Nie działający tylny spryskiwacz
jeżeli faktycznie zamarzł i niemasz jakos duzo płynu zimowego w zbiorniczku to zagotuj wode w czajniku i wlej do zbiorniczka pożniej wypuść całą wode przez spryski zalej zimowy i przepuść niech przejdzie przez przewody ten zimowy u mnie moment pusciło tylko że mi zamarzł letni bo niezdarzyłem wymienić a tu mrozik przyszedl
Ostatnio przestał mi działać tylny spryskiwacz silnik nie działał odpiołem nadkole odchyliłem wypiołem kostkę posmarowałem tawotem wsunołem i działa jak ręką odiął. [WHITE SMILING FACE][WHITE SMILING FACE][WHITE SMILING FACE]
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
-
tadziu2903
Jeżeli nie działa Wam tylny spryskiwacz – a słychać działanie pompki to polecam sprawdzić koło w bagażniku. (Wężyk od spryskiwacza jest po prawej stronie – widoczny obok kabla anteny. Dojście banalne – kilka kołków) Dlaczego? Opis poniżej z mojego tematu. Pytania są nadal aktualne 
Kris30cm napisał(a):Zmuszony zostałem do naprawienia zbiorniczka od spryskiwaczy w mojej BK.
No to, jak auto wylądowało w garażu, to jechałem z całym układem spryskiwaczy.
Przy włączeniu tylnego spryskiwacza słyszałem tylko pompkę, a nic na szybie.
Otworzyłem bagażnik – a tam? Powódź.... ( Na zdjęciu juz po wyjęciu korka)
No to rozbieramy. Wywaliłem cały prawy tył. A tam?
Na zdjęciu już wsadziłem wężyk. (Nie był w kolanku) I teraz się zastanawiałem co to za kabel obok...
Usadziłem na miejscu. Chwilę później odpaliłem radio ( z którym miałem problemy, bo dzialaly mi może 3 stacje i na dodatek przerywały)... Ku mojemu zdziwieniu – w zamkniętym betonowym garażu odbierają mi wszystkie możliwe stacje). Czyli kabel był od anteny.
Powiem wam, że kabel i wężyk wyglądały jak z fabryki. Jestem niemal pewien, że nikt nic nie ruszał. Kołki i śruby w obudowie były nietknięte. Czyżby w fabryce ktoś się zagapił?![]()
No ale najbardziej nurtują mnie 2 kable. (na zdj zaznaczone na czerwono i żółto)
Te 2 pozostałe są od silniczków spryskiwaczy.
Z jednego z nich poprowadził ktoś kabel (+) do klaksonu marki` KRZESŁO `![]()
A drugi sobie wisi. I zastanawiam się – gdzie powinien być wpięty...
Posiada ktoś takie info?
Cześć, Ja również mam problem ze spryskiwaczami tylnej szyby. Po stłuczce zmuszony byłem wymienić zbiorniczek płyn do spryskiwaczy, zakupiłem od wersji hatchback czyli z dwoma pompkami. Wszystko podpięte, z przodu spryskiwacze chodzą normalnie natomiast z tyłu brak... mechanik stwierdził że komputer zablokował płyn na tylną szybę ponieważ przeszedł status niskiej zawartości płynu. Dodatkowo świeci się ale bardzo Ciemno widać to tylko w nocy kontrolka od płynu do spryskiwaczy- wcześniej tego nie było. Spotkał się ktoś może z kimś takim???
Pozdrawiam,
W.
Pozdrawiam,
W.
Krystek, jak napisałem wyżej, po zderzeniu cały zbiornik z obiema pompkami został zakupiony nowy i zamontowany. Też myslałem że może lakiernik jak składał zderzak itp. to zapomniał podpiąć kostkę, ale przy okazji problemów z pompą wspomagania sprawdziliśmy to z innym fachowcem (elektromechanik) – pompka jest podpięta, a po podpięciu przyrządów pod kable ten stwierdził że stan jest taki jakby był niski poziom płynu i komp blokuje na tylny spryskiwacz.. Tylko u mnie nie ma wskażnika płynu.. Dodam że kontrolka od sprysków się świeci, ale baaardzo słabo (widoczna tylko w nocy).
A zbiorniczek masz taki sam czy z innej wersji? Np z xenonami bo w nim jest czujnik od poziomu płynu i jeżeli słabo Ci świeci kontrolka to może z nim jest coś nie tak ewentualnie kostka źle podłaczona
Według mnie masz źle podpięty silniczek.
Ktoś się pomylił mazda ma od razu 3 kostki spryskiwacz szyby przedniej, spryskiwacz szyby tył oraz czujnik poziomu płynu.
Zrób tak odepnij kostkę od spryskiwacza na tył i włóż w nią kawałek drucika daj na zapłon jeśli się nie mylę będzie ci świecić wyraźnie brak płynu w zbiorniczku, a ty masz zapiętą złą pod silniczek.
Edit:
Tu jest link do tematu o dokładaniu czujnika co i jak dlatego twierdzę od razu że masz złą wtyczkę podpiętą do silniczka który daje zbyt małe zwarcie aby kontrolka świeciła
Przy okazji 50zł i masz dodatkowy czujnik który się przydaje.
viewtopic.php?f=470&t=176241&start=20
Ktoś się pomylił mazda ma od razu 3 kostki spryskiwacz szyby przedniej, spryskiwacz szyby tył oraz czujnik poziomu płynu.
Zrób tak odepnij kostkę od spryskiwacza na tył i włóż w nią kawałek drucika daj na zapłon jeśli się nie mylę będzie ci świecić wyraźnie brak płynu w zbiorniczku, a ty masz zapiętą złą pod silniczek.
Edit:
Tu jest link do tematu o dokładaniu czujnika co i jak dlatego twierdzę od razu że masz złą wtyczkę podpiętą do silniczka który daje zbyt małe zwarcie aby kontrolka świeciła
Przy okazji 50zł i masz dodatkowy czujnik który się przydaje.
viewtopic.php?f=470&t=176241&start=20
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Kropek, dzisiaj próbując dobrać się do czujnika wałka rozrządu (aby wyeliminować kolejny powód problemów z autem z innego tematu) od razu zajrzałem do sprysków. Zobaczyłem dwie wtyczki podpięte, udało mi się odpiąć tą wyżej (ta niżej jakoś twardo siedzi), tutaj obrazek pod odpięciu:

nr 1 – kosta z której wypiąłęm wtyczkę (czy to jest złącze od pompki na tył?)
nr 2 – druga kostka, wygląda jakby była przymocowana do zbiornika, nie udało się jej wypiąć, ale wygląda jak zaślepiona
Teraz tak, wypiąłem kostkę ze złączki nr 1:

zrobiłem zwarcie przewodem miedzianym, ale po włączeniu zapłonu to samo co było – świeci, ale słabo..prysnąłem całosć sprayem do styków, podłączyłem, zero zmiany..
Czyli jednak jest dobrze podłączone? To czemu brak tylnego sprysku?
pzdr,
W.

nr 1 – kosta z której wypiąłęm wtyczkę (czy to jest złącze od pompki na tył?)
nr 2 – druga kostka, wygląda jakby była przymocowana do zbiornika, nie udało się jej wypiąć, ale wygląda jak zaślepiona
Teraz tak, wypiąłem kostkę ze złączki nr 1:

zrobiłem zwarcie przewodem miedzianym, ale po włączeniu zapłonu to samo co było – świeci, ale słabo..prysnąłem całosć sprayem do styków, podłączyłem, zero zmiany..
Czyli jednak jest dobrze podłączone? To czemu brak tylnego sprysku?
pzdr,
W.