Ubezpieczenie samochodu OC AC NW (wątek zbiorczy)
Mi przyszło teraz na drugi samochód i z 420 zrobiło się 630. Ubezpieczenia od lipca poszły jakieś 42% w górę i z tego co gadałem z kuzynem, który sprowadza auta i pracuje w komunikacji to mówił, że od stycznia znowu mają być podwyżki 
Mi z 330 zrobiło się 440. Firmy się zmówiły i podniosły ceny. Już od kilku lat mówiło się że ceny wzrosną i nie rosły aż do teraz. Spokojnie pojawi się firma z niższą ofertą i reszta się dostosuje.
Nikt się nie zmówił ani nie pojawi się żadna tańsza firma. Podwyżki wynikają z nowych wytycznych Komisji Nadzoru finansowego i podatku bankowego.
Rynek OC od wielu lat był dla nikogo nieopłacalny i wojna na wyniszczenie ceną tak aby polak był zadowolony w końcu się skończyła i będzie jeszcze drożej.
Rynek OC od wielu lat był dla nikogo nieopłacalny i wojna na wyniszczenie ceną tak aby polak był zadowolony w końcu się skończyła i będzie jeszcze drożej.
Na jakiej podstawie to piszesz? Jakaś ustawa konkretnie?
Nie masz dostępu do telewizji, gazet ani internetu? Przecież to jedna z głośniejszych spraw.
Ustawa z dnia 15 stycznia 2016 r. o podatku od niektórych instytucji finansowych a wytyczne są na knf.gov.pl
Ustawa z dnia 15 stycznia 2016 r. o podatku od niektórych instytucji finansowych a wytyczne są na knf.gov.pl
Witam. Jestem świeżym kierowcom i mam pytanie odnośnie takiej sprawy.
Jestem właścicielem samochodu, a ubezpieczenie jest na współwłaścicielkę która posiada także swój samochód ubezpieczony na nią. Moja dziewczyna jadąc moim samochodem miała stłuczkę i teraz pytanie:
1. Czy zwyżka będzie na kolejnym ubezpieczeniu tylko mojego samochodu czy z automatu idzie to na konto współwłaścicielki i na jej samochód też będzie zwyżka ?
Wyczytałem różne opinie i nie wiem kogo słuchać więc chciałbym naprawdę odpowiedz na 100% i jeśli jest możliwość podpartą jakimś przepisem czy czymś podobnym.
A także wiedzieć na co się przygotować czy tylko na zwyżkę mojego samochodu czy na jakieś dodatkowe koszty na samochód współwłaścicielki.
Jestem właścicielem samochodu, a ubezpieczenie jest na współwłaścicielkę która posiada także swój samochód ubezpieczony na nią. Moja dziewczyna jadąc moim samochodem miała stłuczkę i teraz pytanie:
1. Czy zwyżka będzie na kolejnym ubezpieczeniu tylko mojego samochodu czy z automatu idzie to na konto współwłaścicielki i na jej samochód też będzie zwyżka ?
Wyczytałem różne opinie i nie wiem kogo słuchać więc chciałbym naprawdę odpowiedz na 100% i jeśli jest możliwość podpartą jakimś przepisem czy czymś podobnym.
A także wiedzieć na co się przygotować czy tylko na zwyżkę mojego samochodu czy na jakieś dodatkowe koszty na samochód współwłaścicielki.
- Od: 10 gru 2016, 23:45
- Auto: Mazda 323F BJ
Silnik: 1.6 / 98 KM
Rok: 2002
Jeżeli twoja dziewczyna miała stłuczkę samochodem, który był ubezpieczony na tą drugą osobę to zniżki idą po całości na każdy pojazd, który jest na nią zarejestrowany.
Swoją drogą mi nie dawno przyszło ubezpieczenie za moją Mazdę, gdzie mam ją ubezpieczoną na wujka. W tamtym roku w grudniu płaciłem 450 zł na cały rok. W tym momencie mam 900 zł na cały rok. A od stycznia znowu maja być podwyżki
Swoją drogą mi nie dawno przyszło ubezpieczenie za moją Mazdę, gdzie mam ją ubezpieczoną na wujka. W tamtym roku w grudniu płaciłem 450 zł na cały rok. W tym momencie mam 900 zł na cały rok. A od stycznia znowu maja być podwyżki
Rozumiem, chore to jest, bo jeśli ktoś by miał 5 samochodów na siebie i jedną stłuczkę zrobi to leci wszędzie..
Teraz nawiązując do tej sprawy jeszcze to poleci jej 10% zniżek czy to już zależy od ubezpieczyciela ile?
Po drugie czy biorąc nowe ubezpieczenie w innej firmie może być tak, że mniej % tych zniżek potrącą ?
Teraz nawiązując do tej sprawy jeszcze to poleci jej 10% zniżek czy to już zależy od ubezpieczyciela ile?
Po drugie czy biorąc nowe ubezpieczenie w innej firmie może być tak, że mniej % tych zniżek potrącą ?
- Od: 10 gru 2016, 23:45
- Auto: Mazda 323F BJ
Silnik: 1.6 / 98 KM
Rok: 2002
Ile procent to wydaje mi się, że ustala chyba ubezpieczyciel, ale mogę się mylić.
