Sprzęt Audio – obsługa i problemy
Zrobiłem format dysku i nic
skopiowałem te same utwory i nic dalej nie startował
Pomogło wgranie całkowicie nowych utworów zassanych z sieci.
Ktos wcześniej pisał że może byl jakiś ukryty plik graficzny bądź jakies inne dziadostwo w każdym bądź razie już działa:)
dzięki za pomoc
skopiowałem te same utwory i nic dalej nie startował
Pomogło wgranie całkowicie nowych utworów zassanych z sieci.
Ktos wcześniej pisał że może byl jakiś ukryty plik graficzny bądź jakies inne dziadostwo w każdym bądź razie już działa:)
dzięki za pomoc
- Od: 29 mar 2015, 17:18
- Auto: Mazda cx5 2.0 SKYACTIV-G 160KM (4x4 6AT 2014r.
Panie i panowie dwa proste pytania. Dotyczy wersji skymotion czy dziala w tej wersji wyposazenia odbior sms-ow? A drugie pytanie to juz niezaleznie od wersji chodzi mi o rds mam tak ze wywietla mi np teraz gramy lady pank mniej niz zero nastepnie po krotkim czasie wyswietla sie nastepnie gramy perfect i autobiografia i tak juz zostaje nie zmienia sie i nie wyswietla dalszych aktualnych utworow ktore gra stacja. Serwisant sciemnial mi ze to wina sygnalu nadawnej stacji. mieszkam w szczecinie i w innych autach ktore uzytkuje jakos nie ma teego problemu.
- Od: 9 lut 2012, 22:02
- Auto: mazda3 rok2008 silnik2.0L diesel 143km obecnie mazda 3 rok 2014 benzyna 120 kucy automat
Odbiór SMS nie zależy od wersji wyposażenia tylko od telefonu jaki posiadasz (no ok trochę zależy bowiem musisz mieć wersję auta "z tabletem").
http://infotainment.mazdahandsfree.com/ ... uage=pl-EU
Tu sprawdzisz jakie funkcje zadziałają w Twoim przypadku
http://infotainment.mazdahandsfree.com/ ... uage=pl-EU
Tu sprawdzisz jakie funkcje zadziałają w Twoim przypadku
- Od: 10 wrz 2012, 00:07
- Auto: Mazda3 BM, Hatchback, SKYACTIV-G 2.0 165KM 6MT, SkyENERGY, 2013 rok
Ja mam problem z audiobookami.
Pliki są nazwane:
01...
02...
03...
Wyłączone jest losowe odtwarzanie.
A mimo to na liście mam pliki:
24...
07 ...
33..
To tatalnie losowa kolejność.
Pytanie jak zmusić do odtwarzania według numerów.
Lub jaki jest klucz sortowania – może udałoby się oszukać.
Pliki są nazwane:
01...
02...
03...
24...
07 ...
33..
- Od: 10 lut 2016, 21:14
- Auto: Mazda 3 BM, htb. skyMotion 120km
Z systemem Mazdy nie wygrasz
Proponuję słuchać z telefonu przez BT
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
darrecki napisał(a):Z systemem Mazdy nie wygraszProponuję słuchać z telefonu przez BT
Miesiąc i już mnie zaczyna ten samochód wkurzać, to ja mam wygrać a nie on.
U mnie kolejność odtwarzania jest zgodna z kolejnością zapisu na pendrive.
Jeśli używasz jakiegoś systemu linuxowego to jest to minuta roboty, jeśli nie to nie wiem, ale zawsze zostaje ręczne kopiowanie "jeden po drugim"
Swoją drogą ten system mazdy doprowadza mnie do szaleństwa. Większość czasu słucham muzyki z pena i średnio raz na dwa dni coś się chrzani i wyłącza mi się losowanie, wszystko zaczyna się od pierwszej piosenki, którą teraz już nienawidzę ;p Restarty nie zadziałały. Dodatkowo losowanie nie pomaga bo algorytm jest taki tępy że ma zawsze tą samą sekwencję. Dziecko z podstawówki potrafi napisać lepszy system obsługi takiego playera.
