Witam forumowicze,
Na samym poczatku chcialbym zaznaczyc, ze jestem laikiem jesli chodzi o naprawy auta wiec prosze o wyrozumialosc. Zawsze wychodzilem z zalozenia, ze jak sie nie znam to nie wkladam lap tam gdzie nie powinienem, i nie wkladalem az do dzisiaj. Jak to sie mowi zycie wszystkiego nauczy wiec postanowilem zasiegnac porady tutaj. Niedawno przeprowadzilem sie do Szwajcarii i zanim zaprowadze auto do serwisu postanowilem sprobowac naprawic to samemu bo serwis tutaj kosztuje naprawde ogromne pieniadze, po prostu nie stac mnie teraz (dla przykladu przycisk klapy bagaznika ktory w pl kosztuje ok 350zl tutaj ponad 2 razy tyle a robocizna to juz wogole!). Musze to naprawic bo przeglad auta juz niedlugo a z taka usterka mi przegladu nie podbija napewno.
Mam problem. W mojej Mazdzie 3 BL z 2010r 1.6D 109hp hatchback. Juz od jakiegos czasu nie dzialaja przednie swiatla przeciwmgielne, na desce nie zapala sie rowniez lampka od przednich przeciwmgielnych. Tyl dziala bez problemow, lampka na kokpicie rowniez. Sprawdzalem skrzynke z bezpiecznikami obok akumlatora i wszystkie wydaja sie byc w porzadku. Dodam, ze swiatla przestaly dzialac krotko po tym jak przez wlasna glupote postanowilem zamontowac zarowki LED W5W (pozycyjne i podswietlenie tablicy). Czy zarowki LED-owe moga byc przyczyna problemu, usterki? Zarowki LED juz dawno zdemontowalem ale problem nadal istnieje.
Czy ktos z Was mial juz kiedys taki problem? Bezpiecznik sprawdzony, nie tu jest problem. Czy jest mozliwe zeby obydwie zarowki pod wplywem np. jakiegos zwarcia spalily sie w jednym czasie? Uprzejmie prosze o pomoc
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Swiatla przeciwmgielne przod nie dzialaja
Strona 1 z 1
Hej. Opisywałem problem niedziałających świateł przeciwmgielnych w tym dziale kilka tematów niżej! U mnie problemem był przekaźnik znajdujący się nad prawym przednim nadkolem.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Mario mazda3 napisał(a):Hej. Opisywałem problem niedziałających świateł przeciwmgielnych w tym dziale kilka tematów niżej! U mnie problemem był przekaźnik znajdujący się nad prawym przednim nadkolem.
Pozdrawiam.
@Mario mazda3
Dzieki serdeczne za celna wskazowke! :–) . Oczywiscie byl to przekaznik. Z tym, ze w moim przypadku nie znajdowal sie na nadkolem tylko wisial przed chlodnica. Zajelo mi to troche czasu bo nie za bardzo wiedzialem czego szukam ale przez przypadek zobaczylem wiszaca koste przy chlodnicy. Wyglada na to, ze ktos juz przy tym grzebal bo na kostce byly pozostalosci starej tasmy izolacyjnej, wystarczylo zalozyc opaske zaciskowa, schowac w dobrym miejscu bo dlugosc kabla na to pozwalala i kostka nie byla by nastawiona na wode. Ale trudno, kostka byla cala ruda od rdzy. Probujac wyjac kombinerkami przekaznik, skruszyl sie w drobny mak razem ze stykami (zalaczone zdjecia). Cala kostka wraz ze stykami + przekaznik jest do wymiany. 4 kable, latwy dostep wiec latwo to bedzie polutowac/zamontowac. Czy ktos z Was zna profesjonalna nazwe tej kostki wraz z przekaznikiem? Chcialbym sobie zamowic przez internet ale nie wiem jak to znalezc/nazwac. Bardzo prosze o pomoc i dziekuje za pomoc w znalezieniu problemu. Pozdrawiam
Witam, dziś miałem podobny problem odnośnie świateł przeciwmglowych przednich do mazdy 3 BL i zostawie tutaj numery części na przyszłość jak ktoś będzie szukać, bo też nie udało mi się nigdzie uzyskać takich informacji. Musiałem szukać cały dzień i kopać, wertować, może kiedyś znów się komuś przyda. Pozdrawiam
przekaźnik UM4667730
obudowa UM4666750
przekaźnik UM4667730
obudowa UM4666750
Strona 1 z 1