Witam,
Mam problem ze światłami – aby włączyć zwykłe (krótkie) muszę przełącznikiem ustawiać na długie (których teraz nie mogę włączyć w ogóle). Podobno jest przełącznik od świateł zepsuty – problem jest, że nigdzie ich nie sprzedają. Czy są elektrycy, którzy są go w stanie naprawić, czy gdzieś trzeba szukać używanych ?
Problem ze światłami
Strona 1 z 1
Można też zakupić samą manetkę świateł (np.
http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=manetka%20%C5%9Bwiate%C5%82%20mazda%20323f%20bj&bmatch=base-relevance-w2-uni-1-2-0812 chociaż kolega podał Ci tańszą opcję). A nie bardzo rozumiem jak włączasz światła... Manetką przekręcasz w 2 pozycjach: pozycyjne a następnie mijania. Światła drogowe (długie) uruchamiasz odciągając całą manetkę od siebie w stronę deski. Czy żeby działały mijania odciągasz manetkę?

Polecam koledze kupić od razu od Mazdy 6, nie dość, że wydają się łatwiej dostępne i tańsze, to gratis będziesz mieć regulację prędkości wycieraczek (trzeba kupić z mazdy kombi, by mieć sterowanie też tylną wycieraczką).
M.A.K. napisał(a):Można też zakupić samą manetkę świateł (np.http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=manetka%20%C5%9Bwiate%C5%82%20mazda%20323f%20bj&bmatch=base-relevance-w2-uni-1-2-0812 chociaż kolega podał Ci tańszą opcję). A nie bardzo rozumiem jak włączasz światła... Manetką przekręcasz w 2 pozycjach: pozycyjne a następnie mijania. Światła drogowe (długie) uruchamiasz odciągając całą manetkę od siebie w stronę deski. Czy żeby działały mijania odciągasz manetkę?
No tak. Muszę odciągnąć manetkę (nawet nie wiedziałem jak to się fachowo nazywa
dantes napisał(a):Polecam koledze kupić od razu od Mazdy 6, nie dość, że wydają się łatwiej dostępne i tańsze, to gratis będziesz mieć regulację prędkości wycieraczek (trzeba kupić z mazdy kombi, by mieć sterowanie też tylną wycieraczką).
A to będzie działać w mojej mazdzie ?
Tylna wycieraczka mi akurat nie działa.
- Od: 19 paź 2016, 15:48
- Auto: mazda 323F, 2002, silnik 1,6
To faktycznie masz "niehalo" ze światłami skoro mijania działają na długich a tych ostatnich nie ma wcale... Ta manetka z 6 jest spoko. A jeśli nie działa Ci tylna wycieraczka to albo padł silniczek, albo rdza ją trzyma, albo ... jest inny powód niesprawności. Na forum na pewno znajdziesz wskzówki jak ją ożywić... Powodzenia!
Znaczy się najlpeiej byłoby wziąć ten cały układ z 2 manetkami z mazdy 6 combi (jak w tym 2 poście przy 323f), aby mieć światła i wycieraczki ?
Czy nie ryzykować i wziąć z mazdy 323f ?
Tylna wycieraczka mi nie działa od początku, przy włączeniu jest głośne burczenie. Może i rdza, z którą jest największy problem – już zaliczył ze 3 dość kosztowne wizyty u lakiernika, aby jeszcze mógł dalej jeździć.
Czy nie ryzykować i wziąć z mazdy 323f ?
Tylna wycieraczka mi nie działa od początku, przy włączeniu jest głośne burczenie. Może i rdza, z którą jest największy problem – już zaliczył ze 3 dość kosztowne wizyty u lakiernika, aby jeszcze mógł dalej jeździć.
- Od: 19 paź 2016, 15:48
- Auto: mazda 323F, 2002, silnik 1,6
Pożeracz napisał(a):Znaczy się najlpeiej byłoby wziąć ten cały układ z 2 manetkami z mazdy 6 combi (jak w tym 2 poście przy 323f), aby mieć światła i wycieraczki ?
Tak, upoluj sobie komplet, tak będzie najlepiej. Ja kupiłem 2 lata temu komplet z M6 kombi za 15zł, najpierw wymieniłem tylko wycieraczkową część, ale nie pasowała mi do lewej strony estetycznie (mat/błysk plastik), więc wymieniłem i część od świateł. W manetce od świateł będziesz miał pierścień do włączania przeciwmgielnego tylnego, nie będzie działał, będziesz światło zapalał tak, jak dotychczas – to jedyna różnica. Poszukaj dobrze na allegro, czy gdzie tam wolisz, bo rozpiętość cenowa bywa kilkukrotna (np. 15 – 100zł) za towar tej samej jakości.
Strona 1 z 1