Wymieniając radio narodził się problem z nie pasującymi wtyczkami radia. Można obejść to na kilka sposobów:
1. Kupić gotową przejściówkę MAZDA na ISO.
2. Kupić wtyk ISO i obciąć wtyczkę w instalacji samochodu i tam się z nią wlutować.
3. Kupić gniazdo ISO i wykorzystać wtyk starego radia.
Oczywiście najłatwiejszym sposobem będzie kupić przejściówkę której cena waha się w granicach 25 PLN, można zrobić to taniej wybierając sposób 2 lub 3. Ja wybrałem sposób 3, jest wygodniejszy niż sposób 2 ponieważ możemy sobie w domu na spokojnie to zrobić a ze sposobem 2 bywa różnie nie każdy posiada prąd w garażu i nie ciekawie się zakańcza i lutuje przewody które lekko wystają poza deskę rozdzielczą.
Najpierw przygotowujemy sobie narzędzia:
1. Lutownica
2. Nożyk montażowy
3. Cyna
4. Kalafonia
5. Koszulki termokurczliwe
6. Szczypce
Jeśli skompletowaliśmy już narzędzia zabieramy się za robienie przejściówki
1. Musimy się zaopatrzyć w sklepie elektronicznym/samochodowym w takie gniazdo ISO (ja zapłaciłem 7zł) :
Potrzebujemy także wtyków mazdy (te zostały odcięte od radia które było oryginalnie w samochodzie):
Jak już skompletujemy już gniazdo i wtyk bierzemy się do roboty. Na początku musimy ocynować końcówki przewodów aby nasze połączenia były pewne. Mniej więcej tak to wygląda:
Jeśli wykonaliśmy tą czynność dla wszystkich potrzebnych przewodów, przychodzi czas na odpowiednie połączenie przewodów. Najpierw zakładamy na przewody koszulki termokurczliwe zapobiegną one zwarciom a następnie lutujemy przewody ze sobą, pomocne będzie tu małe imadełko które posłuży nam jako 3 ręka. 3 nie przylutowane przewody to podświetlenie, masa, i sygnał dla anteny automatycznej.
Opis styków ISO:
Opis styków MAZDA:
Zbliżenie przewodów:
Krótki opis podłączenia
PIN > OPIS > Kolor przewodu ISO
A > 12V Stacyjka > Czerwony
B > 12V Akumulator > Żółty
C > Podświetlenie > Pomarańczowy
E > Sterowanie anteną > Niebieski
I > Głośnik LF+ > Biały
J > Głośnik RF+ > Szary
K > Głośnik LF – > Biały z czarnym paskiem
L > Głośnik RF- > Szary z czarnym paskiem
M > Głośnik LR+ > Zielony
O > Głośnik LR- > Zielony z czarnym paskiem
Q > Głośnik RR+ > Fioletowy
R > Głośnik RR- > Fioletowy z czarnym paskiem
Wracając do moich 3 nie podłączonych przewodów to zostawiłem je nie podłączone ponieważ:
Masa jest na wsuwkę , moje radio nie obsługuje sterowania podświetleniem, a wysuwanie anteną w niektórych modelach Mazdy jest na okrągłym wtyku
Mam nadzieję, że nie na darmo pisałem i fotorelacja przyda się komuś. W razie problemów chętnie pomogę.
EDIT by Marek: Przeniosłem obrazki na serwer MS