Zablokowany tylny pas bezpieczeństwa

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez kropek333 » 19 sie 2016, 14:37

Witam wszystkich serdecznie.

Po zapięciu fotelika dziecięcego na tylnym prawym siedzeniu pasem bezpieczeństwa, nie mogę go "odbezpieczyć" i powtórnie wyciągnąć.
Czy trzeba w takiej sytuacji rozkręcać miejsce gdzie jest blokada pasa i 'ręcznie odbezpieczyć', czy jest może na to jakiś inny patent.
Nie chce mi się wierzyć, że producent nie uwzględnił fotelików dziecięcych zapinanych pasem.

Oczywiście próbowałem powoli wyciągać pas, ale i tak się blokuje.

Pozdrawiam
Rafał
kropek333

Postprzez Endriupsp » 8 wrz 2016, 21:07

Miałem ten sam problem. Trzeba rozebrać plastiki które osłaniają napinacz, odkręcić napinacz pasa i go rozebrać. Jest tam taki biały plastikowy element z takim metalowym grzybkiem na końcu.. to jest ruchome. I ten element u mnie przynajmniej spowodował zablokowanie się pasa przy zapiętym foteliku. Po wymontowaniu tego elementu wszystko działa.
Endriupsp

Postprzez The_Radek » 8 lis 2016, 11:14

Panowie,

Nie wiem jak w wersjach przedliftowych, ale w poliftach jest coś co się nazywa "Tryb Blokowania Automatycznego"
Instrukcja Mazdy strona 40 ;)

UDT_40.jpg

Jeśli więc nie możesz wyciągnąć pasa to masz aktywny ten tryb i to dobrze, że nie możesz go wyciągnąć! ;)
Jak chcesz go deaktywować, schowaj pas maksylanie ( podczas chowania będziesz słyszał klikanie) i jak następnym razem będziesz wyciągał, będzie już w trybie Blokowania Awaryjnego.
Forumowicz

Od: 21 paź 2014, 11:04
Auto: Mazda 3, BK, 2.0 benzynka, rok 2007