Przed paroma dniami siostra zakupiła mazde 6 z migającą się kontrolką DPF podczas jazdy próbnej auto miało moc. Jak twierdzi handlarz kontrolka dopiero co się zapaliła i trzeba przepalić filter... Dzisiaj poszedł komputer w ruch razem z Forscanem i odczyt błędów. Wywaliły dwa błędy, pierwszy P1391 oraz drugi P2458. Ten drugi rozumiem ale ten pierwszy jest mi nie zrozumiały (opis po angielsku). Próbowałem od razu wypalić filtr jednak operacja zakończyła się niepowodzeniem i przerwało wypalanie przy 2% nie wiem dlaczego ale wydaje mi się że mogło być za mało paliwa. Niestety jestem bardzo początkujący jeśli chodzi o diagnostykę komputerową. Podpowiecie co i jak posprawdzać? Chciał bym to od początku posprawdzać czy wszystkie czujniki sprawne oraz czy sama instalacja jest ok, ale nie wiem jak za to się zabrać. Podpowiecie co i jak?
Pozdrawiam
Migająca kontrolka DPF...
Strona 1 z 1
- Od: 16 maja 2012, 14:41
- Auto: Mazda Premacy 2.0 DiTD 101KM (r.2001)
Mazda 6 2.0 CITD 142KM (2007r)
Tu masz wszystko napisane
viewtopic.php?f=410&t=123243&view=unread#unread
viewtopic.php?f=410&t=123243&view=unread#unread
wpadłem na ten temat przed napisaniem mojego problemu. Zaczołem go czytać od początu jednak nic na temat samodzielnej diagnostyki przez pierwsze 15 stron nie znalazłem. Jest opisane jak jeździć autem żeby się "nie zapychał" lub ja samodzielnie podczas jazdy "uruchomić" proces wypalania co już prędzej znałem jednak w tym aucie nie miałem na to wpływu bo auto zostało zakupione przez siostrę pare dni temu. Czytam dalej ten temat z nadzieją że jest w tych 129 stronach coś napisane na temat sprawdzenia czujników od DPF-u. Auto póki co nie jest zarejestrowane dlatego odpada póki co procedura wypalania podczas jazdy (dokumenty u tumacza...) Podpowiecie coś ? A co z tym pierwszym błędem P1391? Ma związek z DPF-em?
raczej stawiał bym na przecierającą się wiązkę przewodów.gladiator_86 napisał(a):A co z tym pierwszym błędem P1391? Ma związek z DPF-em?
zerknij tu:
http://translate.google.pl/translate?hl ... rev=search
Za drugim podejściem udało się wypalić DPF. Problemem okazał się ten drugi błąd w pamięci komputera (przynajmniej tak mi się wydaje). DPF zgasł czyli powinno być dobrze. Co do świec żarowych to dzięki za linka na pewno się przyda 
Strona 1 z 1