Mazda 323F BJ ZL'00 AT KULAWY NA WÓZKU
Witam iście jesiennie...sezon zimowy u mnie już zaczęty
Obiecałem sobie, że w tym sezonie wpadną aluski na zimę i udało się dorwać o wymiarach 16/6,5J ET40 za fajne pieniążki (oryginalny lakier i stan bdb) a oponki 185/55/16 nankang snow viva 2 za 638,– wydało mi się atrakcyjną ceną jak za komplet nowych opon
więc wleciały na rolki i po pierwszych kilometrach w mokrym terenie zaskoczyły mnie dobrą trakcją 

Dzisiaj maiłem zamiar nawoskować swoją stajnię samochodową i
Na dworze aura że niech to szlag trafi. Woskowanie odeszło w niepamięć

MAZDA SIĘ NIE PSUJE TO LUDZIE PSUJĄ MAZDY

Madzia śmiga i nic poważniejszego się nie dzieje poza świecącymi kontrolkami od ABSu/TCS/TCS OFF/i ręcznego...prawdopodobnie tylne czujniki ABSu są do wymiany (na 99% tylne zwrotnice "spuchły" korozyjnie i zgniotły cewki czujników )
Poza tym w końcu udało mi się dorobić brakującą osłonę chłodnicy, poprzednia była za szeroka i nie była odpowiednio wyprofilowana...trafiła do Kolegi Dwojasa
Pokrywa zaworów po 6 miesiącach nadal wygląda jak w dniu montażu, nic nie odparza się i lakier trzyma się porządnie
Jak dobrze pójdzie w lutym 2017 będzie zrobiony z kwasu kolektor wydechowy wraz wydechem i tłumikiem środkowym do już istniejącego końcowego
Wywalimy EGR i wszystko zaizoluję blue bandażem termoizolacyjnym 

"[...] blue bandażem termoizolacyjnym [...]"
Musisz zawsze mieć w audio przygotowany kawałek Eiffel 65 – Blue
Zawsze podziwiałem ludzi którzy tak dbają o detale. Miejmy nadzieję że nie skończą Ci się pomysły, bo z każdą aktualizacją czymś zaskakujesz. Może niedługo zobaczę na własne oczy jak na siebie trafimy na spocie
Musisz zawsze mieć w audio przygotowany kawałek Eiffel 65 – Blue

Zawsze podziwiałem ludzi którzy tak dbają o detale. Miejmy nadzieję że nie skończą Ci się pomysły, bo z każdą aktualizacją czymś zaskakujesz. Może niedługo zobaczę na własne oczy jak na siebie trafimy na spocie
- Od: 13 lis 2014, 17:47
- Auto: Xedos 6 KL `92
323C `96 ZM-VE
Mazda 6 GH
Plomien napisał(a):"[...] blue bandażem termoizolacyjnym [...]"
Musisz zawsze mieć w audio przygotowany kawałek Eiffel 65 – Blue![]()
Pewnie kiedyś trafimy na siebie

jak od zawsze wiadomo, czas spędzony miło a w tym wypadku z M szybko lecifranek74 napisał(a):cieszy z bezawaryjnej jazdy już 6 rok...jak ten czas szybko mija
To zalezy ile dajesz dystanasu . Ja u siebie mialem 1cm i nie zmienialem szpilek ale to tez zasługa nakretek
Teraz mam 15mm dystnase i szpilki zmienic musialem 
Noo jestem ciekaw Franek co wymysliles na ten rok
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Jak dobrze pamietam dystansu jest malo, 6 czy 8mm chyba, szpilki zostały ori, chyba ze mnie pamiec myli 

- Od: 14 lut 2010, 22:32
- Auto: Mazda 626 GE KL sedan 93r.
Mazda 626 GE KL liftback 96r.
była
Mazda 323F BG
MX-6 2.5 V6 KL
Rafalkom napisał(a):Widzę, że przerobiłeś już kilka kompletów różnych felg a do tego dystanse. Nie musiałeś zmieniać szpilek w piastach?
Ano tylko jak na razie 3 komplety...szpilek akurat nie musiałem zmieniać...to zasługa mocno ściętych otworów w kutych enkeiach oraz mocno ściętych wąskich nakrętek...dystanse mają 7mm

Dopisano 2 mar 2017, 18:47:
rafał88 napisał(a):To zalezy ile dajesz dystanasu . Ja u siebie mialem 1cm i nie zmienialem szpilek ale to tez zasługa nakretekTeraz mam 15mm dystnase i szpilki zmienic musialem
Cierpliwość jest gorzka...ale jej owoce bardzo słodkie

Dopisano 2 mar 2017, 18:49:
Eklerek323f napisał(a):Jak dobrze pamietam dystansu jest malo, 6 czy 8mm chyba, szpilki zostały ori, chyba ze mnie pamiec myli
Do spasu jest idealo
rafał88 napisał(a):To zalezy ile dajesz dystanasu . Ja u siebie mialem 1cm i nie zmienialem szpilek ale to tez zasługa nakretekTeraz mam 15mm dystnase i szpilki zmienic musialem
Zmianę szpilek też sam przerobiłem w mojej BJ co było dla mnie katorgą, przednie różnią się od tylnych średnicą części radełkowanej. W tej chwili na zimowym setupie mam z przodu dystans 20mm, z tyłu natomiast 25mm. Szpilki całkowita długość przód 66mm, tył 76mm. W zasadzie na OEM alu felgach z przodu mógłbym dać spokojnie dystans 25mm a z tyłu 30mm i mógłbym bezproblemowo przykręcić koła, jednak trochę się cykam bo to niezbyt bezpieczne

franek74, auto świetne, pozazdrościć. Włożone dużo pracy i pieniędzy, podziwiam
Noo to tez prawda i sam sie dowiedzialem przy probie przebijania szpilek
To zalezy jakie masz dystanse, jak z osadzenie to bedzie to działać ale łozyska dostaja tak po
, ze głowa mała 

- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium