Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet
bieski napisał(a):Norreca napisał(a):bo właśnie ze względu na łącza wyjechałem...
No to jest na prawdę powód do wyjazdu:P
a nie jest

Damian68 napisał(a):A ja nadal czekam na odpowiedź
loockas juz chyba wyjasnil temat
- Od: 10 sty 2013, 13:17
- Auto: Była:
Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3
Szukam czegoś do roli HTPC, głownie jako platforma pod openelec. Znajdę coś ciekawego, małego, niedrogiego i będzie to lepsza propozycja niż malina Pi 2/3 ? Ze złącz potrzebny ethernet i hdmi.
Odroid C2 robi miazgę z RPi3, ale nawet Malina w wersji 2 dobrze sobie radzi z OpenELEC po delikatnym overclockingu 
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Xenocyd napisał(a):Nie sądzę, ale się nie znam. Przy czym openelec ma wymagania żadne, więc da radę wszystko.
Openelec ma wymagania żadne, ale materiały video maja większe
Do tej pory używam terminala z atomem i dodatkowym akceleratorem broadcom crystal hd, ale przestał być wspierany od czasy gdy xbmc zmieniło nazwę na kodi. Cały czas używam openelec 4.x. Pozatym crystal hd ma problem z video fhd przy 60 klatkach.
Pi2 daje radę z H264 FHD 60fps. Schody mogą się zacząć dopiero przy H265 ale obstawiam, że 30fps Pi2 powinno pociągnąć jeśli bitrate nie będzie wielki. Cokolwiek na Atomie BayTrial daje pociągnie H265 bez problemów.
Nie znam tego, ale generalnie powinien się nadawać do tego do czego został stworzony. Dla mnie ciut za drogie jak na tak ograniczone rozwiązanie. W tej cenie można złożyć HTPC na ITX.
Panowie, a polecicie mi jakiś monitor? Zajmuję się programowaniem, po pracy też trochę pokodzę i docelowo chciałbym mieć dwa monitory, więc celowałbym w coś 24". Dodatkowo posiadam jedynie laptopa asus zenbook, a nie żaden mocarny piecyk, więc pewnie 4k byłoby ciężko
ktoś coś poleci?
zastanów się nad jednym, większym w proporcjach 21:9. Jak dla mnie dwa monitory to za szeroko (choć tak w sumie większość czasu pracuję), jeden trochę szerszy widziałby mi się dużo lepiej.
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Na dwóch monitorach trochę łatwiej i szybciej zarządza się oknami, ale może to kwestia przyzwyczajenia.
Też w pracy mam 2 monitory. Jeden duży wydaje mi się że może być problem z zarządzaniem oknami właśnie. Jednak na dwóch masz dwa paski, na każdym możesz mieć dwa zestawy programów widocznych. Dużo jest łatwiej przesuwać okna między ekranami. No ale właśnie kwestia miejsca/ceny nie wyklucza że 21:9 nie biorę pod uwagę
szczególnie że po pracy koduję raczej hobbystycznie ... a z 21:9 masz jakiś typ polecany?
Co do monitorów i pytania "jeden ponad format czy dwa wymiarowe?" to chyba od dawna była kwestia raczej upodobań i warunków lokalowych (miejsca roboczego na biurku) niż praktyczności, bo w dobie możliwości współczesnych os'ów obydwa warianty można uczynić praktycznymi i efektywnymi. Ja mam teraz w pracy trochę spokoju więc oszczędzam wzrok (młodość przed crt zrobiła swoje
), wyszedłem twarzą do ludzi i schowałem drugiego mońka do kanciapy, ale w gorących okresach wzmożonej pracy w HR zasłaniam się przed wścibskim wzrokiem jak mogę. No i na drugim ekranie zawsze jest otwarte forum (z kodem źródłowym na wszelki wypadek).

-
Maciek
- Od: 17 sie 2013, 20:33
- Auto: JEST
Mazda6 GJ Sky-G 2.5 '14 SkyPassion
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05
macvas napisał(a):jeden ponad format czy dwa wymiarowe?
Proponuję jeden ponad format + jeden wymiarowy
danrok napisał(a):więc celowałbym w coś 24"
Imho optymalna wielkość, taka najbardziej uniwersalna. Ja bym brał z rozdziałką 1920x1200 (16:10). Niestety takie są zwykle droższe, bo najpopularniejsze jest jednak FHD.
ja juz od paru dobrych lat na pelnym obortowym 24 i jakis maly laptop 13 na stacji dokujacej po boku.
inaczej juz mi sie nie chce
ostatnio zmienilismy wszystko na ACER i w sumie nie ma wiekszych problemow... wersja ACER Travel Mate jest calkiem znosna i wygodna.
inaczej juz mi sie nie chce
ostatnio zmienilismy wszystko na ACER i w sumie nie ma wiekszych problemow... wersja ACER Travel Mate jest calkiem znosna i wygodna.
- Od: 10 sty 2013, 13:17
- Auto: Była:
Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3