Klimatyzacja działa kilkanaście kilometrów i się wyłącza.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez italodisco » 16 kwi 2015, 17:18

od kilku miesięcy mam problem z klimatyzacją w mazdzie 5 1,8 2008 rok , pochodzi kilka , kilkanaście kilometrów i się wyłącza i poźniej dioda świeci ale w nadmuchu już idzie letnie powietrze po dłuższym postoju znowu klima się załącza aby znowy przestać chłodzić

byłem wczoraj u mechanika który rozebrał to i powiedział że sprężarka jest padnięta i trzeba kupić nową .

mam pytanie czy jak coś działa chociaż chwilę to może być padnięte ?? czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem i ewentualnie ile kosztuje w tej chwili sprężarka do mazdy 5
Początkujący

Od: 21 lut 2014, 21:06
Auto: Mazda5 1,8 116KM 2008rok

Postprzez art_sos » 17 kwi 2015, 14:22

Ja miałem podobną sytuację w Mondeo mk4. W czasie jazdy działała ale jak się stało w korku/na światłach/na parkingu to przestawała chłodzić. Przyczyną okazała się nieszczelność chłodnicy ale jeszcze czynnik był w układzie, dopiero jak trudniej było schłodzić (ze względu na postój auta) to klima się wyłączała ze zwględu na zbyt małą ilość czynnika.
Nowa pewnie kosztuje majątek, używana to ryzyko że już jest zużyta/rozszczelniona. Sprężarki się regenerujeale trzeba najpierw mieć pewność że to sprężarka. Napierw sprawdź chłodnicę klimy i przewody, nabij instalację czynnikiem z kontrastem. W czasie prac wyjdzie ile czynnika jest w układzie,czy dało się zrobić próżnię itp.
Początkujący

Od: 26 lis 2014, 23:36
Auto: Mazda 5 2.0 Pb 2009r.

Postprzez dzux » 17 kwi 2015, 21:07

Dokładnie jak pisze art -sos najpierw nowy czynnik później sprawdzenie szczelności jak to hula to można uznać że że ze sprężarką jest coś nie tak
Forumowicz

Od: 5 cze 2011, 22:38
Auto: BYŁA Mazda 3 2005 sedan 1.6 JEST Mazda 5 2006r 2.0 benzyna :)

Postprzez luki003 » 27 maja 2015, 17:27

Witam,

Ja mam w swojej Mazdzie ten sam problem tyle że zauważyłem że jest to związane z temperaturą silnika. Póki silnik jest zimny to wszystko hula jak trzeba i klimatyzacja mrozi a jak silnik osiągnie temperaturę to klima przestaje działać. W serwisie mi powiedział że to musi być sprężarka ale też nie jestem tego pewien.
Italodisco czy rozwiązałeś już swój problem?
luki003

Postprzez Darek200691 » 5 cze 2016, 12:41

Witam,
Ja mam mazde 3 2.0 BK i też przerywa mi prace klimatyzacja jak silnik się nagrzeje. czynnik dobity 500g tyle w serwisie wyczytał, było 170.
Ustaliłem że winny jest termik na sprężarce. sprawdzałem go i przy 70 stopniach robił przerwę.
wentylator chodzi cały czas a klima działa tylko do 70 stopni.
Kupiłem termik za 5zl na 110 stopni bo nie wiem jaki był oryginalny i jest lepiej lecz jak jest cieplej to też mi go wyłączy.
Wie ktoś jaką temp bezpieczna powinna mieć sprężarka ??? Nigdzie nie znajdę takiej inf. dodam ze moja sprężarka to H12A1AH4FX. nie ma do niej termika tylko cały komplet ze sprzęgłem.
Do innych typów mogą być koszt 50zł i wymiana z godzinkę.

Ustaliłem jeszcze że musi działać wentylator przy chłodnicy, jak nie działa to przyczyna może być inna.
U mnie działa tylko czemu nie schłodzi sprężarki dostatecznie. :(
Początkujący

Od: 9 lis 2015, 18:19
Auto: Mazda 3 BK 2.0 LF (2004) GTA 2003r.

Postprzez cerpool » 23 cze 2016, 19:11

Witam.
Mam dokładnie ten sam problem- mazda 3 2.0 BK. Na początku klima działa bardzo dobrze ale po nagrzaniu silnika sprężarka wyłącza się ( wentylator cały czas działa). jak sprawdziłeś działanie tego termika?
cerpool

Postprzez Darek200691 » 12 lip 2016, 16:51

U mnie dalej ten czujnik przerywa po 5 min pracy :( . Nigdzie nie ma informacji na jaką temp powinien być w madzi.
Znalazłem, że jakieś 90 stopni mają przewody wysokiego ciśnienia ale to dane ogólne .
Pojadę do innego serwisu i jak ciśnienia wyjdą ok to założę na 160 stopni.
Czujnik sprawdzasz miernikiem na ciągłość lub ohmomierzem, u mnie jak się nagrzała to była przerwa w obwodzie.
Początkujący

Postprzez Darek200691 » 1 sie 2016, 19:00

Witam,
Podzielę się z wami nowymi informacjami :)
U mnie klima działa , wymieniłem czujnik temp na oryginalny od innej sprężarki i tak mi wyłączyło, więc podłączyłem z baterii 12 v bez czujnika i co się stało sprzęgło zadziałało lecz nie kręciło wałem sprężarki.
Rozkręciłem i okazało się wytarte do zera. Założyłem nowe koło pasowe przetoczyłem zabierak i nie działało.
Kupiłem zabierak zmierzyłem dla pewności cewkę elektromagnesu ma być od 3-5 ohm u mnie 4 było i ustawiłem szczelinę na sprzęgle 0,4 mm ma być od 0.4-0.5 dla panasonica.
Odpalam i śmiga.
Morał z opowieści taki, że sprzęgło ślizgało minimalnie na ciepłym a na gorącym całkowicie i przegrzewało mi klimę do momentu zadziałania zabezpieczenia. Gołym okiem tego nie widać a tak było.
Polecam cały zestaw kupić do mojej h12a1ah4dx kosztował 240 zł
Jeszcze jest bezpiecznik od sprzęgła i przekaznik koło aku. też może być przyczyną.
Pozdrawiam i myślę, że komuś zaoszczędzę siedzenia pod autem ;)
Początkujący

Postprzez skoroszyt » 28 sie 2016, 14:35

Czy ciężko było wyciągnąć sprezarke?
Początkujący

Od: 24 kwi 2011, 12:32
Auto: 323 BA 1995r
1.5 16V Z5