spadek mocy i wzrost spalania po wymianie rozrządu?
Strona 1 z 1
M3 1.6CD 109KM. Po wymianie rozrządu i pompy wody auto straciło na mocy, ciężko określić ile ale przestało być "żwawe". Spalanie wzrosło o 1l (z tankowania). Przejechałem od wymiany jakieś 3000km i nadal się tak utrzymuje. Czy jest to możliwe , że problem tkwi w źle wymienionym rozrządzie.
- Od: 20 cze 2009, 19:55
Sprawdzałeś taką trywialną rzecz jak turbina, tzn. czy pracuje? U mnie zapchał się wężyk (odpięty na chwilę przy wymianie filtra paliwa) i turbina w ogóle nie działała. Efekt – zamulone auto. Sama wymiana rozrządu moim zdaniem nie ma żadnego wpływu na moc auta.
jak nie ma ? jak przestawią Ci rozrząd to zawory mogą się otwierać za wcześnie lub za późno i niestety dupa z jazdy
To są sytuacje skrajne !
Taka wymiana rozrządu powoduje nie brak mocy, ale brak pracy silnika !
Generalnie uważam (jak kolega toomass), że wymiana rozrządu nie ma wpływu na moc auta.
Pozdrawiam
- Od: 15 lis 2008, 22:04
- Auto: Mazda 3 1.6 MZ-CD
vqsoft napisał(a):miałeś kiedyś przestawiony rozrząd? o 1 ząbek ?
Również miałem. Oprócz utraty mocy w moim przypadku była jeszcze nierówna praca, problemy z odpaleniem, a i czasami na postoju potrafił zgasnąć. Autor postu pisze tylko o utracie mocy i większym spalaniu, dlatego sugeruję sprawdzić pracę turbiny. Mniejsza moc = cięższa noga = większe spalanie.
Jezeli stalo sie to ewidentnie po wymianie rozrzadu, to szybo na poprawke i sprawdzenie przez wykonawce... W koncu dal chyba jakas gwarancje na usluge...
Moim zdaniem zle wykonana naprawa

Moim zdaniem zle wykonana naprawa
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
każdą usługę można reklamować z tytuły niezgodności wykonania. (niezgodność z umową, niezgodność z przewidywanym stanem rzeczy)
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
- Od: 5 lip 2010, 21:04
- Auto: Mazda 3 1,6 MZ-CD 2005 HB
odświeżam wątek, czy możesz napisać co ostatecznie było przyczyną większego zużycia paliwa i spadkiem mocy?
Ja po wymianie rozrządu i przejechaniu 2000km zauważyłem podobne objawy. Zużycie rzeczywiste obliczone na podstawie pełnego tankowania, wzrost ok 1l/100km.
Ja po wymianie rozrządu i przejechaniu 2000km zauważyłem podobne objawy. Zużycie rzeczywiste obliczone na podstawie pełnego tankowania, wzrost ok 1l/100km.
-
moddard
Strona 1 z 1