Witam całe forum,
Proszę o pomoc ludzi mających większe doświadczenie i obycie z samochodami ode mnie.
Pytanie jak w tytule dotyczy pokrywy sinika. Postanowiłem kupić pokrywę na silnik, ponieważ moja Mazda jej nie posiada i nie wiem czy od początku jej nie miała, czy może na skutek kolizji w odległej przeszłości pokrywa została wyrzucona na śmieci. Niestety nie mam dokładnych danych od poprzedniego właściciela. Pokrywę zasugerował mi Pan w serwisie samochodowym i oczywiście polecił znany nam dobrze platformę handlową na literę "a". Zacząłem szukać w internecie jak wygląda ta pokrywa na takim silniku (1.6 diesel bez DPF – 2004 rok produkcji) w innych samochodach i na ww. serwisie znalazłem za około 150 zł bardzo podobną pokrywę do wymaganej (99%).
Moje pytanie jest takie czy dobrą pokrywę znalazłem oraz czy mi ta pokrywa spasuje na moim silniku? Chcę dodać, iż pytam o to czy da się pokrywę zainstalować ze względu na informację od pewnego sprzedawcy z Warszawy. Mianowicie sprzedawca powiedział, żeby się zapytać na forum przed zakupem pokrywy, ponieważ nie wszystkie M3 wychodząc z fabryki miały pokrywę, a w konsekwencji może nie być odpowiedniego mocowania, tulejek, gumek itd.
Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie (analiza zdjęć).
– Liczba załączników:
1. zdjęcie pokrywy do zakupu,
2. trzy zdjęcia mojego silnika.
Pokrywa silnika – czy będzie pasować? (foto)
Strona 1 z 1
- Od: 24 mar 2015, 20:31
Wygląda jakby miała pasować, ale brakuje Ci szpilki na którą przychodzi nakrętka trzymająca pokrywę. Powinna być na lewo od korka wlewu oleju, u Ciebie jest dziura. Było na forum pisane gdzie ja znaleźć jak coś 
Oraz po prawej na dole obok harmonijki z filtra powietrza do turbo masz taką blaszkę która jest zamontowana na stałe przy tej pokrywie
więc ktoś ją wyrwał. Niektórzy sprzedają pokrywę właśnie bez tej blaszki, więc jak nie będzie jej przy pokrywie to będziesz miał jak znalazł 
Dziękuję za odpowiedzi, teraz wiem o wiele więcej. Jak pociągnę temat do końca to wrzucę zdjęcie.
- Od: 24 mar 2015, 20:31
michaskow
Popatrz jeszcze raz na zdjęcie pokrywy. Metalowe mocowanie o którym piszesz jest tylko poszło w bok widać tylko końcówkę oczka po prawej str. osłony
danrok
Popatrz ponownie na zdjęcia silnika kolega ma wszystko poza osłoną
szpilka przy korku od wlewu oleju jest
guma prawy tył jest na zdjęciu
Metalowe mocowanie o którym wspomniał michaskow że nie ma w osłonie to kolega ma nawet pod masą na swoim miejscu.
wystarczy sama nie uszkodzona osłona
Popatrz jeszcze raz na zdjęcie pokrywy. Metalowe mocowanie o którym piszesz jest tylko poszło w bok widać tylko końcówkę oczka po prawej str. osłony
danrok
Popatrz ponownie na zdjęcia silnika kolega ma wszystko poza osłoną
szpilka przy korku od wlewu oleju jest
guma prawy tył jest na zdjęciu
Metalowe mocowanie o którym wspomniał michaskow że nie ma w osłonie to kolega ma nawet pod masą na swoim miejscu.
wystarczy sama nie uszkodzona osłona
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Kropek, ja tam widzę dziurę w miejscu po lewej od korka wlewu oleju gdzie u mnie wystaje szpilka z nakrętka. Na to po położeniu osłony przychodzi nakretka
Załącznik nr3 popatrz na metalowe mocowanie pomiędzy mas sensor a harmonijną.
te mocowanie jest przykrecane szpilka na której siedzi osłona. No chyba że wy macie inaczej to ok. Ale Kolega ma hb i ma tak samo mocowane.
Ps. Tel zjada polskie litery
te mocowanie jest przykrecane szpilka na której siedzi osłona. No chyba że wy macie inaczej to ok. Ale Kolega ma hb i ma tak samo mocowane.
Ps. Tel zjada polskie litery
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Szpilki do kół
Spoko...
Koledze brakuje jeszcze reszty osłony akumulatora.
Zastanawia mnie co to z tyłu na grodzi silnika po lewej to coś czarnego i wiązka przewodów czerwone i białe dosyć grube więc i napięcie musi być konkretne.
Koledze brakuje jeszcze reszty osłony akumulatora.
Zastanawia mnie co to z tyłu na grodzi silnika po lewej to coś czarnego i wiązka przewodów czerwone i białe dosyć grube więc i napięcie musi być konkretne.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Szpilki do kół
kropek101 napisał(a):michaskow
Mi chodziło o to, że koledze to mocowanie zostało przy silniku (po poprzedniej pokrywie) i że niektórzy sprzedają te pokrywy bez tej blaszki, a nie to, że ta pokrywa nie tego mocowania
ok teraz rozumie.
Ja bym jeszcze zwrócił uwagę na najważniejsze aby sprzedawca dał zdjęcie pokrywy od str. silnika aby tam nie było wyłamane mocowanie te które idzie na osłonę filtra paliwa.
Ja bym jeszcze zwrócił uwagę na najważniejsze aby sprzedawca dał zdjęcie pokrywy od str. silnika aby tam nie było wyłamane mocowanie te które idzie na osłonę filtra paliwa.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Szpilki do kół
Strona 1 z 1