Mam pytanie do właścicieli 323F BA – jak działa u was nawiew powietrza ( z jaką siłą), bo mi się wydaję, że trochę mam za słaby i nie wiem czy to fabrycznie już tak jest, czy też może coś się rozszczelniło, albo przytkało w moim aucie ;–)
Filtr kabinowy mam zmieniony, wentylator chodzi jak trzeba, a powietrze nawet na czwartym biegu leci jakoś niemrawo. Nie chce mi się ściągać całej deski rozdzielczej, ale chyba będzie trzeba, aby dostać się do wszystkich rurek i sprawdzić je po kolei.
Co to może być?
Słaby nawiew powietrza
Strona 1 z 1
U mnie obecie z siłą wodospadu...Pioteq25 napisał(a):z jaką siłą?
Mam co prada BG, ale problem może być identyczny u Ciebie. Na podszybiu jest wlot powietrza. Po zdjęciu plastikowej osłony przy wycieraczkach dostajesz się do wlotu (ooooczywiście od zewnątrz auta). Później zdejmujesz kratkę i masz dojście do bezpośredniego wlotu powietrza. Widać, jak klapka się zamyka/otwiera, gdy sterujesz cięgnami. Jest tam dość gęsta kratka/siatka (bodaj metalowa), która oddziela "komorę z klapką". U mnie ów wlot był trochę przywalony liśćmi na dodatek w fazie rozkładu

Pozdrawiam
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Zerknij jeszcze na to:
Ogrzewanie a rura doprowadzająca powietrze do nagrzewnicy.
Powodzenia

Powodzenia
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
no nie wiem jak to jest w efce ale w 323C rozebrałem to podszybie i nic tam nie ma i nie ma co czyścić. oczywiście słychać załączoną dmuchawę ale jest on najprawdopodobniej schowana za taką ścianką i jedynie jest z dołu szpara ok 4-5cm ale nie idzie nawet włożyć tam ręki. więc jeśli chodzi o 323C to nic w tamtym miejscu nie da się zrobić
- Od: 15 paź 2005, 22:09
- Auto: Mazda 5 Sport 2.0 benzyna
była: Honda Accord i-Ctdi Sport 2006r
Mazda 323C 1,5i
Rozebrałem praktycznie wszystko co się dało i od wlotu powietrza przy szybie do samej dmuchawy mam czysto(bez liści itp.) Wszystkie rurki na swoim miejscu, bez widocznych nieszczelności i już nie wiem co jeszcze może być.
Słabo dmucha również na obiegu wewnętrznym, więc przytkany wlot przy masce już praktycznie odpada, bo powietrze jest zasysane wtedy z wewnątrz.
Poskładałem całość i zastanawiam się, czy czasem nie jest tak, że „ten typ tak ma” Może wentylator ma za słabą wydajność, albo nagrzewnica już jest tak zabita śmieciami, że stawia duży opór. Niestety nie udało mi się ściągnąć obudowy od nagrzewnicy i nie mogłem jej dokładnie oczyścić.
Słabo dmucha również na obiegu wewnętrznym, więc przytkany wlot przy masce już praktycznie odpada, bo powietrze jest zasysane wtedy z wewnątrz.
Poskładałem całość i zastanawiam się, czy czasem nie jest tak, że „ten typ tak ma” Może wentylator ma za słabą wydajność, albo nagrzewnica już jest tak zabita śmieciami, że stawia duży opór. Niestety nie udało mi się ściągnąć obudowy od nagrzewnicy i nie mogłem jej dokładnie oczyścić.
ArtX napisał(a):Pioteq25 napisał(a):odwrotnie podłączony wentylatorI co wentylator miał odwrotny kierunek pracy
Może to i dziwne, ale wentylator kręcił się odwrotnie i "coś" tam wpychał. Fizycznie jest to możliwe, bo łopatki mogą pchać powietrze w dwie strony, ale z uwagi na ich konstrukcję wydajność bardzo znacznie się wtedy różni. Teraz na pierwszym biegu nawiew jest lepszy niż wcześniej na 4
Jak ktoś nie wierzy niech sprawdzi.
Zastanawia mnie jeszcze to jak poprzedni właściciel tak jeździł i kiedy to zostało zamienione? Wtyczka od wentylatora ma zabezpieczenie i odwrotnie się jej nie wsadzi, więc gdzieś indziej zostały zamienione bieguny bądź ktoś majstrował w środku wentylatora.
Strona 1 z 1