Spryskiwacz tylnej szyby (nadwozie kombi)
Strona 1 z 1
Mam pytanie do właścicieli i użytkowników. Jak działa Wam spryskiwacz szyby tylnej? U mnie nie rozpyla płynu tylko leje jednym strumieniem na szybę. Czy to uszkodzona dysza czy ten typ tak ma? 

-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
Witam,
u mnie w GJ 2016 r też leje strumieniem.
Ma ktoś jakiś prosty pomysł na rozpylanie tego na całą szybę ?
Pozdrawiam,
S.

u mnie w GJ 2016 r też leje strumieniem.
Ma ktoś jakiś prosty pomysł na rozpylanie tego na całą szybę ?
Pozdrawiam,
S.

Ostatnio edytowano 2 gru 2016, 11:08 przez Sycamor, łącznie edytowano 1 raz
Teściowa w bagażniku z Clinem w butelce. 

-
Na szczęście nie posiadam,
lżej dla Madzi, niż wozić balast w bagażniku
Kiedyś posiadając Seat'a Leon'a znalazłem na forum przepis, jak zmienić dysze (przednie) z lejących na pryskające mgiełką, może i u nas jest taka opcja ?
Pozdrówka,
S.

lżej dla Madzi, niż wozić balast w bagażniku
Kiedyś posiadając Seat'a Leon'a znalazłem na forum przepis, jak zmienić dysze (przednie) z lejących na pryskające mgiełką, może i u nas jest taka opcja ?
Pozdrówka,
S.

Tylna schowana.
-
Nie bardzo rozumiem ?
Co tylna schowana ? Dysza ?
Zawsze można zdjąć jakieś plastiki i dostać się do niej tak czy inaczej (z zewnątrz lub wewnątrz tylnej klapy).
Nie zgłębiałem z bliska różnic w konstrukcji dysz spryskiwaczy dających strumień wody lub mgiełkę, ale nie podejrzewam, by to było specjalnie skomplikowane, być może dałoby się wykorzystać dyszę ze zużytego pojemnika ze spryskiwaczem po płynie do mycia szyb
?
Pozdrawiam,
S.

Co tylna schowana ? Dysza ?
Zawsze można zdjąć jakieś plastiki i dostać się do niej tak czy inaczej (z zewnątrz lub wewnątrz tylnej klapy).
Nie zgłębiałem z bliska różnic w konstrukcji dysz spryskiwaczy dających strumień wody lub mgiełkę, ale nie podejrzewam, by to było specjalnie skomplikowane, być może dałoby się wykorzystać dyszę ze zużytego pojemnika ze spryskiwaczem po płynie do mycia szyb

Pozdrawiam,
S.

Jest jakoś tak w (/pod) spoilerze skitrana. Nie wiem czy mgłowy nie waliłby połowę płynu w spoiler...
No tak łatwo to nie ma...
Sycamor napisał(a):dyszę ze zużytego pojemnika ze spryskiwaczem po płynie do mycia szyb ?
No tak łatwo to nie ma...

-
A jaki jest efekt działania tylnego spryskiwacza
Domywa szybę 
Bo tak sobie myślę, że może ten 1 strumień jest po coś ... np. bo mgiełka przy większej prędkości myła by tylko szybę auta za tobą
Bo tak sobie myślę, że może ten 1 strumień jest po coś ... np. bo mgiełka przy większej prędkości myła by tylko szybę auta za tobą

Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
Witam,
przednie spryskiwacze dają może nie mgiełkę, a taki roztrzepany strumień w kształcie lejka, a tylny tylko leje punktowo .
Efekt jest taki, że płyn ze spryskiwacza rozprowadza po szybie dopiero guma wycieraczki. Jak masz mocno zakurzoną szybę, to przy okazji pięknie ją rysuje ...
Teraz zrobiło się za zimno, by coś pogrzebać, ale na wiosnę popatrzę, może da się przełożyć dyszę w spryskiwaczu ...
Pozdrawiam,
S.

przednie spryskiwacze dają może nie mgiełkę, a taki roztrzepany strumień w kształcie lejka, a tylny tylko leje punktowo .
Efekt jest taki, że płyn ze spryskiwacza rozprowadza po szybie dopiero guma wycieraczki. Jak masz mocno zakurzoną szybę, to przy okazji pięknie ją rysuje ...
Teraz zrobiło się za zimno, by coś pogrzebać, ale na wiosnę popatrzę, może da się przełożyć dyszę w spryskiwaczu ...
Pozdrawiam,
S.

Pamiętam ze w Mazdzie 3 BK miałem tak samo ale to rozwiązanie działało ...
Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
np w 6 GG/GY można było, ALE TO Z PRZODU, zaadaptować spryskiwacze od CX-5. Z 4 strumieni zrobiły się jakby mgłowe.
Teoretycznie pewnie można wszystko, kwestia tylko jakie jest do tego dojście, co innego da radę tam włożyć (w tym przypadku najchętniej pewnie podobne mgłowe jak z przodu) oraz czy aerodynamika nie będzie tej mgły zawijać do auta z tyłu, jak zostało to wyżej zauważone.
Wszystko kwestia samo zaparcia oraz testów
Teoretycznie pewnie można wszystko, kwestia tylko jakie jest do tego dojście, co innego da radę tam włożyć (w tym przypadku najchętniej pewnie podobne mgłowe jak z przodu) oraz czy aerodynamika nie będzie tej mgły zawijać do auta z tyłu, jak zostało to wyżej zauważone.
Wszystko kwestia samo zaparcia oraz testów
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
matthies napisał(a):nie wiem jak jest w GJ, ale wszystkie tylne spryskiwacze jakie sobie teraz przypominam, to leją właśnie takim gównianym strumieniem zamiast natryskiwać.
Może warto przyjrzeć się Skodzie Rapid, albo Seatowi Toledo?
Tylny spruskiwacz jest dwu-punktowy z możliwością regulacji kierunków strumieni (każdy indywidualnie)...

Strona 1 z 1