Czateria...cd
brak słów...
Zmiana polega na tym, że prawo do zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków związanych z używaniem w działalności gospodarczej samochodu osobowego przysługiwać będzie pod warunkiem prowadzenia szczegółowej ewidencji przebiegu pojazdu.
Czyli jak toś ma auto zarejestrowane jako ciężarowe śpi spokojnie?
Czyli jak toś ma auto zarejestrowane jako ciężarowe śpi spokojnie?
To w UK jest odwrotnie...
Prowadząc kilometrówkę jesteś na uproszczonej książce podatkowej... i nie możesz wkładać kosztów leasingu, paliwa czy przeglądów... Kilometrówka jest ryczałtem tych kosztów.
Ale jaja w PL...

Prowadząc kilometrówkę jesteś na uproszczonej książce podatkowej... i nie możesz wkładać kosztów leasingu, paliwa czy przeglądów... Kilometrówka jest ryczałtem tych kosztów.
Ale jaja w PL...

Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
loockas napisał(a):Hmmm, a to dopiero teraz wchodzi? Myślałem, że to już dawno obowiązuje, a na pewno gadało się o tym już dawno temu.
W przypadku VAT tak jest że mozesz odliczyć tylko 50% chyba że użytkujesz tylko służbwo i prowadzisz ewidencję przebiegu pojazdu.
Możesz wszystko netto wrzucić w koszty.
Jak nic, chyba mocno rozważę przenieisenie sie z podatkami na Słowację.....
..::Born To Rise Hell::..
Dlatego trzeba mieć dwa auta wtedy odliczasz od firmowego cały vat i nikt się nie przeyczepi że użytkujesz auto prywatnie bo masz prywatne auto 
No to ja wiem, ale nie rozumiem tego artykułu, bo to co opiszesz obowiązuje chyba od 2015r. No chyba, że chodzi o:
Bo do tej pory chyba tylko przedstawiało się kilometrówkę w razie kontroli?
Może dzięki temu będzie mniej służbowych fur na hotelowych parkingach w wakacje
szczegółowej "kilometrówki" przedstawianej naczelnikowi urzędu skarbowego
Bo do tej pory chyba tylko przedstawiało się kilometrówkę w razie kontroli?
Może dzięki temu będzie mniej służbowych fur na hotelowych parkingach w wakacje
Po prostu nagminne jest wykorzystywanie firmy do zakupu sobie auta nie wykorzystując je służbowo a przy okazji odliczy się vat. Znam przypadek firmy jednoosobowej której właścicielka wzięła sobie auto w leasing a nawet nie ma prawka. Wożą się z mężem po rodzinie i chwalą jaki ładny mają samochód 

loockas napisał(a): wyczyściłem przepływkę.
ja na wiosnę chyba zaatakuje ją i boost sensor bo pewnie brudny choć egr zaślepiony więc nie będzie chyba źle.
jakiś czas temu usunąłem przysłonę w puszcze filtra, teraz chociaż filtracja odbywa się całym filtrem a nie 1/3 jego powierzchni.