Mazda5 2.0 ON, 2007, (olx: 299582882), 22.000 zł, Żory.

Tutaj zadajemy pytania na temat opinii o konkretnych egzemplarzach.

Postprzez qbsen » 18 lut 2017, 00:49

mazda5.png

link

Obejrzany – prywatny właściciel, auto z Niemiec, kupione prawie rok temu.
Z wyglądu w porządku – kierownica, fotele nie wytarte, stan wnętrza odpowiada przebiegowi.
Szczeliny między drzwiami równe, drobne wątpliwości dotyczą prawych tylnych drzwi – właściciel potwierdza, że też je miał przy zakupie, ale wszystkie drzwi chodzą bardzo dobrze.
Lakier – brak śladów poprawiania, w obtartych miejscach widoczna blacha (brak dodatkowych warstw lakieru); kolor zgodny z VIN.
Silnik pracuje idealnie, żadnych drgań, stuków, brzęczeń, zawieszenie – bez zastrzeżeń (nie stuka, dobrze tłumi nierówności), nie ściąga na żadną stronę. Mechanicznie wszystko ok – biegi wchodzą bez haczeń. Układ kierowniczy precyzyjny, bez luzów (oglądałem już jedną 5, w której kierownica była bardzo "nerwowa").
Ładnie przyspiesza – nie mam porównania, więc trudno ocenić, czy zachowuje się tak jak powinna.
Żadnych zapalonych kontrolek, gasną standardowo zaraz po przekręceniu kluczyka. Webasto działa.
W komorze silnika żadnych śladów wycieków.
Zastrzeżenia:
1. Nie działa obsługa okien ze stanowiska kierowcy – działają przyciski w poszczególnych drzwiach, ale nie można otworzyć/zamknąć okien pasażerów z drzwi kierowcy – po kilku próbach zadziałała obsługa okna pasażera z przedniego siedzenia.
2. Obecny właściciel nie wymienił rozrządu – znajomy mechanik oznajmił mu, że rozrząd wygląda na wymieniony, choć nie ma wzmianki w książce (z Niemiec).
3. Właściciel nie robił nic z DPF i EGR – kontrolki się nie świecą.
Pytania:
1. Czy przy takim przebiegu należy po ewentualnym zakupie dokonać jakichś poważniejszych działań z DPF lub EGR?
2. Gdzie i w jaki sposób można sprawdzić te kluczowe elementy silnika – tylko w ASO?
3. Na desce jest przycisk ogrzewania szyby przedniej, ale w szybie nie widać "żyłek" ogrzewania (w Fordzie było je widać wyraźnie) – czy to znaczy, że szyba jest wymieniana (właściciel twierdzi, że nie), czy w Madzi tych żyłek po prostu nie widać?
Jakub.
qbsen

Postprzez Damian68 » 18 lut 2017, 01:11

Co do szyb to pewnie kwestia zaprogramowania, samochód można sprawdzić w ASO a także u mechanika zajmującego się serwisowaniem Mazdy. Rozrząd gdy nie mam pewności wymiany to z marszu wymieniam. A co miał robić z DPF-em ??? Jeśli jest i działa to zadbać o stan silnika , wymianę oleju, sprawdzić podkładki pod wtryskami itp. Można zastosować profilaktycznie środki Forte. Nie spotkałem się z przednią szybą podgrzewaną więc nie skomentuję.

Dopisano 18 lut 2017, 01:14:

Aha zapomniałem napisać o czyszczeniu smoka olejowego- ważne !
MAZDA SIĘ NIE PSUJE TO LUDZIE PSUJĄ MAZDY
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 lis 2014, 16:26
Auto: Mazda 3 2,0 LF 2004 Sedan
Ford CMax 2014 2,0 Diesel 163 KM
była
Mazda 323FBJ 1,6 16V2002
Mazda 5 2,0 Diesel Sport 2006
był
Opel Astra 1.8 16V

Postprzez qbsen » 18 lut 2017, 08:23

Dzięki.
Co do szyby – ok, znalazłem w instrukcji, że to nie odmrażacz, a nawiew na przednią szybę. Błąd w myśleniu...
qbsen