Wysokie spalanie – co może być przyczyną? – benz.
szpasol napisał(a):Przy okazji wymiana czujnika temp nie poprawiła tematu odpalania auta. Nadal czasami trzeba dłużej kręcić. Ale z tego co zauważyłem z rana zawsze odpala od pierwszego tylko obrotomierz podskakuje do ok 2200obrotow i od razu schodzi do 1400 i coraz niżej i niżej.
U mnie odpala zawsze za 1 razem, ale WOW, też mam tak że przy starcie dochodzi nagle do 2200 i potem stopniowo opada do 1400 i niżej... zawsze uznawałem to za normalne. To jednak nie jest?
Witam , mazda od samego poczatku po zakupie przerazila mnie spalaniem PB , okolo 80km na 11l benzyny co daje granice 13.5l/100km . Autko zagazowalem ponizszym zestawem :
Stag 200 Go Fast
ACW01
Zavoli 150km
Butla w kole 56l
Po zatankowaniu do pelna gazu i przejechaniu 100km pojechalem sprawdzic ile zeszlo z butli . Szczerze mowiac , przerazilem sie , weszlo ponad 18l gazu .
Nie ma problemow z przelaczaniem sie auta na gaz , przelacza sie dosc szybko , pracuje rowno , nie ma spadkow mocy .
Czym moze byc spowodowane tak wysokie spalanie zarowno na PB jak i LPG . Nie chce wymieniac polowy czesci w samochodzie aby wkoncu znalesc powod .
Klocki nie tra , cisnienie w oponach dobre .
Boje sie ze gazownik regulacja moze nie rozwiazac problemu ktory rowniez jest przy benzynie .
Stag 200 Go Fast
ACW01
Zavoli 150km
Butla w kole 56l
Po zatankowaniu do pelna gazu i przejechaniu 100km pojechalem sprawdzic ile zeszlo z butli . Szczerze mowiac , przerazilem sie , weszlo ponad 18l gazu .
Nie ma problemow z przelaczaniem sie auta na gaz , przelacza sie dosc szybko , pracuje rowno , nie ma spadkow mocy .
Czym moze byc spowodowane tak wysokie spalanie zarowno na PB jak i LPG . Nie chce wymieniac polowy czesci w samochodzie aby wkoncu znalesc powod .
Klocki nie tra , cisnienie w oponach dobre .
Boje sie ze gazownik regulacja moze nie rozwiazac problemu ktory rowniez jest przy benzynie .
- Od: 16 paź 2016, 13:16
- Auto: Mazda 6 kombi
2004
1.8 120kM
Ewidentnie jest coś nie tak. Sprawdź błędy i może się coś wyjaśni.
Czytajac raporty spalania pb/lpg innych użytkowników tego forum na tym silniku mieszcza sie w rozdzialkach od 9.5 do 12l gazu na 100km , wiadomo ze kazdy jezdzi inaczej ale takie spalanie jak u mnie wychodzi grubo ponad normy a jezdze spokojnie , nie mam ciezkiej stopy . Ciezkie auto – za slaby silnik to raczej nie rozwiazanie .
Moze jutro dostane sie do gazownika , niech podepna i zobacza co im komputerek pokaze ale przy instalacji lpg ponoc nie bylo zadnych bledow . Kazali przyjechac po 1000km na regulacje ale przy takim spalaniu pojawie sie u nich jutro .
Na tygodniu wymienie jeszcze swiece bo nie mam pojecia ile maja przelatane te aktualne .
Moze jutro dostane sie do gazownika , niech podepna i zobacza co im komputerek pokaze ale przy instalacji lpg ponoc nie bylo zadnych bledow . Kazali przyjechac po 1000km na regulacje ale przy takim spalaniu pojawie sie u nich jutro .
Na tygodniu wymienie jeszcze swiece bo nie mam pojecia ile maja przelatane te aktualne .
2004
1.8 120kM
tadziol napisał(a):Nie szukałbym problemu w np.sondzie,bo wyszłoby to przy montażu LPG.
chyba, że "monter" olał temat i zrobił tzw "akord"
Dopisano 19 lut 2017, 23:46:
na moje sonda lambda , przepływomierz, katalizator i układ zapłonowy do sprawdzenia
VanEyden napisał(a):Witam , mazda od samego poczatku po zakupie przerazila mnie spalaniem PB , okolo 80km na 11l benzyny co daje granice 13.5l/100km
łączę z istniejącym wątkiem, a na przyszłość:
Proszę o zapoznanie się z zasadami obowiązującymi na forum:
1. W pierwszej kolejności szukamy tematów nas interesujących... do tego celu proszę użyć wyszukiwarki...
2. Czytamy je
3. Jeżeli nie znaleźliśmy odpowiedzi na nasz problem, to zadajemy nasze pytanie na końcu tego wątka
4. Jeżeli nie ma takiego tematu, wtedy możemy założyć nowy...
Po wizycie u gazownika i podpiecia sie pod staga wg niego wszystko ok , takze wina musi byc gdzies indziej . Na dniach biore sie za sprawdzenie czy nie dostaje lewego powietrza i wyczyszcze przeplywomierz .
2004
1.8 120kM
Ile km na gazie zrobiłeś ? Jeśli sonda ok to na razie pojeździj, jeśli za każdym razem będzie te 18l to faktycznie coś nie tak. Z Twojego postu wynika że zrobiłeś dopiero 100km. Ja mam 1.8 i w miescie przy dynamicznej jeździe wychodzi max 13.5 L gazu w trasie w zimie przy spokojnej jeździe 10L
Mysle ze sonde wylapali by przy montarzu gazu a tu nic nie pokazalo . Porobie jeszcze podstawowe czynnosci tj filtr powietrza , swiece , wyczyszczenie przeplywomierza , jesli nic nie pomoze to wtedy odwiedze mechanika
2004
1.8 120kM
Z jazda i praca silnika nie ma problemu , nie muli , obroty na ssaniu okolo 1100-1200 i po zlapaniu temperatury spadaja delikatnie ponizej 1000 , temperature lapie dosc szybko .
ELM327 bedzie do tego odpowiedni ? Widze ze kosztuje grosze
Zmienilem filtr powietrza i wyczyscilem przeplywomierz , ale czy ktos mi moze powiedziec od czego moze byc ta odpieta kostka ? Znajduje sie pod przednia lampa od strony kierowcy , na ta chwile ciezko bylo cos wiecej dojrzec .
ELM327 bedzie do tego odpowiedni ? Widze ze kosztuje grosze
Zmienilem filtr powietrza i wyczyscilem przeplywomierz , ale czy ktos mi moze powiedziec od czego moze byc ta odpieta kostka ? Znajduje sie pod przednia lampa od strony kierowcy , na ta chwile ciezko bylo cos wiecej dojrzec .
Ostatnio edytowano 22 lut 2017, 10:33 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 2 razy
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta - nie ma takiej potrzeby
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta - nie ma takiej potrzeby
2004
1.8 120kM