Przyszedł też czas i na mnie by w końcu opublikować moje wozidło na forum.
Po zdaniu egzaminu na prawo jazdy pierwsze kilka tysięcy kilometrów obijałem się samochodem rodziców. W końcu, po przeprowadzce do Warszawy przyszła pora na poszukiwanie własnego wozu, którego głównym przeznaczeniem miało być połykanie dłuższych i częstych tras. Wybór marki i modelu był prosty. Jeszcze przed zebraniem środków, wiedziałem, że będzie to Mazda 6. Wymagania miałem dość restrykcyjne, szukałem wersji Liftback (sedan średnio mi się podoba przez długą i opadającą w dół "pupę") w kolorze niebieskim i silnikiem 2.0 lub 2.3 Pb + LPG (ze względu na długie trasy). Przy poszukiwaniach dopisało mi ewidentnie szczęście, bowiem moją Magdalenę w kolorze Strato Blue z 2003 roku, znalazłem 40km od rodzinnej miejscowości. Był to pierwszy samochód, który oglądałem i jak się okazało jedyny. Następnego dnia pojechałem zabrać auto i podpisać dokumenty. Był 23 sierpnia 2014 roku.
Początkowo stan samochodu wyglądał na dobry, później okazało się, że poprzedni właściciel miał zapędy do katowania silnika i mocno szarpanej jazdy. Padło sprzęgło, poduszki pod skrzynią biegów i w pewnym momencie lista napraw wydawała się nie mieć końca. Przez pierwszy rok tankowałem auto, jeździłem na myjnię i połykałem kolejne kilometry, do tego stopnia, że w ciągu 12 miesięcy zrobiłem ponad 30 000 km. Zaświtał mi też pomysł sprzedaży i wymiany na II generację. Byłem na to już tak nastawiony, że eksploatacja samochodu ograniczała się głównie do zalania LPG i szybkiej myjki raz w miesiącu.
Wszystko zmieniło się w lipcu 2016 roku. Porzuciłem temat sprzedaży i stwierdziłem, że nie mogę jej tak zostawić i dam jej drugie życie. Zacząłem planować kolejne modyfikacje, o których w dalszej części wątku...
Producent: Mazda Motor Corporation
Model: Mazda6
Silnik: LF / 2.0 Pb / 141 KM / + LPG
Kolor nadwozia: 25E Strato blue
Kolor wnętrza: GH7 Sp
Wersja: Eurpejska
Kraj przeznaczenia: Niemcy
Miejsce pochodzenia: Japonia
Data produkcji: 17/05/2003
Kod nadwozia: GG
Rodzaj nadwozia: hatchback
Napęd: przedni
– 6 poduszek powietrznych
– Wspomaganie kierownicy
– Tempomat
– DSC
– ABS
– Wielofunkcyjna kierownica
– Elektryczny szyberdach
– Immobiliser
– 4 elektryczne szyby
– Welurowe fotele
– Elektryczne lusterka
– 2 podłokietniki
– Automatyczna klimatyzacja
– Czujnik zewnętrznej temperatury
– Komputer pokładowy
– Radio AM/FM
– Światła przeciwmgielne
– 11 kwiecień 2015 – wymiana paska alternatora wraz z napinaczami – przebieg: 172 249 km
– 16 maj 2015 – wymiana sprzęgła, poduszek pod skrzynią biegów oraz oleju w skrzyni
– 23 maj 2015 – reperaturka lewego tylnego błotnika i polerka lakieru
– 30 maj 2015 – zabezpieczenie antykorozyjne podwozia
W międzyczasie oczywiście regularna wymiana świec / oleju / klocków i tarcz hamulcowych
– 9 luty 2016 – naprawa zapieczonego zacisku hamulcowego (lewy przód), wraz z tłoczkiem
– maj 2016 – wymiana akumulatora
– 16 sierpień 2016 – naprawa zamka drzwi kierowcy
– 2 maj 2016 – wymiana uszczelki pod głowicą, wymiana świec oraz kabli rozruchowych
