Buczący dźwięk przy przyspieszaniu- Mazda 3 BK

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez _Przemo_ » 8 lis 2016, 21:34

Witam. Postanowiłem poszukać pomocy u Was drodzy forumowicze, gdyż przeszukawszy wiele wątków nie znalazłem nic, co pasowało by do mojego problemu.
Chodzi o dziwny, buczący dźwięk, który pojawia się przy przyspieszaniu. Pojawia się już przy 30km/h i 2000 obrotów. Narasta wraz z obrotami silnika, przy ok 90km/h już go nie słychać (prawdopodobnie jest zagłuszony innymi odgłosami). Dźwięk ten jest bardzo podobny do tego, jaki wydaje szybsza jazda na wstecznym biegu. Jeżeli miałbym go opisać dźwiękonaśladowczo to było by to jednostajne EEEEEEEEEEEE... którego ton staje się nieco wyższy kiedy rosną obroty. Dźwięk natychmiast znika gdy zdejmę nogę z gazu albo wcisnę sprzęgło. Jest słyszalny na każdym biegu. Nie słychać go przy hamowaniu silnikiem ani kiedy jedzie się siłą rozpędu, bez dodawania gazu.
Te objawy pojawiły się jakieś dwa miesiące temu. Już szukałem używanej skrzyni biegów kiedy nagle, z dnia na dzień dźwięk przycichł i właściwie znikł. Niestety teraz powrócił i jest już słyszalny przy mniejszej prędkości (wcześniej było to przy ok 60km/h).
Wykluczyłem:
– opony i łożyska kół- przy toczeniu nie ma dźwięku
– łańcuch rozrządu- na wysprzęglonym nie ma dźwięku
– łożysko dociskowe sprzęgła- podobno hałasuje na wciśniętym sprzęgle a tu jest odwrotnie

Próbowałem podnieść jedno koło na lewarku, wyłączyłem DSC, odpaliłem i kręciłem na drugim biegu, ale wtedy nic nie słychać. Byłem u dwóch mechaników ale jeden nie był w stanie zdiagnozować źródła dźwięku a drugi (zostawiłem mu samochód) twierdził, że się przejechał i nic nie słyszy (fakt, że na zimnym silniku mniej to słychać no i było to za pierwszym razem jak się dźwięk pojawił).
Nie mam już pomysłu, ręce opadają. Przecież nie wlezę pod maskę w trakcie jazdy <glupek2> . Moje podejrzenia to albo dyferencjał albo może przeguby? Co o tym sądzicie? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Początkujący

Od: 8 lis 2016, 20:35
Auto: Mazda 3 BK 105 km 2003r

Postprzez macvas » 8 lis 2016, 23:19

Z opisu stawiałbym osprzęt silnika, skoro całość dzieje się zasadniczo przy jego obciążeniu.

_Przemo_ napisał(a):Byłem u dwóch mechaników

Poszukaj trzeciego mechanika z wyczulonym uchem, który się z Tobą śmignie i naprowadzisz go na ten dźwięk, który Ciebie niepokoi.
Ostatecznie, jeżeli masz gdzieś w okolicy to dobrym miejscem do diagnozy takich spraw jest też hamownia, a przy okazji sobie sprawdzisz kondycję jednostki.
Obrazek
Maciek
Przedstawiciel Podlasia

Od: 17 sie 2013, 20:33
Auto: JEST
Mazda6 GJ Sky-G 2.5 '14 SkyPassion
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05

Postprzez _Przemo_ » 8 lis 2016, 23:52

Co do mechaników to z tym pierwszym jeździłem i go naprowadzałem ale jedynie niepewnie coś twierdził, że to może ze skrzyni. Trudno o dobrego fachowca który poświęci swój czas.
Z tą hamownią to ciekawy pomysł, nie wpadłem na to. Właściwie to nawet nie wiedziałem. Mam tu taką jedną nieopodal na Bemowie. W prawdzie z tego co czytam to zajmują się tuningiem aut, ale zajechać i zapytać nie zaszkodzi. Dzięki za pomysł.
Początkujący

Postprzez macvas » 9 lis 2016, 09:53

_Przemo_ napisał(a):Z tą hamownią to ciekawy pomysł, nie wpadłem na to.

Faktycznie jest to patent mało rozpowszechniony. Kiedyś też powątpiewałem w możliwość postawienia jakiejś diagnozy w oparciu o taką technikę, bo przecież hałas toczących rolek, dmuchawy etc. niby skutecznie zagłusza wszystko w pomieszczeniu, a jednak wg. znajomego który taki biznes prowadzi warto spróbować, bo nieraz wychodzą rzeczy których na zwykłym kanale/podnośniku nie sprawdzisz.

To tak gdy już zaczniesz powątpiewać w konwencjonalne metody. <co?>
Uważam jednak, że dobry mechanik powinien sam wpaść co jest na rzeczy.
Trzymam kciuki za trafną diagnozę.
Obrazek
Maciek
Przedstawiciel Podlasia

Od: 17 sie 2013, 20:33
Auto: JEST
Mazda6 GJ Sky-G 2.5 '14 SkyPassion
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05

Postprzez _Przemo_ » 31 maja 2017, 00:31

Cóż, sprawa buczenia została rozwiązana jednak przyczyny jednoznacznie wskazać nie mogę <co?> . Wymieniona została: cała skrzynia (na używaną niby 140tys) i komplet sprzęgła. Wszelkie niepożądane dźwięki zniknęły. Osobiście obstawiałbym, że przyczyną było któreś z łożysk wałka sprzęgłowego skrzyni biegów. Dziękuję za odpowiedzi, temat do zamknięcia.
Początkujący