Mam taki problem:
Od wymiany opon na letenie (ja tak to kojarzę) przy skręcaniu w prawo poza odgłosem silnika słyszę jakieś dziwne buczenie, porównywalne do tarcia opon i odbija mi na lewo na każdym wyboju (jak droga równa i papierosa mogę zapalić). Pojechałem do zakładu gdzie zmieniali mi opony – koleś stwierdził że opony już ledwo zipią i pewnie jakaś ma guza, w ramach rekompensaty sprzedał mi komplet i założył za 370 zeta (wcześniej za wymianę skasował 70!) z nowymi wentylami. Może trochę i pomogło bo mniej znosiło, ale problem pozostał.. Znajomy najpierw stwierdził że to końcówka wahacza wyrobiona – wymieniliśmy (wahacz używany 100 zeta), dalej to samo a nawet gorzej bo i przy jeździe prosto było słychać. Drugie podejście – prawdopodonie zbieżność, wyszło 10mm, poprawiliśmy ustawiliśmy domowym sposobem na 1mm – poprawiło się – ale dalej słychać tylko przy skręcie w prawo. Na podnośnik, lewa do góry, wyszło zę sprężyna na lewym armorku strzeliła (2 zwoje) i wyskoczyła ze swojego miesjca. Umieśliśmy ją gdzie trzeba ale dalej to nic nie zmieniło.
Czy myślicie, że wymiana sprężyny załatwi sprawę czy to może coś innego?
A, jeszcze jedno w lewo się lżej skręca niż w prawo.
Pomóżcie zanim wszystkie części wymienię!
Buczenie przy skręcaniu w prawo
Strona 1 z 1
Paweł, Mazda 121, 1.3, 16V, 1994
- Od: 4 cze 2006, 22:25
- Auto: Mazda 121, 1.3, 16V, 1994
Dzięki za odp, tak zrobię.
Czy mam obie wymienić? Bo ponoć jak wstawię jedną nową, to będzie twardsza od tej co już mam (z czasem tracą sprężystość) i mi podniesie jedną stronę?
Czy mam obie wymienić? Bo ponoć jak wstawię jedną nową, to będzie twardsza od tej co już mam (z czasem tracą sprężystość) i mi podniesie jedną stronę?
ja nie wiem w jakiej technologi sa robione sprezyny w mazdzie, ale w duzej mierze europejskich aut sprezyny wlasciwie nie traca swoich wlasciwosci, i jedyna forma odksztalcenia od pierwotnej, to wlasnie pekniecie sprezyny
wydaje mi sie, ze mozesz wymienic jedna, ale moze niech wypowie sie ktos kto ma dosiwadczenie w temacie
wydaje mi sie, ze mozesz wymienic jedna, ale moze niech wypowie sie ktos kto ma dosiwadczenie w temacie
mazda 121 DB08 1.3 16v Canvas Top laguna blue
I miejsce 1/4mili mazdamini 10-XI-2007
z madzia bylismy juz w: D CZ A I LT LV EST UA MD TMR SK
jak szalec, to szalec
jak szalec, to szalec
- Od: 15 mar 2005, 14:21
- Auto: kosmetyczka
Buczenie podczas skręcania jest sygnałem padnięcia łożyska.
Jeśli w czasie jazdy na wprost buczy ciszej niż przy skręcie w prawo to sprawdź czy skręcając w lewo buczy najmniej. Jeśli tak to łozyzko lewego koła do wymiany.
Jeśli w czasie jazdy na wprost buczy ciszej niż przy skręcie w prawo to sprawdź czy skręcając w lewo buczy najmniej. Jeśli tak to łozyzko lewego koła do wymiany.
samo buczenie oznaczac moze wlasnie szum z opon
ja mam tak, ze przy hamowaniu buczy mocniej, albo przy skrecie
i rzeczywiscie sa to opony (cholera mac
)
ja mam tak, ze przy hamowaniu buczy mocniej, albo przy skrecie
i rzeczywiscie sa to opony (cholera mac
mazda 121 DB08 1.3 16v Canvas Top laguna blue
jak szalec, to szalec
jak szalec, to szalec
- Od: 15 mar 2005, 14:21
- Auto: kosmetyczka
Szuwar1979 wymieniałeś już sprężyny?
