kupiłem navi tomtom 5100.
pobrałem aktualizacje urzadzenia i sciągnąłem mapy. później dokupiłem karte i nie wiem jak przesłać mapy na karte pamięci ;/ widocznie musze je usunąć i od nowa wgrać.
co zauważylem:
wcześniej miałem mape z krzysiem hołowczycem i komentarze jak i prowadzenie przez niego oceniałęm na A+.
niestety tomtom ma gorszej jakości komentarz. o ile w polsce może nie głupieje o tyle w niemczech w NRW przy niektórych pętlach nawigacja mówi nieprecyzyjnie i zmusza mnie to na patrzenie na znaki i na nawigacje, z automapą takie coś nie występowało. no ale tutaj jest autostrad troche więcej niż w PL a w same NRW to jak uliczki miejskie

drugie co mnie irytuje w nawigacji to to, że jak wjeżdzam na autostrade to on mi mówi że wjeżdzam na droge ekspresową
na plus są informacje na bierząco. kiedyś jechałem w ostrej burzy to zaraz informacja sie pojawiła ostrzezenie, innym razem prowadziła landówkami omijając korki na autostradzie, takze to na plus.
teraz tak: nie wiem jak ustawia się prowadź przez VIA okolica albo VIA punkt, teraz bede planował trase do polski i chciałbym jechać na południe na trase Ludenscheid-Frankfurt i na A4, bo tamtędy nie jechałem i chce zobaczyć czy jest w miare przystępnie. nie wiem jak sie ustawia punkty trasy.
kolejna i ostatnia rzecz navi oszukuje z prędkością o 7km/h ;/