Oby tak dalej.
Haczenie przy zmianie biegów / głośna skrzynia – nota serwisowa
Sporo naczytałem się na forum o haczeniu biegów. U mnie, po 3 miesiącach i prawie 7 kkm nie ma żadnych problemów. Albo jestem nieczuły na to
.
Oby tak dalej.
Oby tak dalej.
Cóż mogę napisać... zazdroszczę!
U mnie nadal dwójka wchodzi z wyczuwalnym (ale nie słyszalnym) chrobotem, trójka z wyraźnymi oporami, a czwórkę trzeba wbijać powoli (nie ciągnąć bezpośrednio z trójki, tylko z "przystankiem" w pozycji luzu). Piątka i szóstka wchodzą bez problemów. Dolegliwości zmniejszają się znacznie po kilku kilometrach jazdy. Kształty trybów skrzyni biegów w ciągu jazdy nie zmieniają się, ale właściwości oleju już tak, więc może faktycznie jego wymiana coś by dała?
U mnie nadal dwójka wchodzi z wyczuwalnym (ale nie słyszalnym) chrobotem, trójka z wyraźnymi oporami, a czwórkę trzeba wbijać powoli (nie ciągnąć bezpośrednio z trójki, tylko z "przystankiem" w pozycji luzu). Piątka i szóstka wchodzą bez problemów. Dolegliwości zmniejszają się znacznie po kilku kilometrach jazdy. Kształty trybów skrzyni biegów w ciągu jazdy nie zmieniają się, ale właściwości oleju już tak, więc może faktycznie jego wymiana coś by dała?
Też mam swoją M3 z 2014r., ale odebraną w październiku. Na początku użytkowania czasem nie wchodziła mi trójka oraz jedynka. W tej chwili tego problemu brak.
Dlatego poważnie się nad tym zastanawiam. Muszę zasięgnąć tylko języka w ASO ile ta przyjemność kosztuje, bo nie mam zielonego pojęcia. Poza kosztami nic się nie ryzykuje, a nóż-widelec może i mi pomoże. Ciekawy byłem tylko czy jeszcze ktoś może tego próbował.
Wiem o czym mowisz bo u mnie na samym poczatku za cholere nie chciala wskoczyć 4ka, zawsze byl opór. Potem sie to wszystko dotarło i jest ok ale czasem z 1 na 2 lubi haczyć.. Taki urok u jednego lepiej u drugiego gorzej, ogolnie skrzynia jak na japońska manualna ktore zawsze byly mega precyzyjne sprawia wrazenie jak by byla robiona we francji.. 
Na forum Mazdy 6 też opisują takie przypadłości skrzyni biegów jakie i u mnie występują i również próbowali ratować się wymianą oleju. Ale skutek w większości był chyba jednak mizerny, a koszt wynosił około 270 zł. Jednym "trochę" pomogło, a innym wcale. Będę się zastanawiał...
W jednym ASO w ogóle nie widzieli problemu (bo jak się człowiek zaprze to jednak bieg wejdzie), a w drugim ASO raz zrobili mi regulację cięgieł. Ale dość średnio to pomogło. Może trochę... Odpuściłem temat i czekałem, aż się skrzynia może sama "ułoży". No, ale czekam, czekam, a ona jakoś się układać nie chce. Stąd zaczynam powoli wracać do tematu. Boję się, że ktoś wpadnie na pomysł rozbierania skrzyni na części pierwsze, a to pewnie nie skończyłoby się dobrze. Dlatego szukam czegoś mniej inwazyjnego, jak np. wymiana oleju. Albo... pozostanie się przyzwyczaić.
Scorsese napisał(a):Na forum Mazdy 6 też opisują takie przypadłości skrzyni biegów jakie i u mnie występują i również próbowali ratować się wymianą oleju. Ale skutek w większości był chyba jednak mizerny, a koszt wynosił około 270 zł. Jednym "trochę" pomogło, a innym wcale. Będę się zastanawiał...
U mnie koszt wymiany oleju w skrzyni wyniósł 65 euro jako że robiłem to w Niemczech, ale nie płaciłem bo zrobiono mi to w ramach gwarancji
- Od: 2 lis 2016, 00:53
- Auto: Mazda 3 BM 2,0 165 KM Soul Red 2013r
A u mnie u progu 3 zimy w eksploatacji ( 41000 km) zaczyna się haczyć jedynka i trochę trójka. Nawet, jak już auto się rozgrzeje, problem jest odczuwalny. Na początku też miałem opisywane problemy, ale w okolicach 10000 km skrzynia się ułożyła i było naprawdę ok. Teraz jakby powrót. Zobaczę jak będzie dalej ale wkurza mnie to. Niestety, właśnie kończy mi się gwarancja
. Czy Wy też zauważacie jakiś wpływ temperatury?
Minor napisał(a):zaczyna się haczyć jedynka i trochę trójka
Podjedź do ASO i niech zerkną... Może cięgna trzeba poprawić...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...