Stuki w okolicy lewego koła

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez cwic » 17 lis 2016, 22:14

Witam,

Jestem posiadaczem Mazdy 3 BK 1.6 benzyna z 2007 roku od 3ch lat, ostatnio za swoje zasługi autko dostało na przód nowe amortyzatory (Kayaba), wahacze (Delphi), tarcze i klocki (chyba ATM). Niestety po tej wymianie zaczęło mi coś stukać w lewym kole przy podjeżdżaniu pod jakąś przeszkodę lub przy dużych nierównościach, szczególnie przy skręcie w prawo (np. na kostce na parking przy skręcie nawet lekko drga).
Mechanikiem nie jestem ale raczej nie jest to stuk wywołany przez części wahacza, jest bardziej przytłumiony i nie brzmi tak "metalowo" i twardo jak przy sworzniu lub tulejach.

Pomożecie mnie nakierować i może powiedzieć jak zdiagnozować usterkę? Jeśli ktoś ma ochotę i mieszka w okolicach Wrocka to mogę też podjechać, odwdzięczyłbym się jakimś czteropakiem :)
cwic

Postprzez teti77 » 18 lis 2016, 01:29

Szarpak na dowolnej stacji diagnostycznej i wszystko wyjdzie (o ile to zawieszenie...)
Forumowicz

Od: 17 lip 2012, 10:13
Auto: M3'06 sedan 1.6_PB

Postprzez kropek101 » 18 lis 2016, 19:55

Poduszki amortyzatora jeśli zostały stare to je zmień pewnie stuka na łożysku albo sprawdź jeszcze raz czy masz dobrze dokręcony amortyzator też tak kiedyś miałem stukało po wymianie okazało się że nakrętka była wadliwa i nie dokręciłem do końca. Zmieniłem nakrętkę,dokręciłem było ok
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół

Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Forumowicz

Od: 21 lut 2011, 00:49
Auto: Seat Altea XL 2,0 TDI CR 170KM i 370Nm

Była Mazda 3 BK Y6 2006r
Mazda 323f 1,5 16v 88km 98r