Z jakiego materialu wykonane są rurki hamulcowe?
Strona 1 z 1
Przwody hamulcowe w mazdzie wykonane są ze stali cynkowanej i malowanej.
Nie widać jak korodują ?
Nie widać jak korodują ?

Ostatnio edytowano 11 cze 2006, 14:13 przez Hazu, łącznie edytowano 1 raz
emmarek napisał(a):wykonane są ze stali cynkowanej i malowanej.
tak jest.
Ale ja już zmieniłem na miedziane, potem jak mi pedał w podłogęuciekł i straciłem szklankę płynu

Trudno powiedzieć- wydawało by się że powinny być lepsze.
W poprzednim samochodzie wymieniłem wszystkie przewody na miedziane bo nie chciało mi się bawić z odkrecaniem od nich przewodów elastycznych (które to tylko planowałem wymienić).
No i co się okazało? Miedziane przewody po roku gorzej wyglądały niektórych miejscach niż stalowe po kilkunastu latach.
Miedź też ulega korozji tym brdaiej że jest nie polakierowana.
Poza tym stal ma wiekszą wytrzymałość mechaniczną.
W poprzednim samochodzie wymieniłem wszystkie przewody na miedziane bo nie chciało mi się bawić z odkrecaniem od nich przewodów elastycznych (które to tylko planowałem wymienić).
No i co się okazało? Miedziane przewody po roku gorzej wyglądały niektórych miejscach niż stalowe po kilkunastu latach.
Miedź też ulega korozji tym brdaiej że jest nie polakierowana.
Poza tym stal ma wiekszą wytrzymałość mechaniczną.
Jakieś 10 lat temu założyłem miedziane przewody do Golfa i do dzisiaj nic się nie dzieje. Przewody muszą być wykonane specjalnie do takich zastosowań. ASO VW żąda za taki przewód niebotycznej ceny ale można kupić o połowę taniej. Polecam miedziane ale nie kupione w supermarkecie albo w sklepie z materiałami budowlanymi.
Łamanie przepisów Kodeksu Drogowego jest publicznym udowadnianiem własnego infantylizmu.
- Od: 6 cze 2006, 20:18
- Auto: Mazda 626 2.0 Comprex '97
Wg papierów to jest rocznik 1977. Faktycznie jest nieco młodszy ale niewiele. Oczywiście na chodzie i wszystko sprawne. I na rzepakowym pojedzie.
Łamanie przepisów Kodeksu Drogowego jest publicznym udowadnianiem własnego infantylizmu.
- Od: 6 cze 2006, 20:18
- Auto: Mazda 626 2.0 Comprex '97
Strona 1 z 1