Raz na jakiś czas centralny zamek zamyka samochód bez powodu (bez przyciśnięcia pilota). Czasami gry jestem w środku i mam kluczyki w stacyjce. Czasami po prostu gdy chodzę wokół samochodu i mam otwarte drzwi. Ogólnie robi to totalnie losowo i bez mojej ingerencji...
W zasadzie nie jest to jakieś bardzo uciążliwe. Chociaż jak mi się zamknie z kluczykami w środku to może być wesoło...
Jakieś pomysły?
Problem z centralnym zamkiem – zamyka bez powodu
Strona 1 z 1
Czujniki w drzwiach działają?
Mówisz o tych "cyckach" na dole drzwi? W sensie, że jak otworzę przy włączonych światłach to pipczy? Jeśli o te to faktycznie w drzwiach kierowcy to nie zawsze działa.
standard, jeśli otworzysz samochód z pilota i nie otworzysz drzwi to sam się zamknie czyli tak jak u ciebie przy zepsutym czujniku krańcowym.
Te krańcówki są banalnej budowy – odkręć je i i tam gdzie dochodzi do styku ładnie wyczyść – sprawdź też czy nie zardzewiał gwint tam gdzie się wkręca śrubkę bo właśnie tym miejscem łapie masę. Co do masy sprawdź podłączenie masy akumulatora do karoserii – idzie tam przewód do kielicha wkręcony – kielichy lubią rdzewieć – masa na karoserii słabnie i zaczynają się cuda wianki m.in. z centralnym zamkiem albo słabym odbiorem stacji radiowych – oczywiście nie wykluczam mikrowłącznika w drzwiach kierowcy , wtyków pomiędzy drzwiami a karoserią samochodu, jakegoś przebicia od wilgoci
Dorzucę jedną teorię – u mnie była stopiona kostka w drzwiach. Wilgoć powodowała losowe zwarcia. W końcu się spaliła (dosłownie – zaczęła się dymić). Dobrze, że akurat byłem w samochodzie.
- Od: 17 kwi 2013, 09:32
- Auto: MX6 GE 92 2,5i V6 KL
A u mnie zzieleniała kostka od zamka w bagażniku i miałem to samo zjawisko , a co się naszukałem to moje ale znalazłem ,wywaliłem i mam spokój ! Madzia 323S ,2000 rok.
-
adammf
Strona 1 z 1