przez DWitek » 24 mar 2016, 22:17
Ja mam następujące odczucia odnośnie świateł "Full LED" w CX3: ponieważ w swoim BMW mam tzw. bixenony adaptacyjne (skrętne), a w CX3 żony właśnie LEDy, to przyznam szczerze, że LEDy zrobiły na mnie jak najbardziej pozytywne wrażenie. Po pierwsze trzeba się "przyzwyczaić" do LEDów, ich barwa nieco różni się od zwykłych żarówek czy xenon'ów. Można to porównać do oświetlenia domowego i barwy cieplnej: zwykłe żarówki samochodowe, jak i Xenony mają ciepłą barwę światła, jak zwykłe żarówki w domu E27 czy E14, natomiast LEDy w CX'ie mają barwę światła zimną, ostrą, na pierwszy rzut oka to światło wręcz lekko razi. Ale po chwili można się do tego przyzwyczaić. Jeśli chodzi o oświetlenie w nocy to LEDy Mazdy świecą naprawdę rewelacyjnie, powiem, że nie gorzej od Xenonów w BMW, a może nawet ciut lepiej oświetlają drogę. W CXie brakuje mi doświetlania zakrętów, ale to może kwestia przyzwyczajenia z BMW. No i muszę jeszcze dodać, że w nocy LEDy zwracają na siebie uwagę, nie raz widziałem jak się inni kierowcy i piesi przyglądają jak świecą.
Reasumując dla mnie świecą bardzo dobrze, bez porównania ze zwykłymi żarówkami typu H4 czy H7, porównywalnie do Xenonów i warto mieć doświetlanie zakrętów – super rzecz na wiejskich wąskich i krętych drogach, w mieście raczej mało przydatne.