Czesc
Obecnie posiadam Mazde 6 1.8 benzyna 120 koni, nie dlugo planuje zmienic silnik na 2.3 166koni.
Tu gdzie mieszkam, w Belgii robia przeglady auta, i normalnie ubezpieczalnia powinna byc poinformowana o zmianie silnika poniewaz jest wieksza moc. Np jesli jest wypadek to moga nie zwrocic pieniedzy bo nie jest ten sam silnik co w papierach ubezpieczalni. A na przegladzie co rocznym, napewno sprawdzaja silnik.
Moje pytanie brzmi : Czy mechanicy na przegladzie moga wykryc inna moc silnika przy podlaczeniu sie do komputera ?
– Zaznaczam ze przeciez z zewnatrz silnik nie rozni sie bo to nadal 4 cylindry
Czy można wykryć zmiany w komputerze po zmianie silnika?
Strona 1 z 1
polodave napisał(a):Czy mechanicy na przegladzie moga wykryc inna moc silnika przy podlaczeniu sie do komputera ?
Jak już podłączą komputer, to przecież pokaże im inną pojemność
Nawet jak sie ma oryginalny komputer w mazdzie ? Nie da sie jakos tego oszukac zeby wyswietlalo 1.8 zamiast 2.3 ?
Ostatnio edytowano 24 wrz 2016, 00:20 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Powód: nie ma potrzeby cytowania całego ostatniego posta
Powód: nie ma potrzeby cytowania całego ostatniego posta
W dzisiejszym świecie prawie wszystko da się oszukać ( najlepszy obecnie to chyba przykład VW
)
pytanie jakim kosztem?
Realnie – nie warto
pytanie jakim kosztem?
Realnie – nie warto
polodave napisał(a):Czesc
Obecnie posiadam Mazde 6 1.8 benzyna 120 koni, nie dlugo planuje zmienic silnik na 2.3 166koni.
Tu gdzie mieszkam, w Belgii robia przeglady auta, i normalnie ubezpieczalnia powinna byc poinformowana o zmianie silnika poniewaz jest wieksza moc. Np jesli jest wypadek to moga nie zwrocic pieniedzy bo nie jest ten sam silnik co w papierach ubezpieczalni. A na przegladzie co rocznym, napewno sprawdzaja silnik.
Moje pytanie brzmi : Czy mechanicy na przegladzie moga wykryc inna moc silnika przy podlaczeniu sie do komputera ?
– Zaznaczam ze przeciez z zewnatrz silnik nie rozni sie bo to nadal 4 cylindry
Ja się pytam po co tyle zachodu z powodu ubezpieczalni? Zmieniasz silnik to i chyba stać Cie na wyższe ubezpieczenie?

- Od: 25 mar 2015, 09:23
- Auto: Mazda 6 GG 2002 2.3 MZR 166 KM
polodave napisał(a):Nawet jak sie ma oryginalny komputer w mazdzie ?
Pytanie tylko czy po zmianie silnika i zostawieniu starego komputera będziesz miał taką moc taką jakiej oczekujesz.
Poza tym wiesz ze różnica między 1.8 a 2.3 to nie tylko silnik. 1.8 ma na przykład mniejsze hamulce.
Wg. mnie gra nie warta świeczki.
Strona 1 z 1