W związku z kilkoma problemami trapiącymi moja Mazdę odważyłem się w końcu napisać na forum.
Przyczyna:
– Kopcenie na czarno z rury wydechowej przy gwałtownym dodaniu gazu. Np. wyprzedzanie.
– Delikatny spadek mocy.
– Klekoczące wtryskiwacze.
Zacząłem namiętnie czytać forum w poszukiwaniu odpowiedzi co może być nie tak.
Wynalazłem kilka przyczyn jak i również ich rozwiazania.
Po otworzeniu korka olejowego na zimnym silniku-kopci się. Wiadomo podkładki do wymiany.
Jeśli już podkładki to zdecydowałem się na wymianę uszczelki pod pokrywą zaworową, uszczelniaczy wtryskiwaczy w pokrywie, uszczelniaczy rurek wysokiego ciśnienia doprowadzających paliwo do wtryskiwaczy, filtra paliwa. Wezmę się jeszcze przy okazji za regulację luzów zaworowych, czyszczenie smoka olejowego, kontrole wirnika turbiny od str.powietrza i czyszczenie kolektora dolotowego.
Teraz pytanie czy to wszystko pomoże mojej Madzi?
Przy okazji zrobiłem też przelewowy test wtryskiwaczy i jak na moje oko wyszła jakaś katastrofa (proszę o interpretację wyników).
1-86ml,
2-76ml,
3-45ml,
4-77ml.
Dodam, że test przeprowadzony był w garażu na rozgrzanym silniku, na biegu jałowym. Długość 4minuty. Wężyki były równej długości.
Po wykonaniu w/w robót zrobię jeszcze raz test i pochwalę się nim w celu weryfikacji
Posiadam ELMa 327 i ForScana w najnowszej wersji. Próbowałem za jego pomocą skalibrować wtryskiwacze (wszystkie warunki spełniłem) ale nic z tego.
Po około 2 minucie testu, po falowaniu obrotów silnika auto poprostu zdechło tzn.zgasło. Próbowałem dwa razy i żadnej zmiany. Dalsze próby sobie darowałem.
Czy to jest DPF? Gdzieś wyczytałem, że te silniki nie miały DPF...
O co chodzi z numerkami na wtryskiwaczach? Dlaczego na jedym jest "1", a na trzech jest "3"??
Proszę o sugestie, podpowiedzi i wyrozumiałość