Mazda3 BM – Nawigacja: mapy, aktualizacje, problemy
Używałem, nie warto. Już sam proces podłączenia do telefonu jest mocno upierdliwy. Najnowsza wersja .513 nie zapamiętywała mi hasła do wifi. Wpisywanie go za każdym razem doprowadzało mnie do furii, w szczególności kiedy mi się spieszyło. Sama usługa działa na szkielecie HERE, w UK dało się na tym jeździć, nie mam pojęcia jak w PL.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
creet napisał(a):Dwa lata temu, dostawało się miesiąc (lub kwartał – nie pamiętam) dostępu gratis. Warunek był taki, by auto miało dostęp do internetu po wifi (np udostępnionego przez smartphone). Info o korkach działało wtedy w Wawie mniej więcej tak jak to z Google Maps. Działało też info o pogodzie. Nie zadziałało mi natomiast ani razu info o cenach paliw.
Witam
Teraz też dają 3 miesiące gratis "usług połączonych" od dnia pierwszego uruchomienia karty w czytniku samochodu.
Pozdrawiam
andrep napisał(a):Teraz też dają 3 miesiące gratis "usług połączonych" od dnia pierwszego uruchomienia karty w czytniku samochodu.
Jesteś pewien, że nie od momentu pierwszego uruchomienia w/w usługi? Moje auto kupione w 2015, usług połączonych pierwszy raz użyłem w czerwcu 2016, właśnie niedawno się skończyły.
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Od momentu kiedy zaczynamy korzystać z usługi a nie włożenia karty do samochodu
Być może , ja po przejechaniu tych wymaganych ok. 100km z nawigacją od razu zarejestrowałem się w toolboxie aby uaktualnić mapę i zaczęło mi odliczać czas od dnia rozpoczęcia używania w aucie – ale głowy nie dam uciąć
Pozdrawiam
PS
Pewnie macie rację , ja po zakupie karty wszystko zrobiłem szybko ,może dlatego odniosłem takie
wrażenie
Dzisiaj sprawdziłem kiedy upłynął termin, potwierdzam darmowe usługi podłączone liczą się od podłączenia pod WiFi , natomiast subskrypcja mapy po przejechaniu ok 100km i zarejestrowania w Toolbox
Pozdro
Pozdrawiam
PS
Pewnie macie rację , ja po zakupie karty wszystko zrobiłem szybko ,może dlatego odniosłem takie
wrażenie
Dzisiaj sprawdziłem kiedy upłynął termin, potwierdzam darmowe usługi podłączone liczą się od podłączenia pod WiFi , natomiast subskrypcja mapy po przejechaniu ok 100km i zarejestrowania w Toolbox
Pozdro
Witam, przejżałem wątek w poszukiwaniu odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie i coś było o tym wspomniane, Mianowicie, zakupiłem mazde 3 BM 2.0 wersje ENSO bez nawigacji. Wiadomo, że modul nawigacji w samochodzie jest. Pytanie, czy da się po prostu kupić kartę SD i skopiować zawartość z innego karty gdzie jest już nawigacja i będzie to hulać? czy nie jest to takaj prosta sprawa.
Dzwoniłem do jednej firmy, która zajmuję sie nawigacjami do samochodu, to powiedziano mi że to jest jakaś specjalnie magiczna karta i że na zwykłą SD nie da się.
Bardzo będe wdzięczny za pomoc, bo 2k zl nie mam zamiaru wydać na Navi jesli można zrobić to taniej i we własnym zakresie.
Pozdro
Dzwoniłem do jednej firmy, która zajmuję sie nawigacjami do samochodu, to powiedziano mi że to jest jakaś specjalnie magiczna karta i że na zwykłą SD nie da się.
Bardzo będe wdzięczny za pomoc, bo 2k zl nie mam zamiaru wydać na Navi jesli można zrobić to taniej i we własnym zakresie.
Pozdro
-
karol.w
karol.w napisał(a):Witam, przejżałem wątek w poszukiwaniu odpowiedzi
Cóż, odpowiedzi na wszystkie twoje pytania są w tym wątku. Proponuję poszukać jeszcze raz...
