Witam czy mógł by ktoś z was sprawdzić u siebie w maździe 3 z silnikiem 1.6 diesel 109km czy
przy dodawaniu gazu tak 2-3 tys obrotów dmucha tam powietrze za załączonym poniżej fotce.
To jest pokrywa zaworów po lewej jest korek wlewu oleju a po prawej taka zatyczka i u mnie przy dodaniu gazu 2-3 tys dmucha tam powietrze czy tak ma być czy porostu jest do wymiany pokrywa na nową??
Prośba o pomoc Pokrywa zaworów
Strona 1 z 1
To miejsce ma być szczelne pod tym korkiem jest membrana separatora oleju.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Wątpię że uda ci się zdjąć ten korek bez połamania tych zaczepów. próbowałem w 2 mazdach i w obu się to łamało.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Szpilki do kół
Witam.
Ja mam pytanie może z innej beczki. Jak zdjąć pokrywę zaworów ale tą na głowicy. Wszystkie śróby poodkręcałem, szpilki również pokrywa podnosi się do góry ale tak jakby coś ją trzymało. Czy ta krzywka zaworów ma wyjść razem z pokrywą? Czy trzeba odkręcić koło od paska rozrządu, aby zdjąć pokrywę.
Muszę wszystko wyczyścić i uszczelnić bo niestety poprzedni właściciel auta GRUUUBO sobie olał to wszystko i ciekło z każdej możliwej strony.
Poniżej fotki.
Będę wdzięczny za pomoc!!!

Ja mam pytanie może z innej beczki. Jak zdjąć pokrywę zaworów ale tą na głowicy. Wszystkie śróby poodkręcałem, szpilki również pokrywa podnosi się do góry ale tak jakby coś ją trzymało. Czy ta krzywka zaworów ma wyjść razem z pokrywą? Czy trzeba odkręcić koło od paska rozrządu, aby zdjąć pokrywę.
Muszę wszystko wyczyścić i uszczelnić bo niestety poprzedni właściciel auta GRUUUBO sobie olał to wszystko i ciekło z każdej możliwej strony.
Poniżej fotki.
Będę wdzięczny za pomoc!!!

rozrząd ustaw wcześniej na znaki! i dopiero zablokuj i demontuj koło pasowe a wtedy ściągniesz pokrywę :–) tak to się ma ruszać, jest to wałek rozrządu połączony łańcuchem (sprawdz jego stan i napinacza).
Strona 1 z 1