Hej.
Czy gdzieś w okolicach bezpieczników po lewej stronie na dole przy progu znajdę przewody, które idą do lampek w podsufitce/lampek w drzwiach? Chciałbym się podpiąć z zasilaniem pod lampkę w podsufitce tylko zastanawiam się czy muszę ciągnąć przewody aż z niej.
Druga rzecz, przy okazji lampki w podsufitce. Jaką funkcję spełnia ten mały otwór między lampkami?
Instalacja elektryczna lampek w podsufitce.
Strona 1 z 1
wumpscut napisał(a):Druga rzecz, przy okazji lampki w podsufitce. Jaką funkcję spełnia ten mały otwór między lampkami?
W nocy daje taką niebieską poświatę padającą prosto na gałkę zmiany biegów. Nie wiem czy to nie miało czasami służyć za jej podświetlenie.
Pozdrawiam
Adrian
Adrian
- Od: 6 wrz 2012, 13:17
- Auto: Mazda 6 GH L5 '09
Była: Mazda 3 BK LF '04
Mazda 323F 1.8 BG SOHC '90
Aha
U mnie nic się nie świeci
Właśnie byłem w aucie i sprawdzałem.
Może dlatego że automat i inna gałka?
W każdym razie – jak się tam dostać? Idzie wyciągnąć jakoś ten cały "panel"?
Może dlatego że automat i inna gałka?

- Od: 7 lip 2016, 16:37
- Auto: Mazda 6 GH LF-DE 2.0 Dynamic FS5A-EL '09
Ta niebieska poświata pojawia się tylko po załączeniu świateł 

Janusz626 napisał(a):...i po zmierzchu.
Nie – przynajmniej u mnie. Napięcie +12V DC jest obecne na płytce na której jest dioda po włączeniu świateł, również za dnia. Brak na niej elementu światłoczułego, w związku z tym, przynajmniej u mnie, jest to niezależne od zmierzchu.
Janusz626 napisał(a):Kurcze, a u mnie dioda niebieska świeci tylko wieczorem jak automat włączy mijania i zciemni deskę itd...
No widzisz – sam napisałeś, że jak włączą się światła mijania

Musze zbadać, dlaczego ta dioda u mnie w ogóle nie świeci.
Koniecznie i daj znać, chyba, że szlag ją trafił. Jeśli chodzi o kwestie bezpiecznika to nie jestem do końca pewien, ale odpowiada on za całokształt, więc nie miałbyś również podświetlania przy otwarciu drzwi.
Pozdrawiam
Adrian
Adrian
- Od: 6 wrz 2012, 13:17
- Auto: Mazda 6 GH L5 '09
Była: Mazda 3 BK LF '04
Mazda 323F 1.8 BG SOHC '90
Mam (a raczej miałem) DRL, chińskie świecą ale ten chrom chiński tak źle już wygląda że wymontowalem to badziewie.
Co prawda ja przerabialem moduł zmierzchu, ale zawsze dioda świeciła tylko po zmierzchu, czy na ory czy na przerobiony module
Co prawda ja przerabialem moduł zmierzchu, ale zawsze dioda świeciła tylko po zmierzchu, czy na ory czy na przerobiony module
Co do samego demontażu lampki...
1. Wsuwamy mały, cienki, płaski wkrętak w szczeliny przy kloszach lampek (od strony szyby) i podważamy. Klosze wyjdą bez problemu.
2. Podobnie robimy z plastikiem zawierającym wyświetlacz "zapiętości" tylnych pasów bezpieczeństwa, szczeliny są również od strony szyby, z przodu jakby.
3. Ww. część możemy zdemontować całkiem, odpinając wtyczkę.
4. Ukażą się nam dwie śruby, o ile dobrze pamiętam krzyżakowe. Po ich odkręceniu można bez problemu wyjąć cały plastik z lampkami, przyciskami itp.
1. Wsuwamy mały, cienki, płaski wkrętak w szczeliny przy kloszach lampek (od strony szyby) i podważamy. Klosze wyjdą bez problemu.
2. Podobnie robimy z plastikiem zawierającym wyświetlacz "zapiętości" tylnych pasów bezpieczeństwa, szczeliny są również od strony szyby, z przodu jakby.
3. Ww. część możemy zdemontować całkiem, odpinając wtyczkę.
4. Ukażą się nam dwie śruby, o ile dobrze pamiętam krzyżakowe. Po ich odkręceniu można bez problemu wyjąć cały plastik z lampkami, przyciskami itp.
Strona 1 z 1