Pewnie było juz setki razy ale jak widać, warto wałkować:
Mazdo, szósteczko moja... – Zachar OFF
https://www.youtube.com/watch?v=UjV_e4SPdIsJest tam film ukazujacy jak w kilka sekund otwierana jest M6 GJ i potem w kilka nastepnych sekund odjeżdża po podpieciu się do OBD. Ogólnie pokazany jest problem kradzieży GJ.
Dlatego tak jak mowiłem, OBD jest kluczem do tego aby złodziej po otwarciu, poszedł sobie, zostawiając samochód w spokoju. Wiem, łatwo sie mówi i nie, ja nie mam u siebie nic zrobione bo moj samochód jest warty obecnie tyle co felgi do GJ ale jak kupię GG lub GH w przyszłym roku to pierwsze kroki będą do polecanego elektryka coogarnie temat zabezpieczeń bo neistety na moim osiedlu krada sporo aut.
Hipotetycznie, wg sytuacji na filmie, pod otwarciu drzwi, przyklęknięciu, celem dostania się do OBD, złodziej zobaczyłby, ze go OBD nie ma, to raczej nie próbowałby go szukać po całym aucie, skoro zaplanował sobie kilka sekund na kradzież.
Niestety, ktoś opanował do perfekcji sposób na odjechanie GJ z fabrycznymi zabezpieczeniami.
Gwarancja sumy z faktury to również bdb opcja. Na pewno warta dopłaty w porównaniu z utratą wartości auta przy normalnym ubezpieczeniu AC.
Wczoraj rozmawiałem z kolegą, któremu na moim osiedlu, w tym roku ukradli 2(!) samochody. Golfa GT 2010, Citroena C4 2014. W żadnym nie miał dodatkowych zabezpieczeń.