Problem z radiem, elektryka

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Klepak00 » 8 lut 2017, 13:14

Witam. Mam taki problem kupiłem niedawno Mazde 3 Bk 2.0 Activ Sport. Auto zakupiłem w Niemczech. I niemiec zamontował w mojej madzi kabel AUX do radia, tylko ze ten kabel to jakaś samoróbka. Zaczałem sie "bawic" tym kablem i poszło mi jakieś spięcie. Nie działa mi radio włacznie z wyświetlaczem, nie działa światlo w środku samochodu (i te z tyłu i z przodu). Do tego za każdym razem jak odpalam auto resetuja mi sie wszystkie ustawienia. Bezpiecznik od radia sprawdzałem ( ten mały pod schowkiem od strony kierowcy i duży kolo akumulatora). Ktoś wie co ja tam mogłem narobić? Czy to jakiś inny bezpiecznik poszedł czy nie wiem spaliłem radio? <płacze>

Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Początkujący

Od: 9 lis 2016, 19:46
Auto: Mazda 3 2.0 Active Sport Edition 09/2005

Postprzez radzix27 » 8 lut 2017, 17:12

Sprawdź wszystkie bezpieczniki zarówno te w kabinie jak i te pod maską, a nóż wystarczy tylko któryś wymienić ;) Przydałoby się też odłączyć od radia ten kabelek AUX.
Forumowicz

Od: 18 wrz 2014, 08:38
Auto: Mazda 3 BK Sedan, Z6 1.6, 2004

Postprzez Mateo_RX » 8 lut 2017, 18:07

Zrób zdjęcie jak ty wygląda. Może być tak, że jak się bawiłeś to uszkodziłeś płytkę radia i będziesz musiał kupić nowe. Oby nie. Ja jak montowałem swoją zmieniarkę mp3 to też przy wyjmowaniu panelu radia uszkodziłem radio i niestety musiałem jechać na szrot i zakupić nowe.
Przedstawiciel Ziemi Lubuskiej

Od: 6 cze 2016, 20:45
Auto: Mazda RX-8 1.3 HP ''Szara Osa''

Postprzez Klepak00 » 9 lut 2017, 00:28

Już sobie poradziłem, ale nie do końca w sumie ;P Wyczytałem gdzieś na forum, ze gościowi nie działał sam ten panel gdzie pokazuje godz, nawiew itd. i tez szukał, szukał i w końcu znalazł. I gdyby ktoś mial kiedyś podobny problem. Bezpiecznik numer 31 oznaczenie ROOM 15A (bezpiecznik od oświetlenia kabiny). Przy tych bezpiecznikach koło akumulatora. U tego gościa nie był przepalony, ale jak go wyciagnal i wsadził spowrotem to mu "zresetowało" i wszystko było git. U mnie był przepalony, wymieniłem, radio i panel działa, to samo oświetlenie kabiny i otwieranie auta z kluczyka. Tylko został jeden problem dalej mi resetuje liczniki i jak odpalam silnik to odrazu mi się klima włącza gdzie wcześniej tak na pewno nie było. Do tego jak odpaliłem wyłączylem ta klime i nawiew był ustawiony na 2 kreski nagle zaczął sam zwiększać prędkość. Podejrzewam, ze jeszcze jakiś bezpiecznik jest przepalony i to chyba któryś z tych pod schowkiem od strony pasażera. No nic jutro będe musiał sprawdzić wszystkie i dam znać czy to pomogło. A ten kabelek AUX juz dawno odłaczyłem jutro może zrobie zdjęcie to wam pokaże co "Niemiec" wykombinował :> hahaha
Początkujący

Postprzez Klepak00 » 10 lis 2017, 13:30

Problem sam znikł po paru dniach i generalne wszystko jest ok. Nie zauważyłem, żeby znowu występował problem z nawiewem czy resotowaniem liczników, ale mam inny problem z klimatyzacją. W lato gdy była włączona to działa mi tylko, gdy silnik był na obrotach, gdy obroty spadały to wiało ciepłym powietrzem! :| Nie sprawdzałem szczelności klimatyzacji a czytałem gdzieś, że madzia może mieć z tym problem. Jest jeszcze jedna sprawa, również w lato przestały mi działać elektr. szyby i to tak różnie. Raz nie mogłem z panelu kierowcy otworzyć szyby pasażera a on ze swojego mógł, innym razem nie mogłem otworzyć tych z tyłu (nie miałem ich zablokowanych), a jeszcze innym razem nie mogłem otworzyć żadnej szyby, klima nie działała lato 30 stopni, szyberdach mnie uratował. Teraz mamy listopad i wszystko jest ok, problem nie występuje jak z klimą to nie wiem. Ktoś mi mówił, że trzeba jakieś styki przeczyścić. Ktoś miał kiedyś podobny problem?
Początkujący