– 29 październik 2016 – wymiana silentblock'ów i łączników stabilizatorów w tylnym zawieszeniu (lewa i prawa strona), wymiana filtra i oleju na ELF Evolution STI 10W-40
– 29 kwiecień 2017 – wymiana łożysk z przodu oraz łożysk z piastami z tyłu. Wymiana oleju na Valvoline Synpower 5W40. Wymiana tarcz hamulcowych (Rotinger Graphite Line) przód + tył oraz klocków (Textar) – przebieg: 236 590 km
– świecąca kontrolka DSC i poduszki powietrznej pasażera
– prawdopodobnie przednie zawieszenie – – zrobione
– poprawki lakiernicze na lewych drzwiach przód i tył (po tym jak ktoś przerysował mnie na parkingu) – – zrobione
– prawdopodobnie łożysko w lewym przednim kole (czasem piszczy nawet przy jeździe prosto) – – zrobione
– pranie tapicerki i podsufitki – zrobione
– Dokładka przedniego zderzaka i splittery pod boczne dokładki
– Zawieszenie gwintowane D2 Racing z regulacją twardości
– Swap zacisków i tarcz hamulcowych od wersji 6MPS
– Malowanie proszkowe zacisków
– Nawiercane i nacinane tarcze Rotinger (na zamówienie)
– Zrolowane tylne nadkola
– Felgi od RX8, zregenerowane i malowane na mokro
– Usunięte listwy boczne z drzwi
– Pełny pakiet Aero
– Swap przedliftowego radia na poliftowe
– Montaż dekorów z poliftowej Tamury
– Montaż skórzanych foteli z pełną elektryką i pamięcią fotela z wersji poliftowej
– Montaż modułu komfortu kierunkowskazów
– A-Spec
– Lampy Xenonowe z wersji 6MPS
– Tylne lampy z 6MPS
– Gładki przedni zderzak
– Montaż podwójnego wydechu
– montaż spoilera na klapę bagażnika – zrobione
– poprawki lakiernicze – zrobione
– felgi 17’ od Mazdy 3 BK Sport – zrobione
– letnie opony 17’ – zrobione
– kute nakrętki do kół – zrobione
– malowanie zacisków (na niebiesko?) – zrobione
– zmiana / regeneracja gałki zmiany biegów – zrobione
– zmiana hamulca ręcznego na czarny – pasujący do tunelu – zrobione
– pranie tapicerki – zrobione
– poprowadzenie kabla od wideorejestratora i podpięcie go do instalacji
– Eibach -30mm – zrobione
– usunięcie chromu z przednich lamp
– montaż tylnych lamp od MPS – zrobione
– montaż podwójnego wydechu – zrobione
A teraz czas na to, co tygryski lubią najbardziej – zdjęcia! Po kliknięciu w miniaturkę, załaduje się zdjęcie w wyższej rozdzielczości.
Tak Madzia wyglądała 23/04/15, czyli około 8 miesięcy po zakupie. Do tego momentu zostały polakierowane tylko zaciski i założone nowe wentyle.
Standardowy grill i brak dokładki zderzaka
———————————
Po montażu sportowego grilla! nie było łatwo dostać go do zderzaka przedliftowego, ale w końcu się udało
Trochę więcej detali
Tutaj widać nieszczęśliwe wgniotki, niedługo będą naprawione
Z tyłu póki co nudno, ale jestem już umówiony do lakiernika na montaż spoilera
Przełożony panel z radiem z polifta wraz ze zmieniarką Yatour
To jedna z moich bolączek we wnętrzu – gałka zmiany biegów. Trzeba się nią zająć
Zestaw kosmetyków, żeby Madzia była zawsze piękna i gładka. Do tego oczywiście pełny komplet mikrofibr, aplikatorów, pędzelków, szmatek, glinek itp
Mam nadzieję, że wątek się przyjmie