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Witam. Po powrocie z urlopu uruchomiłem program Mazda Toolbox i zgłosiła się nowa aktualizacja programu. Po zainstalowaniu aktualizacji sprawdziłem czy są jakieś aktualizacje map i tu lekkie zdziwienie... program po uruchomieniu prosi o włożenie karty SD, po włożeniu karty SD nic się nie zmienia, żadnego komunikatu, żadnej możliwości "popchnięcia" aktualizacji. Generalnie, brak reakcji na włożenie karty SD z mapami. Czy ktoś z Was już spotkał się z takim problemem?
- Od: 23 cze 2016, 10:13
- Auto: CX5 2,5 AT AWD SkyPASSION 2016
Witam
Sprawdź czy na karcie nie przesunąłeś blokady, jeśli jest ok to pobierz program jeszcze raz i spróbuj ponownie zainstalować. U mnie wszystko działa ( nawet na kopi karty) mapę mam aktualną to proponuje tylko wykupienie usług podłączonych
Pozdrawiam
Sprawdź czy na karcie nie przesunąłeś blokady, jeśli jest ok to pobierz program jeszcze raz i spróbuj ponownie zainstalować. U mnie wszystko działa ( nawet na kopi karty) mapę mam aktualną to proponuje tylko wykupienie usług podłączonych
Pozdrawiam
Witam
W programie Toolbox jest info o nowej mapie z sierpnia 2016, ale mam problem z aktualizacją – wywala błąd...Może ktoś sprawdzi u siebie?
Pozdrawiam
W programie Toolbox jest info o nowej mapie z sierpnia 2016, ale mam problem z aktualizacją – wywala błąd...Może ktoś sprawdzi u siebie?
Pozdrawiam
Sprawdzałem z 3-4 dni temu i u mnie aktualizacja kończyła się błędem "połączenia z serwerem" jeśli dobrze pamiętam.
W zeszłym tygodniu zaktualizowałem mapę. Za drugim razem poszło bez błędów, za pierwszym zostawiłem kompa samego, przeszedł w stan czuwania i aktualizacja się wysypała. Różnic nie zauważyłem – taka nowa uliczka (W-wa, za Tesco na Górczewskiej) nadal nie jest uzupełniona...
- Od: 10 gru 2015, 12:56
- Auto: Mazda 3 BM 2015 2.0 120KM Sedan SkyEnergy +Xeon +Navi
Przejrzalem caly watek o nawigacji (serio) i nie znalazlem informacji o tym, ile kosztuje aktualizacja po uplywie 3 darmowych lat. Na stronie Navteq tez tego nie ma (jest tylko cennik uslug dodatkowych). Ktos wie, bo sie zastanawiam nad kupnem i nie chcialbym byc niemile zaskoczony za jakis czas?
Już teraz powinni być użytkownicy, którzy wykupili aktualizacje map...
Może się pochwalą ile to kosztuje?
Może się pochwalą ile to kosztuje?
Tutaj są ceny aktualizacji map po okresie darmowych 3 lat: https://mazda-eu.naviextras.com/shop/po ... ectedTab=2
A dla osób którym wyskakuje błąd (prawdopodobnie brak miejsca na karcie) przy aktualizacji map na ostatniej wersji Toolboxa: wystarczy zrobić backup karty (ręcznie przekopiować gdziekolwiek na dysk), następnie usunąć na karcie wszystkie mapy (również ręcznie), i wtedy przeprowadzić aktualizację. U mnie zadziałała ta metoda.
A dla osób którym wyskakuje błąd (prawdopodobnie brak miejsca na karcie) przy aktualizacji map na ostatniej wersji Toolboxa: wystarczy zrobić backup karty (ręcznie przekopiować gdziekolwiek na dysk), następnie usunąć na karcie wszystkie mapy (również ręcznie), i wtedy przeprowadzić aktualizację. U mnie zadziałała ta metoda.
-
knopfler