A np jeżeli będziesz miał 50 % zniżek to do jakiej firmy byś nie poszedł to tych zniżek nadal będziesz miał 50 % tak mi się wydaje
A np jeżeli będziesz miał 50 % zniżek to do jakiej firmy byś nie poszedł to tych zniżek nadal będziesz miał 50 % tak mi się wydaje
Jak to jest z uzyskaniem maksymalnej puli znizek czyli 60% przy ubezpieczeniu OC bo troche przez przypadek zapytalem o to w multiagencji i kobieta odpowiedziala ze trzeba miec 7 lat bezszkodowej jazdy. Zawsze myslalem ze to 6 lat ale ona twierdzi ze pierwszy rok jest rokiem tzw. zerowym i dlatego 7 lat a nie 6. Pierwszy raz takie cos slysze ale nigdzie juz potem tego nie weryfikowalem dlatego pytam Was.
Wczoraj ubezpieczałem samochód, więc przy okazji spytałem ile tych lat potrzeba do pełnej zniżki. Byłem u dwóch ubezpieczycieli (pośrednicy) i u dwóch powiedziano mi, że po 6 latach jest 60%.
Za moją Madzie 1.5 samo OC z NNW przy 40% zniżki wyszło 798zł, najtańsza opcja
DoniuPB –>
Tak jak mówi mateusz_kd jeśli masz 50%, to w każdej firmie będzie 50%.
A co do szkody, to w 2016 na konto mojego ojca poleciały zniżki za wypadek (wypadek współwłaściciela, ojciec właściciel), no i z pełnej zniżki urwali mu 30%. W każdej firmie ubezpieczeniowej była informacja o zniżce 30% (a nie jak przed wypadkiem 60%).
Także to ile % zniżki traci się za kolizje/wypadek jest jakoś odgórnie narzucone na firmy ubezpieczeniowe.
Zniżek ukradną tyle samo wszędzie, ale to nie znaczy, że cena ubezpieczenia wszędzie będzie identyczna, bo każda firma ma swoje widzimisię
Dlatego warto pójść do jakiegoś pośrednika ubezpieczeniowego (nawet do kilku), a on Ci znajdzie najtańsze ubezpieczenie
To nic nie kosztuje, tylko trochę Twojego czasu, a zaoszczędzić możesz nawet ładnych kilka stówek 
Za moją Madzie 1.5 samo OC z NNW przy 40% zniżki wyszło 798zł, najtańsza opcja
DoniuPB –>
Tak jak mówi mateusz_kd jeśli masz 50%, to w każdej firmie będzie 50%.
A co do szkody, to w 2016 na konto mojego ojca poleciały zniżki za wypadek (wypadek współwłaściciela, ojciec właściciel), no i z pełnej zniżki urwali mu 30%. W każdej firmie ubezpieczeniowej była informacja o zniżce 30% (a nie jak przed wypadkiem 60%).
Także to ile % zniżki traci się za kolizje/wypadek jest jakoś odgórnie narzucone na firmy ubezpieczeniowe.
DoniuPB napisał(a):[...]
Zniżek ukradną tyle samo wszędzie, ale to nie znaczy, że cena ubezpieczenia wszędzie będzie identyczna, bo każda firma ma swoje widzimisię
Zakładam ten wątek w związku z zawirowaniami cen na rynku ubezpieczeń komunikacyjnych. Wpisujcie model z rocznikiem, w jakiej firmie jest ubezpieczenie, czy macie zniżkę/wzwyżkę (ile %) i kwotę.
I co Ci to da?
Na stawkę OC wpływ ma tyle elementów, że nie ogarniesz (wiek kierowcy, stan cywilny, miejsce zamieszkania, miejsce garażowania itp. itd.)
Na stawkę OC wpływ ma tyle elementów, że nie ogarniesz (wiek kierowcy, stan cywilny, miejsce zamieszkania, miejsce garażowania itp. itd.)
To nie mial byc temat z serii pol auta juz wymienilem na nowe i dalej nie jezdzi tak jak powinno. Pogaduchy najprosciej piszac. Swoja droga elementy ktore wymieniles to z tego co wiem to jeden ma wplyw na cene czyli wiek kierowcy natomiast pozostale sa wazne przy AC.
Zdziwiłbyś się....
Dopisano 21 sty 2017 23:46:
btw. po co kolejny temat skoro mamy cały dział?
viewforum.php?f=82
Dopisano 21 sty 2017 23:46:
btw. po co kolejny temat skoro mamy cały dział?
viewforum.php?f=82
Moze w ubezpieczeniach directowych mozna sie spotkac z zapytaniem o stan cywilny miejsce zamieszkania czy garazowania pojazdu ale ubezpieczajac stacjonarnie chociazby w jakiejs multiagencji nikt nigdy tego nie weryfikowal podkreslam jeszcze raz przy OC. Pewnie nie ma co brnac dalej w temat bo co firma to inne reguly. Celowo nie chcialem pytac o ceny tutaj ale skoro zostalo to polaczone to juz nie moja sprawa niech tak bedzie.
talk_about85 napisał(a):Moze w ubezpieczeniach directowych mozna sie spotkac z zapytaniem o stan cywilny miejsce zamieszkania czy garazowania pojazdu ale ubezpieczajac stacjonarnie chociazby w jakiejs multiagencji nikt nigdy tego nie weryfikowal podkreslam jeszcze raz przy OC. Pewnie nie ma co brnac dalej w temat bo co firma to inne reguly. Celowo nie chcialem pytac o ceny tutaj ale skoro zostalo to polaczone to juz nie moja sprawa niech tak bedzie.
Ja zawsze ubezpieczam w multiagencji i o stan cywilny pytają za każdym razem
Ja mam m6 2003 2.3 166km za 380zł
Ach te znajomości 
- Od: 29 mar 2016, 14:37
- Auto: Mazda6 GG L3 2003