Telefony komórkowe
Bardziej kwestia softu jak producenta hardware. Imho 90% problemów z baterią wynika z oprogramowania. W przypadku Asusa updaty działały cuda i bateria która nie wytrzymywała jednego dnia (nie doby), teraz spokojnie wyciąga ponad dobę (co przy procku Intela jest naprawdę sukcesem). Deep sleep też się naprawił, chociaż w androidzie to zawsze był mniejszy lub większy problem. Tak czy inaczej i tak ładuje baterię przez noc, szkoda się pocić nad jakimś oszczędzaniem zużycia 
loockas napisał(a):chociaż w androidzie to zawsze był mniejszy lub większy problem
Od kilku lat nie zauważyłem nawet mniejszego problemu z głębokim snem, to nie jest raczej problem Andaka ale konkretnej implementacji. Sprawa sprzętu jak zauważyłeś też to nie jest – w wielu telefonach jest taki sam a czasy pracy różne.
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Co nie zmienia faktu, że z 3 OS mobilnych (aktualnych) jakie używałem tylko w androidzie to występuje. Fakt, że od 5.0 problem już nie jest tak odczuwalny, ale wciąż jak widać występuje.
Dlatego najlepszym telefonem jaki miałem z andkiem był Nexus 4. Ja go używałem 2 lata, Ania go teraz używa już chyba ten drugi rok. Wciąż w nim wszystko działa genialnie.
brii napisał(a):Sprawa sprzętu jak zauważyłeś też to nie jest – w wielu telefonach jest taki sam a czasy pracy różne.
Dlatego najlepszym telefonem jaki miałem z andkiem był Nexus 4. Ja go używałem 2 lata, Ania go teraz używa już chyba ten drugi rok. Wciąż w nim wszystko działa genialnie.
nemi napisał(a):Już coś kombinuję :–). Może będzie lepiej.
Kombinuj, miałem identycznie na początku w swoim P7.
Teraz przez noc jakieś 3% maks.
Masz kilka trybów oszczedzania energii – najlepszy jest "Inteligentny".
Do tego możesz zmieni c rizdzielczosc z Full HD na HD i też powinno z 15% wrocić.
Optymalizacja w Emui jest fajnie zrobiona.
Ostatnio edytowano 11 lip 2016, 11:32 przez JohnnyB, łącznie edytowano 1 raz
..::Born To Rise Hell::..
Z łezką w oku wspominam czasy kiedy przez całą dobę z akumulatora schodziło 5% a telefon nie leżał w uśpieniu w jednym miejscu. To se ne vrati...
T39m ogarniał trzytygodniowy urlop na jednym ładowaniu 
A nie urywał kieszeni jak jemu współczesne Nokie
A nie urywał kieszeni jak jemu współczesne Nokie
O tym właśnie aparacie myślałem 
Na sentymenty sprzętowe mi się zebrało – dzisiaj zamówię z Chinlandii nowy akumulator i ożywiam sprzęta
Na sentymenty sprzętowe mi się zebrało – dzisiaj zamówię z Chinlandii nowy akumulator i ożywiam sprzęta
Grzyby napisał(a):T39m ogarniał trzytygodniowy urlop na jednym ładowaniu
Bez sensu. Po 3 tygodniach konieczne było szukanie ładowarki po całym mieszkaniu. A teraz mam po jednej (a czasami po dwie...) w każdy z pokoi

Maciek jakie masz SOTy na jednym ładowaniu?
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
SOT na poziomie ~3:30, 3:50 – do Redmi duuuużo brakuje 
Mam listwy zasilające z USB – daje to radę.
Fajne by były gniazdka które miałby wbudowany kabel ze zwijaczem. Ponoć są gniazdka z "dokiem" takim, że telefon dokłada się na gniazdko i się nie wala ale wszystkie te rozwiązania mają słaby amperaż na USB
Zazwyczaj 500mA max 1A
Xenocyd napisał(a):A co do ładowarek – coraz bardziej zastanawiam się nad gniazdkami USB
Mam listwy zasilające z USB – daje to radę.
Fajne by były gniazdka które miałby wbudowany kabel ze zwijaczem. Ponoć są gniazdka z "dokiem" takim, że telefon dokłada się na gniazdko i się nie wala ale wszystkie te rozwiązania mają słaby amperaż na USB
Zazwyczaj 500mA max 1A
Jak masz nowy telefon to na razie bez stresu – po kilku cyklach akumulator dopiero zaczyna działać jak powinien.
Na note 3 pro

Ale jak widać, ja używam bardzo mocno, a nie daje mu tylko czuwać
Mi5 gorzej niż note, ale i tak jestem bardzo zadowolony. Tylko już stosuję zasadę, że nigdy nie zostawiam na ładowarce na całą noc, a ładuje przed snem i po naładowaniu odpinam..
Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Ale jak widać, ja używam bardzo mocno, a nie daje mu tylko czuwać
Mi5 gorzej niż note, ale i tak jestem bardzo zadowolony. Tylko już stosuję zasadę, że nigdy nie zostawiam na ładowarce na całą noc, a ładuje przed snem i po naładowaniu odpinam..
Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Li Mu Bai napisał(a):Tylko już stosuję zasadę, że nigdy nie zostawiam na ładowarce na całą noc, a ładuje przed snem i po naładowaniu odpinam..
Bateria po osiągnięciu 100% naładowania przestaje być ładowana (nie istnieje już efekt przeładowania znany z akumulatorów ni-mh). Oczywiście z czasem poziom spada i ładowanie jest wznawiane, ale krótkie ładowanie jest znacznie mniej szkodliwe dla baterii od długiego ładowania "od zera" do pełna (cykl ładowania). Można pewnie o tym książkę pisać, ale choćby po laptopach zauważyłem, że oszczędzanie baterii przez rozładowywanie jej, odpinanie etc doprowadziło do znacznie szybszego zużycia niż ciągłe podładowywanie przy nadarzającej się okazji. Krótko mówiąc powinno się tak użytkować baterię, aby ilość pełnych cykli była najmniejsza.
W poniższym artykule jest masa bredni na temat ładowania baterii, ale pierwszy komentarz użytkownika Radzu wyjaśnia wszystko w szczegółach i gość wg mojej wiedzy ma rację:
http://www.tabletowo.pl/2015/03/13/trud ... ty-i-mity/