Migające jednocześnie kontrolki DPF i ABS, Przygasanie silnika

Postprzez Krzysztof7 » 12 gru 2016, 20:36

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum, więc z góry przepraszam, jeśli założyłem temat nie tu gdzie trzeba lub popełniłem jakąś gafę i liczę na wyrozumiałość :)
Mam problem w mojej Mazdzie 6 GY 2.0 diesel 143km a mianowicie pierwszy z nich to miganie bardzo słabo (widać tylko w nocy lub ciemnym garażu) kontrolek od DPF i ABS. Po podpięciu komputera wyskoczył błąd o treści: częstotliwość regeneracji filtra cząstek stałych. Gdzieś mi się obiło o uszy, że w tym przypadku może być częściowo zapchany DPF ale o co dokładnie chodzi, jeśli mrygają te dwie (ABS DPF) kontrolki na raz?
Drugi problem polega na tym, że od czasu do czasu Mazda przygasa na wolnych obrotach, po ponownym odpaleniu wszystko wracało do normy , lecz kiedyś był przypadek, że w ogóle nie reagowała na pedał przyspieszenia. Ktoś może wie o co z tym chodzi ?
Niedawno wymienione filtry , robię nią 60% miasto 40% trasa. Moc ma raczej w porządku zbiera się tak jak trzeba.
Z góry dziękuję za pomoc.
Krzysztof7

Postprzez Dark_Mat » 12 gru 2016, 20:40

Z tym przygasaniem, to poczytaj o zaworze SCV. Sam wymieniałem miesiąc temu, bo mi Mazda gasła i występowało raz mniejsze, raz większe falowanie obrotów. Po wymianie wszystko pięknie.
Forumowicz

Od: 1 gru 2015, 02:14
Auto: Mazda6 kombi
MZR-CD 121 KM
2006 rok

Postprzez Krzysztof7 » 12 gru 2016, 20:44

Ok dzięki za podpowiedź, objawy podchodzą jak pod ten zawór tylko trochę kosztowna sprawa to jest słyszałem.
Krzysztof7

Postprzez Dark_Mat » 13 gru 2016, 13:28

Za sam zawór płaciłem bodajże 280zł. Wymieniłem sam. Czas wymiany, max 10 minut ;)
Forumowicz

Od: 1 gru 2015, 02:14
Auto: Mazda6 kombi
MZR-CD 121 KM
2006 rok