Mój samochód wyposażony jest w czujnik zmierzchu oraz automatyczne światła ksenonowe. W przypadku gdy światła ustawione są w pozycji AUTO oświetlenie wewnątrz samochodu jak i podświetlenie zegarów reaguje na poziom nasłonecznienia co bardzo mi się podoba, jednak światła mijania uruchamiają się w tym trybie tylko i wyłącznie po zmierzchu, co w świetle polskiego prawa przekreśla możliwość korzystania z tego trybu. Czy istnieje możliwość aby w trybie AUTO światła mijania były włączone cały czas, zachowując pozostałe funkcje tego trybu, takie jak dostosowywania podświetlenia przycisków i zegarów?
Czytałem wątki odnośnie montażu ledowych świateł dziennych jak i wynalazków typu zmiana przeciwmgielnych na ledy. Mnie chodzi o jednak stricte o światła mijania włączone cały czas w trybie AUTO.
PS. Zaklejanie czujnika światła nie jest rozwiązaniem.
Mazda 3 BK światła automatyczne
Strona 1 z 1
Ja też mam czujnik zmierzchu i Mazda ma moduł do naszych aut co by mijania się zapalały ale lipnie jest to zrobione i żałuje wydanych pieniędzy na to. Mianowicie w tym module w pozycji off po włączeniu zapłonu włączają się już światła z przodu i z tyłu. Mój błąd że nie węszyłem bardziej i wydałem na pieniądz jak ten sam efekt mogłem uzyskać poprzez próbę oszukania czujnika zmierzchu.
Więc albo dokładasz jakiś custom moduł do DRL albo oszukujesz czujnik zmierzchu i zawsze odpali Ci światła z przodu i z tyłu
Więc albo dokładasz jakiś custom moduł do DRL albo oszukujesz czujnik zmierzchu i zawsze odpali Ci światła z przodu i z tyłu
Czyli i tak źle i tak niedobrze, w momencie zasłonięcia czujnika, mam światła o których nie muszę pamiętać ale tracę funkcje automatycznego dostosowywania światła w kabinie.
Instalując moduł mazdy tracę możliwość zostawienia samochodu tylko na postojówkach, czy nawet wyłączenia świateł mijania przy włączonym silniku bo światła mijania włączone są cały czas po włączeniu silnika nawet przy ustawieniu OFF.
A instalując jakiś customowy DRL ingeruje w wygląd samochodu, ponadto takie systemy mają opcje wyłącznia się w momencie włączenia postojówek, co znowu eliminuje używanie trybu AUTO.
Frustrująca sprawa, bo to jest taka błachostka, która można by pewnie uzyskać zmianą programu w komputerze, a w rzeczywistości nie ma "dobrego" rozwiązania.
Instalując moduł mazdy tracę możliwość zostawienia samochodu tylko na postojówkach, czy nawet wyłączenia świateł mijania przy włączonym silniku bo światła mijania włączone są cały czas po włączeniu silnika nawet przy ustawieniu OFF.
A instalując jakiś customowy DRL ingeruje w wygląd samochodu, ponadto takie systemy mają opcje wyłącznia się w momencie włączenia postojówek, co znowu eliminuje używanie trybu AUTO.
Frustrująca sprawa, bo to jest taka błachostka, która można by pewnie uzyskać zmianą programu w komputerze, a w rzeczywistości nie ma "dobrego" rozwiązania.
- Od: 11 mar 2017, 21:33
- Auto: Mazda 3 BK 1.6 MZ-CD 109KM 2006 Sunlight Silver
No niestety tak to wygląda. Obecnie gdybym był na Twoim miejscu to bym oszukał czujnik zmierzchu i bym zapomniał o sprawie z bogatszym portfelem o 300zł 
Odkopię trochę. Faktycznie w pozycji auto samo się ściemnia podświetlenie zegarów. No i mam pytanie. Mam zamontowany moduł świateł dziennych pod długie. I tu jest problem, bo przegrzewa mi się ten moduł z tego względu że gdzieś ucieka prąd. Tzn mam to wpięte pod długie światła, ale w Mazdzie błyskając długimi włączają się i xenony, czyli te światła są jakoś połączone i dlatego obciąża mi ten moduł. Dałem diody prostownicze ale one się bardzo mocno grzeją. Ktoś ma jakiś pomysł?
Pewnie jakiś badziew kupiłeś ja mam już z 6 lat Philpsa pod pozycję i nic się nie dzieje
Strona 1 z 1