Jeśli używasz jakiegoś systemu linuxowego to jest to minuta roboty, jeśli nie to nie wiem, ale zawsze zostaje ręczne kopiowanie "jeden po drugim"
Swoją drogą ten system mazdy doprowadza mnie do szaleństwa. Większość czasu słucham muzyki z pena i średnio raz na dwa dni coś się chrzani i wyłącza mi się losowanie, wszystko zaczyna się od pierwszej piosenki, którą teraz już nienawidzę ;p Restarty nie zadziałały. Dodatkowo losowanie nie pomaga bo algorytm jest taki tępy że ma zawsze tą samą sekwencję. Dziecko z podstawówki potrafi napisać lepszy system obsługi takiego playera.
malkontent napisał(a):Ja mam problem z audiobookami.
Pliki są nazwane:
01...
02...
03...
24...
07 ...
33..
Te numery są faktycznie na samym początku nazwy, czy dalej? Z tego co wiem, to właśnie jak są na początku to jest ok, ale jak masz np albumname_artist_02, to już nie, bo Mazda używa tylko pierwszych kilku (chyba zazwyczaj pięciu) liter do sortowania, a większość nazw je przekracza

Więcej info tutaj https://en.wikipedia.org/wiki/8.3_filename
w sekcji "VFAT and Computer-generated 8.3 filenames"
Ja słucham książek przez BT ale jak mam problem z kolejnością to używam http://www.mp3tag.de/en/download.html – jeśli mazda patrzy na tytuł a nie nazwę pliku a tak robi mój telefon (wtedy sortowanie jest losowe gdy tytuł jest taki sam dla wszystkich plików) to jest opcja przepisania tytułu z nazwy pliku. Nie wiem czemu książki które robi się nawet teraz są bardzo słabo otagowane więc trzeba czasami sobie pomóc 
deadeye napisał(a):
Te numery są faktycznie na samym początku nazwy, czy dalej? Z tego co wiem, to właśnie jak są na początku to jest ok, ale jak masz np albumname_artist_02, to już nie, bo Mazda używa tylko pierwszych kilku (chyba zazwyczaj pięciu) liter do sortowania, a większość nazw je przekracza
Więcej info tutaj https://en.wikipedia.org/wiki/8.3_filename
w sekcji "VFAT and Computer-generated 8.3 filenames"
Numerki są na początku.
Najpierw obetnę testowo nazwy do 8 znaków, potem zobaczę co dalej.
Jednym z podejrzeń jest to, że debilne audio Mazdy sortuje pliki po .... rozmiarze

EDIT.
Obcięcie nazwy pliku do standardu 8.3 naprawiło większość problemów.
Wprawdzie w katalogach gdzie jest więcej plików mam:
50
...
60
01
02
...
49
Czyli w pewnym momencie jest złamana numeracja, ale to i tak lepiej niż słuchając audiobooka dowiedzieć się, w pierwszej minucie, że zabił go kamerdyner.
Swoją drogą, 8 letnie radio za 300 zł, daje radę z nazwami plików a tu nowoczesne audio się poddaje.
Druga rzecz która mnie zirytowała to zestaw głośnomówiący.
Kurcze, kolejne auto w którym mam zestaw i tak jak w poprzednich samochodach spokojnie mogłem podjechać pod dom, wyłączyć silnik i dokończyć rozmowę, to tutaj wyłączenie silnika automatycznie kończy połączenie. Może ten typ tak ma, ale mam odczucie jakby to auto oddane zostało do produkcji 3 miesiące za wcześnie, po stwierdzeniu przez każdy z zespołów, że robota jest skończona, bez jakieś kolejne iteracji testów akceptacyjnych.
