Witajcie,
od pewnego czasu przymierzam się do zmiany auta. Obecnie posiadam C-MAXa z 2004, 1.8 Pb+LPG. Niestety, jak to ford, duży rdzy (dziury), bierze olej no i już około 3 lat w moich rękach.
Idealne auto jakie bym chciał to auto typu SUV, automat, w benzynie...niestety budżet nie jest zbyt powalający. Przymierzałem się do leasingu 2-3 letniego auta ale póki co odrzuciłem ta opcję. Zmierzam ku temu by kupić auto za mniejszą kwotę, celuję w 20-30 tys. brutto.
Szukam, szukam i nie mam żadnych pomysłów a lubię mieć jakiś cel
Chciałbym znaleźć coś w automacie i coś wygodnego. Uwielbiam pozycję jaką daje C-MAX czy tez pozycję jaką można znaleźć w wyższych autach typu CR-V, Tiguan, Carens czy Tucson I. Każdym z tych modeli jeździłem mniej lub więcej i własnie coś takiego lubię. Mam tez okazję jeździć Kią Ceed II ... i jest to zdecydowanie za niskie auto. Wysiadanie z niego to męką

dlatego też chciałbym trafić co nie wymaga gimnastyki przy wsiadaniu i wysiadaniu. W C-MAXie siedzi się jak na krześle i to lubię

Najlepiej benzyna z gazem ze względu na bardzo krótkie dystanse chociaż patrząc po ilości samochodów w necie to biorę tez pod uwagę ropę mimo iż wydaje się to bez sensu. Nie musi być to demon szybkości ale 130 KM to minimum. Mile widziane 6 biegów – automat.
Biorę pod uwagę kombi czy liftback. Sedany raczej odpadają.
Co do wyposażenia to podstawowe typu klimatyzacja dwustrefowa (może być manualna), jakieś radio, tempomat, zwykła tapicerka. Nie mam dużych wymagań. W kwestii jakości wykończenia też nie jestem wymagający

Jeśli chodzi o wielkość to segment C w kombi lub D liftback. Powiedzmy, że dla rodziny 2+0 jednak z myślą, że jak będzie 2+1 to wózek będzie wchodzi na luzie a jak zabraknie bagażnika to trumna na dach i jazda.
Koncepcje mam dwie, młodsze auto z nadzieją że nic się nie będzie działo za wspomnianą kwotę maks 30 tys. albo starsze, za 20-25k, z opcją wsadzenia kilku tysięcy w razie czy też na dzień dobry.
Nic konkretnego nie mam upatrzone i pisząc ten temat liczę na to, że może coś pomijam i jest jakieś auto na które warto zwrócić uwagę.
Nie ukrywam, że będę szukać po znajomych, rodzinie, itp. Pewnie kupię to co się trafi jednak warto być rozeznamy.
Ostatnio najwięcej myślę o Volvo V50 z silnikiem 2.4 lub 2.5T – trochę nie jak to się ma do wymagań w postaci 130KM, ale ww. silniki nadają się do gazu i są polecane.
Pomożecie?