M3 BK sedan – przy podpiętym świetle cofania nie działa przycisk otwierania bagażnika

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez bartuniek » 12 wrz 2016, 01:12

Witam,

niedawno kupiłem M3 BK sedan z 2005 roku. Zauważyłem niedziałające światło cofania, po zdjęciu osłony z pokrywy bagażnika okazało się, że wtyczka jest wyłączona. Po wpięciu jej zaczęły dziać się dziwne rzeczy:
– zamek bagażnika blokuje się i odblokowuje przy opuszczaniu klapy (jak jest gdzieś w połowie wysokości), czasami zablokuje się "w powietrzu" i nie moge go zamknąć,
– po zamknięciu klapy bagażnika nie da się go otworzyć przyciskiem, jedyne wyjście to przekręcić kluczykiem,
– żarówka światła cofania "żarzy się" i słabo świeci (albo tak mi się wydaje),
– po zapaleniu świateł włączył mi się sam nawiew i nie mogłem go wyłączyć.

Wszystko wraca do normy jak wypnę wtyczkę od światła cofania...
Dodatkowo wspomnę, że nie działa światło w bagażniku (być może jest to powiązane...)

Podejrzewam, że gdzieś się robi zwarcie, albo kabel przebija?
Miał ktoś z Was podobny problem? Poradzi ktoś gdzie mógłbym szukać problemu? Może jest jakieś miejsce, gdzie "często" pojawiają się podobne problemy czy muszę lecieć po kablach od początku? Mile widziane są wszelkie wskazówki :)
Z góry dziękuję za pomoc!
bartuniek

Postprzez iparts » 13 wrz 2016, 10:15

Sprawdź instalacje elektryczną, a szczególnie newralgiczne miejsce na gięciu kabli przy zawiasie klapy. Możliwe że są popękane i robi zwarcie na przewodach.
Obrazek
Firma

Od: 5 sie 2014, 13:50
Auto: CX-9 TB 3.7L 277KM

Postprzez bartuniek » 15 wrz 2016, 08:47

Dokładnie to było przyczyną – popękane i pourywane kable w gumowej rurce pomiędzy klapą a bagażnikiem. Zaizolowałem je i wszystko już teraz działa. Dzięki!
bartuniek