiem>
Zresztą dla mnie cena to i tak nie byłaby najważniejsza kwestia, jeśli chodzi o to auto, trzeba by je porządnie prześwietlić.

No jak robisz 20000km rocznie to po kilku latach przebieg już będzie konkretny.
Forumowicz

Od: 8 gru 2012, 17:03
Auto: Mazda 6 2018

Postprzez twardy103 » 8 maja 2017, 22:31

Wyposażenie ok, zderzak tylny od wersji SPORT (tak jak u mnie). Przedni zderzak ze "zwykłej" wersji, mogę potwierdzić. Trochę generalnie przygód miała, silnik 1.6, rok 2009, przebieg 200k – myślę, że można kupić coś lepszego za tą cenę. LPG od nowości czyli za dwa lata wymiana zbiornika, ciekawe jak stan wtrysków (jeśli wtryski do wymiany niedługo to razem ze zbiornikiem 1k zł).
Ja może jestem uprzedzony, natomiast jestem zdania, że lepiej kupić benzynę i samemu założyć dobrą instalację.

Na końcu pisze przecież "Cena do negocjacji. " to jak nieugięty? :D
Forumowicz

Od: 21 lis 2010, 00:25
Auto: Mazda3 2.0 DISI 2011
Volvo XC70 2008