Adaptacja EGR

Postprzez Boguś2 » 18 sie 2016, 22:25

Witam serdecznie.

Od jakiegoś czasu mój EGR nadaje się do wymiany, stary się zacinał, a czyszczenie niewiele dało. Jednakże przez problemy finansowe musiałem kupić używkę. Egr johnson controls (używka) który kupiłem po zamontowaniu jest ciągle w pozycji "otwartej" przez co po silnik po 3sec pracy krztusi się i gaśnie. Stary natomiast odłączyłem gdy był w pozycji "zamknięty" dzięki czemu mogę się jeszcze poruszać autem.

Czy przy uruchomieniu silnika zawór nie powinien zmienić swojej pozycji nawet bez adaptacji?
No i propo adaptacji.. Kupiłem adapter i program FoCom bo słyszałem, że za jego pomocą adaptować pompę wtryskową w fordkach, więc stwierdziłem, że może i w tym przypadku uda się z egr'em. Jednak program nie do końca chce mi działać na moim systemie komputerowym, więc się zastanawiam czy warto wgl trudzić się by instalować oprogramowanie na innym komputerze.
Robił może ktoś coś podobnego na własną rękę?

Pozdrawiam :)
Boguś2

Postprzez uszol90 » 19 sie 2016, 07:10

Po wyłączeniu zapłonu słychać tego EGR'a ?
Zerowanie wartości granicznych dla nowego EGR'a można wykonać – ale czy tym programem? Na to pytanie nie odpowiem.
Forumowicz

Od: 15 paź 2012, 01:36
Auto: Mazda3 Y6 06' TOP

Postprzez jerry1333 » 19 sie 2016, 10:12

A w ForScanie jest możliwość włączenia adaptacji EGR, bo mam zamiar przeczyścić swój?
Forumowicz

Od: 5 paź 2015, 14:32
Auto: Mazda 3 HB 2020 SkyActive-X 2.0 AWD 180KM Machine Gray

Postprzez Boguś2 » 19 sie 2016, 18:33

Ten stary było słychać, obecnie jest odłączony, bo jak się podłączy i zostanie w pozycji otwartej to samochód nie chce odpalić. Czysta loteria.
Tego nowego wgl nie było słychać, a raczej ja nie słyszałem.

Edit
Zostawiam info dla potomnych:
Programem "FoCom" da się w prosty sposób przeprowadzić adaptację egr.
Mianowicie, po uruchomieniu programu robimy "Autoscan" i usuwamy błędy.
Następnie po wybraniu modułu ECU, wchodzimy w "programowanie/kodowanie ECU",
wybieramy opcję "resetuj system recyrkulacji spalin zaworu nabytych wartości", gdy operacja się zakończy odpalamy auto i uczymy je nowych wartości. Prościzna
Boguś2