Wypadanie 5 biegu
Strona 1 z 1
Witam, Taki mam problem, że jak wrzucam 5 bieg i wjadę na 4 tys obrotów to zdarza się, że bieg mi wypada na luz, pojęcia nie mam co z tym robić. Oczywiście wiem, że można wyrzucić skrzynię i wstawić jakąś z odzysku, ale to dużo roboty. zaglądałem do lewarka, czy nie ma jakichś dziwnych luzów, ale z lewarka idą dwa drążki i wygląda to normalnie. Macie jakieś pomysły co to może być? Będę turbo wdzięczny za podpowiedź.
- Od: 11 lut 2017, 16:56
- Auto: Mazda3 BK rok 2006 silnik 1,6 benzyna, kolor nieciekawy
Witam
Miałem podobny problem z trzecim biegiem w Maździe 323F BJ. Znajomy mechanik zajrzał do skrzyni i postanowił wymienić poduszkę, po wymianie na nową to nic nie zmieniło. Przy większych obciążeniach trzeci bieg mi wypadał. Później, po czasie już nie korzystałem z tego biegu, postanowiłem wymienić skrzynię biegów. Problem zniknął.
A teraz jeżdżę Mazdą 3, i zdarzy mi się, że wybije mi wsteczny, miałem tak z 2-3 razy już. Przy obciążeniu właśnie. Oprócz tego ciężko go wbić, ale nie wiem czy zostanę przy tym samochodzie to póki co nie ruszam tego tematu.
Więc na moje oko jeżeli Twój samochód odmówi posłuszeństwa całkowicie już i będzie Tobie ciągle wypadać bieg to tylko wymiana skrzyni.
Miałem podobny problem z trzecim biegiem w Maździe 323F BJ. Znajomy mechanik zajrzał do skrzyni i postanowił wymienić poduszkę, po wymianie na nową to nic nie zmieniło. Przy większych obciążeniach trzeci bieg mi wypadał. Później, po czasie już nie korzystałem z tego biegu, postanowiłem wymienić skrzynię biegów. Problem zniknął.
A teraz jeżdżę Mazdą 3, i zdarzy mi się, że wybije mi wsteczny, miałem tak z 2-3 razy już. Przy obciążeniu właśnie. Oprócz tego ciężko go wbić, ale nie wiem czy zostanę przy tym samochodzie to póki co nie ruszam tego tematu.
Więc na moje oko jeżeli Twój samochód odmówi posłuszeństwa całkowicie już i będzie Tobie ciągle wypadać bieg to tylko wymiana skrzyni.
Problem z wypadaniem biegu powstaje w momencie wciskania gazu czy jego odpuszczania? Czy sprawdzałeś lub wymieniałeś może olej w skrzyni biegów? Czy sprzęgło dobrze wybiera w Twoim samochodzie? Te drążki, o których piszesz to najprawdopodobniej są cięgna do skrzyni biegów. Sprawdź, czy pod czas wrzucenia piątego biegu, nie są za bardzo naprężone.
- Od: 3 mar 2017, 13:44
- Auto: Mazda 6
Olej wymieniłem na gl-5, nowy wyskrzeglik założony z nowym przewodem, bo mocno już był skorodowany, linki nie wyglądają na przeciążone, nic nie dało, wypadanie biegu się nasila, zamówię używana skrzynie i zrobię podmianke, to się pownno wyJasnic coś. Myślałem o wymianie poduszki, ale to by był problem na każdym biegu a nie tylko na piątce. Acha, jechałem dzisiaj gierkowską trasą dość szybko i przy prędkościach ponad 140 problem zanika, ale to nie jest rozwiazanie na miasto, jak się zapewne kochani domyślacie do zaakceptowania przez otoczenia.
- Od: 11 lut 2017, 16:56
- Auto: Mazda3 BK rok 2006 silnik 1,6 benzyna, kolor nieciekawy
Strona 1 z 1