Dziwne metaliczne stuki po wymianie panewek.

Postprzez slayer79 » 30 lip 2016, 16:55

Otóż nadszedł czas na moją Mazdę @#$. Diesel 2.0 16V kombi. Zawsze zmieniałem płyny, oleje i inne w terminie dbałem o samochód i nigdy mnie nie zawiódł, no może raz w zimie . Do rzeczy
Podczas jazdy około miesiąc temu usłyszałem lekkie stukanie w silniku. Poczułem lekkie dziwne drgania na kierownicy i wiedziałem ze muszę się gdzieś zatrzymać, niestety nie moglem zjechać z autostrady więc musiałem tak jeszcze z pół kilometra jechać. Samochód robił się słabszy i słabszy. Zatrzymałem się na poboczu i wezwałem lawetę. Mechanik który znany jest z naprawy japońskich diesli bez wachania wskazał na panewki. Jak to bywa w szóstkach to temat nagminny i oczywiscie wyciąganie silnika. Panewki mechanik zrobil, szlif korby, nowy olej Dexelia, pompa nie domagała no i jak silnik był wydarty wsadziłem nowe sprzęgło dwumasę, bo jak się okazało też nadaje się do wymiany. Razem około 5,2tyś. Samochód odebrałem zauważyłem że przy około prędkosci 100/h czuć dziwne drgania na kierownicy, jak by cos przenosiło drgania. No i jak się nie wkur### gdy po 290km usłyszałem stukanie w silniku. Maestro mechanik który robił mi silnik wskazał że znów jak by panewki. Silnik rozebrał pogrzebał w pompie oleju ( bo jak się okoazało ze to tym razem nie panewki tylk o cos w pompie oleju) Złożył silnik i .... w silniku stuka jak stukało. Mechanik zgłupiał, tym razem wskazał iż podejrzewa pęknięty tłok. Co o tym sądzicie? Co to w końcu może być ? Jak mógł mechanik postąpić inaczej? Prosze o pomoc.
slayer79

Postprzez drx8 » 1 sie 2016, 08:21

może pompa vacum? odpowiada za podciśnienie, dlatego może silnik tracił moc. A przy okazji metaliczny dźwięk wydaje jak nie domaga. Jakiś filmik z nagraniem jak to stuka. Silnik ma moc bo zabiegach na 5tys PLN? Smok w misce olejowej czysty? może nie ma odpowiedniego smarowania silnik.

Drgania przy 100km/h: kiedy wyważałeś koła?
Forumowicz

Od: 11 paź 2015, 00:31
Auto: Mazda 6 GG Liftback
2.0MZR-CD 136KM
2004r. RF5C