Mam ostatnio male kłopoty z moją mazda 3 1.6 diesel 2005r
1.pali się check engine błąd P0299 za niskie ciśnienie doladowania ale auto jezdzi normalnie nie muli. Mechanik go zgasil dojechalam do domu i znów to samo.
2.lubi sobie wypić trochę płynu chłodniczego w ciągu miesiąca z maxa zeszlo na poniżej minimum .
3. Wyciek spod sprzęgła bardzo delikatny.
4. Ciężko kręci , akumulator niby dobry, podejrzenia padły na rozrusznik.
5. Przykopci sobie ciut za bardzo
Jak mnie mechanik podliczyl ile by to wyszlo to mi się trochę odechcialo, pytanie do was co robić najpierw , na co zwrócić uwagę ,co myślicie o ubywajacym plynie. Gdzie znajdę tanie części i dobrego mechanika w Warszawie ?:)
Chorowita mazda 3 1.6 ratujcie :(
Strona 1 z 1
Jeżeli chodzi o płyn chłodniczy to sprawdź czy nie masz gdzieś wycieku koło termostatu. Ja miałem trochę pękniętą obudowę termostatu i właśnie tamtędy systematycznie uciekał płyn 
Gabriela.F napisał(a):Mam ostatnio male kłopoty z moją mazda 3 1.6 diesel 2005r
1.pali się check engine błąd P0299 za niskie ciśnienie doladowania ale auto jezdzi normalnie nie muli. Mechanik go zgasil dojechalam do domu i znów to samo.
2.lubi sobie wypić trochę płynu chłodniczego w ciągu miesiąca z maxa zeszlo na poniżej minimum .
3. Wyciek spod sprzęgła bardzo delikatny.
4. Ciężko kręci , akumulator niby dobry, podejrzenia padły na rozrusznik.
5. Przykopci sobie ciut za bardzo
Jak mnie mechanik podliczyl ile by to wyszlo to mi się trochę odechcialo, pytanie do was co robić najpierw , na co zwrócić uwagę ,co myślicie o ubywajacym plynie. Gdzie znajdę tanie części i dobrego mechanika w Warszawie ?:)
Odnośnie pierwszego pkt to znowu (jak kilka postów niżej) sprawdziłbym elektrozawór sterowania turbiną.
Pewnie DPF wycięty?
Co do mechanika to chyba Jaksa jest z okolic Warszawy – polecany na forum – innego niż z forum bym nie korzystał w przypadku ww listy. Może Cię skroić na grube tysiące, bez naprawiania faktycznych usterek.
Strona 1 z 1