Takie drobiazgi jak wyłączający się zestaw głośnomówiący najbardziej drażnią, bo wydaje się, że to oczywiste, że tak być nie powinno. Jak wjeżdżam do garażu, to muszę wyłączyć auto a że w poprzednim miałem "normalnie", to się zapominam i krew zalewa...Myślę, że w takich niuansach Europa bije na głowę Japończyków i w detalach ma bardziej dopracowane auta, bardziej praktyczne, przygotowane pod kierowcę. A że uwielbiam gadżety i poprzednie samochody miałem też w wersjach wypasionych, więc mogę wiele elementów porównać. No ale taki ich urok.
- Od: 28 paź 2015, 23:51
- Auto: Mazda 3 BM 165KM HB 2015
Sky Passion
Nie zawsze da się sensownie skrócić nazwę pliku do 8.3 – inne rozwiązanie to stworzenie i używanie list odtwarzania. To też nie jest tak, że system infotainment w M3 się "poddaje", tylko zwalili aktualizację (w sofcie serii 3x to działało lepiej, chociaż też nie idealnie).
Co do zestawu głośnomówiącego – to jest niestety następstwo odwiecznej (?) filozofii Mazdy, żeby radio i okolice nie miały zasilania bez kluczyka. Co nie zmienia faktu, że może to wpieniać.
Co do zestawu głośnomówiącego – to jest niestety następstwo odwiecznej (?) filozofii Mazdy, żeby radio i okolice nie miały zasilania bez kluczyka. Co nie zmienia faktu, że może to wpieniać.
Bose to jedna z najbardziej przereklamowanych marek audio, ktorych najwiekszym osiagnieciem sa sluchawki z aktywna redukcja halasu (popularne ze wzgledu na ten ostatni a nie na brzmienie). Ten zestaw rozczarowuje (moje stare radio Sony z glosnikami fabrycznymi Blaupunkt gra lepiej tzn bardziej bezpośrednio). Jak ktos uwaza Creative Aruvana za hi end audio to bedzie zadowolony
Byc moze zmiana glosnikow rozwiazuje problem i to one tak bruzdza choc szumy tez niemale a to juz ewidentnie wzmacniacz lub player. Jak do tego dolozyc totalnie nieintuicyjne menu i sterowanie to Mazda powinna placic szkodliwe. Na tle nowej Astry lub systemu multimedialnego w nowym Tiguanie to jak skansen. Sorry Mazdo! Powiem wiecej – chcialbym miec mozliwosc zamowienia standardowego, ktory nie straszy na pol szyby i ma normalne przyciski, ale oczywiscie mozliwosci customizacji u Azjatow sa niemalze zerowe!

-
limo
Co ma Bose do straszenia na pół szyby? Mógłbyś uzupełnić profil, bo póki co to śmierdzi mi tu trolem. Swoją drogą to w skypassion masz bose, ale biorąc pod uwagę inne dodatkowe wyposażenie to nie generuje ono więcej kosztów niż jest warte. A lepszy dźwięk jest dla audiofili a nie melomanów czy buraków z tubami (nie stawiać na równi) i chodzi o odtworzenie przekazu wykonawcy, więc dodatkowe wodotryski jakich Ci brakuje nie są docelowej grupie zbytnio potrzebne.
@krabdul przed M3 miałem Astrę trzeciej generacji. Nie było tam Bose, ani innego systemu nagłośnienia 'premium', po prostu fabryczny oplowski i moim zdaniem grał on tak samo, jak i nie lepiej niż Bose z M3. I szczerze przyznam, że nieco zawiodłem się jak dealer przy odbiorze samochodu pokazywał mi jak to wszystko gra. Liczyłem na fajerwerki, w końcu to Bose, a dostałem chyba zwykłe głośniki z doklejonym logo znanej firmy. Ktoś kiedyś w jakimś wątku pisał, że po wygłuszeniu samochodu piankami poprawiło się nagłośnienie, w szczególności głębia dźwięku. I to pewnie tu tkwi problem, ale już nic na to nie poradzimy.