U mnie też pękła w zeszłym tygodniu (też lewy przód) i mam problem ze znalezieniem:
– albo chcą sprzedać parami – 100-150 zł. za 2 szt. (allegro)
– albo w komplecie z amorkiem (250 zł.) – szrot Warszawa
Może jakbyś znalazł jakieś tańsze (mam ostatnio duże problemy z kaską) i też trzeba by było kupić dwie to daj znać. Ewentualnie bysmy kupili te z allegro i podzielili się
Nie mówiąc już o tym, że byłby pretekst do poznania się "live" i porównania naszych bolidów
Czekam na info i pozdrawiam
U mnie też pękła w zeszłym tygodniu (też lewy przód) i mam problem ze znalezieniem:
– albo chcą sprzedać parami – 100-150 zł. za 2 szt. (allegro)
– albo w komplecie z amorkiem (250 zł.) – szrot Warszawa
Może jakbyś znalazł jakieś tańsze (mam ostatnio duże problemy z kaską) i też trzeba by było kupić dwie to daj znać. Ewentualnie bysmy kupili te z allegro i podzielili się
Nie mówiąc już o tym, że byłby pretekst do poznania się "live" i porównania naszych bolidów
Czekam na info i pozdrawiam
- Od: 20 sie 2004, 11:51
- Auto: Mazda 323F BA 2,5 V6 '95
Smart ForTwo 0,8 CDI '03
Mazda 6 GY 2.0 CITD '07
Mazda CX7 2.2 CITD '10
Sorry że się nie odzywałem, ale sesja mnie pochłonęła (próbuje dopchnąć do końca studiów – od 3 lat na czwartym roku PW). Więc tak:
Marek: łożysko – to mi też obiło się o uszy – możliwe – jak nie pomoże wymiana sprężyn to czeka kolejna wymiana... (btw ile to kosztuje?) Właśnie takie są oznaki, jadąc na wprost nie buczy, przy skręcie w prawo buczy – pewnie masz rację.
Kupiłem sprężyny używane są w drodze, z jednego auta 2, podobno w super stanie za 100 zeta, czekam na przesyłkę
Kubutek: Czy lewy czy prawy to chyba nie ma znaczenia (mam rację?) Kupuję używane do pary bo tak mi mechanik polecił, że jeśli już używane to z jednego auta. Także jedną będę miał wolną.
Jan Stanisławek: Mam takiego znajomka, co ma się zajmuje ciężkim sprzętem (koparki) i u niego robimy co się da, takeże damy radę :–) Tylko chłopak mi do Beligii ucieka na początku lipca, mam nadzieję że sprężyny dojdą...
yari: Opony mam nowe, a dziwi to buczy tylko przy skręcie w prawo, więc coś jest nie tak.
Pozdrawiam!
Nie omieszkam napisać jak coś się ruszy w tej kwestii.
Dzięki za pomoc ;–)
Marek: łożysko – to mi też obiło się o uszy – możliwe – jak nie pomoże wymiana sprężyn to czeka kolejna wymiana... (btw ile to kosztuje?) Właśnie takie są oznaki, jadąc na wprost nie buczy, przy skręcie w prawo buczy – pewnie masz rację.
Kupiłem sprężyny używane są w drodze, z jednego auta 2, podobno w super stanie za 100 zeta, czekam na przesyłkę
Kubutek: Czy lewy czy prawy to chyba nie ma znaczenia (mam rację?) Kupuję używane do pary bo tak mi mechanik polecił, że jeśli już używane to z jednego auta. Także jedną będę miał wolną.
Jan Stanisławek: Mam takiego znajomka, co ma się zajmuje ciężkim sprzętem (koparki) i u niego robimy co się da, takeże damy radę :–) Tylko chłopak mi do Beligii ucieka na początku lipca, mam nadzieję że sprężyny dojdą...
yari: Opony mam nowe, a dziwi to buczy tylko przy skręcie w prawo, więc coś jest nie tak.
Pozdrawiam!
Nie omieszkam napisać jak coś się ruszy w tej kwestii.
Dzięki za pomoc ;–)
Sprawa załatwiona – łożysko – Marek miałeś rację. Sprężyna wymieniona, auto jak nowe. Hurrrraaaa! 

Strona 1 z 1