Szarpanie przy wolnych obrotach na zimnym silniku
Strona 1 z 1
Cześć wszystkim ostatnio pojawiło się u mnie zauważalne szarpanie całego nadwozia przy jeździe do 2 tyś na zimnym silniku , gdy silnik sie zagrzeje to problem ustaje, macie jakieś pomysły co to może być? Może filtr paliwa ? Dawno temu był zmieniany
Ja co prawda nie miałem takiej sytuacji, ale Siostra w Bravo 1.9JTD miała podobne szarpanie i okazało się że dwumas się kończył, chociaż wydaje mi się to dziwne wytłumaczenie. Jej wymienili koło dwumasowe i drgania ustały (a może objawy ustały, bo drgania są niwelowane skuteczniej?) 
Jakie dokładnie szarpania? Tak jakby się dusił? Błędów w komputerze nie masz?
Jakie dokładnie szarpania? Tak jakby się dusił? Błędów w komputerze nie masz?
Błędów brak
można z tym jeździć i nie zwracać uwagi ale troche jednak wkurza szczególnie zanim silnik sie zagrzeje jak jade na stałych obrotach to po prostu telepie kabiną, jak sie silnik nagrzeje to drgania zanikają i autko jedzie już jak gdyby nigdy nic. Mam nadzieje, że to nie dwumas bo to już by zabolało po kieszeni
trudno powiedzieć co jest nie tak, może filtr paliwa, egr, dpf. Autko jeździ głównie po krótkich odcinkach, od czasu do czasu zrobi dłuższą trase więc może rzeczywiście coś jest przytkane ale nic nie wywala na desce
Może poduszki silnika. większe drgania na zimnym potem ustają warto je sprawdzić.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
hmm.. wiesz co całkiem możliwe bo nawet jak czasami sobie hamuje silnikiem i puszczam gaz to czuć wyraźnie takie szarpnięcie, co jakiś czas to sie zdarza więc będę musiał w jakiś sposób to sprawdzić. A jakie objawy daje już wyrobione koło pasowe? Wie ktoś ? Będę wdzieczny
Koło pasowe objawia się stukaniem tyrkotaniem i drganiami napinacza paska nic poza tym.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Szpilki do kół
Filtry pozmieniane, został tylko paliwa, powiem wam, że to prawdopodobnie poduchy już mogą być wyrobione i dlatego silnik dostaje takich wibracji ale zastanawia mnei tylko dlaczego na ciepłym silniku problem zanika, no nic pojeżdżę jeszcze z tym jakiś czas bo nie jest to jakoś strasznie uciążliwe i zabiore sie za to
Strona 1 z 1