Natomiast co do postu @limo, to akurat moim zdaniem system multimedialny jest intuicyjny, może jest kilka niedoróbek, ale suma sumarum jest okej. A na temat możliwości customizacji przeczytaj sobie porównanie w jakiejś (już nie pamiętam której) gazecie motoryzacyjnej Mazdy 6, Audi A4 i BMW serii 5. Oczywiście w niemieckich samochodach możesz sobie dobrać nawet kolor śrubek pod maską, ale niestety za każde Twoje życzenie płacisz dodatkowo i to nie mało. Więc mimo wszystko jednak wolę M3 w tych kilku podstawowych opcjach wyposażenia, bo wiem, że za takie same pieniądze nie dostanę takiego wyposażenia u konkurencji. Nie wspominając o wyglądzie.
Natomiast co do postu @limo, to akurat moim zdaniem system multimedialny jest intuicyjny, może jest kilka niedoróbek, ale suma sumarum jest okej. A na temat możliwości customizacji przeczytaj sobie porównanie w jakiejś (już nie pamiętam której) gazecie motoryzacyjnej Mazdy 6, Audi A4 i BMW serii 5. Oczywiście w niemieckich samochodach możesz sobie dobrać nawet kolor śrubek pod maską, ale niestety za każde Twoje życzenie płacisz dodatkowo i to nie mało. Więc mimo wszystko jednak wolę M3 w tych kilku podstawowych opcjach wyposażenia, bo wiem, że za takie same pieniądze nie dostanę takiego wyposażenia u konkurencji. Nie wspominając o wyglądzie.
prawda jest taka ze lepiej kupić za tą kase sam glosniki i dac elektrykowi do zalożenia. Pewnie bede wyższej klasy i moze taniej wyjdzie. Tak jak z felgami. Chinskie felgi do mazdy 18 kosztuja 4000 zł, gdy ja swoje niemieckie borbety kupiłem za 3100. A felgi gdzies 2 klasy wyżej od tym od mazdy...
Megas napisał(a):system multimedialny jest intuicyjny
Masz włączoną nawigację. Przełączasz stację radiową z kierownicy (na następną zapisaną lub wg częstotliwości). Żeby dowiedzieć się jakiej stacji słuchasz musisz przełączyć się do aplikacji radia. Nie widzisz nazwy stacji na górnej belce z informacjami. To jest intuicyjne?
@creet widzisz, każdy ma inne wymagania. Na przykład mnie nie obchodzi nazwa stacji, tylko to co leci, więc nie widzę potrzeby sprawdzania stacji. Poprzez intuicyjną obsługę systemu rozumiem to, że praktycznie nie trzeba czytać instrukcji żeby umieć się nim w pełni posługiwać. To o czym Ty piszesz, to raczej braki w wyświetlanych informacjach, które nie przez każdego muszą być traktowane jako wady. Z resztą przełączanie między radiem a nawigacją to naciśnięcie 2 przycisków które są dosyć ergonomicznie umieszczone, więc nie jest to jakiś wielki problem – nie trzeba kluczyć po menu, wyszukiwać itd.
Bose jest w wersji SkyPassion, nie można go dokupić osobno.
Bose jest w wersji SkyPassion, nie można go dokupić osobno.
Ja wiem, że Bose jest w zestawie w SkyPassion i wiele innych rzeczy, dlatego dla jednego to dopłata np 4000pln a ktoś inny traktuje to jako gratis do reszty rzeczy, ktore mu się bardziej przydają. Pisanie zatem, że za cenę bose można mieć coś innego, lepszego jest kwrstią bardzo indywidualną. Ja niestety nie miałem szczęścia siedzieć w kompakcie z lepszym seryjnym nagłośnieniem, więc mnie moje bose nie zawodzi. Z ciekawostek (nie wiem jak w "nieBose") to jak dzwonię z głośnomówiącego to po drugiej stronie ciężko to poznać. Jak dzwonię czasem do kogoś kto też leci na głośnomówiącym w innym aucie to odrazu to słyszę. Tutaj daję duży +