Dzień dobry.
Problem dotyczy rozmiaru nakrętki mocującej piastę tylną w 626 GW diesel 110PS '02.
Zakupiłem tylną piastę. Nie spodziewałem się nakrętki w komplecie więc zamówiłem ją osobno. O dziwo nakrętkę dostałem również razem z piastą więc mam dwie. Problem w tym, że żadna z nich nie pasuje.
Mianowicie są to nakrętki na klucz 32 (średnica otworu 20mm ale biorąc pod uwagę gwint będzie to chyba 22mm). Takie też nakrętki sprzedawane są w sklepach czy też na aukcjach. Problem w tym, że nakrętka, którą ściągnąłem ze starą piastą jest na klucz 34 czy nawet 35 (odkręcałem niestety metodami rzemieślniczymi że się tak wyrażę więc rozmiar znam nie z klucza bo nawet powyżej 32 nie posiadam ale ze zdjęcia wymiaru miarką). Szerokość otworu nakrętki to też koło 22-23mm więc doliczając gwint będzie pewnie koło 25mm. Oczywiście na gołe oko widać różnicę w rozmiarze otworu obu nakrętek.
Jak to jest w takim razie z tymi wymiarami? Nowa piasta z nakrętką w komplecie która nie pasuje?
Najgorzej, że w necie nigdzie nie widzę takiej dużej nakrętki. Jaki w takim razie powinien być wymiar prawidłowej nakrętki i skąd ją wziąć? Pewnie ostatecznie w ASO za przysłowiową stówkę się znajdzie ale to raczej ostateczność.
Nakrętka mocowania tylnej piasty w 626 GW.
Strona 1 z 1
piasta do GW w dieslu jest większa, piasta do GW w benzynie jest taka sama jak w GF,
widać źle zamówiłeś, albo źle wysłali,
poszukaj może nakrętki do Mazdy 6 GG 1.8, 626 GW DITD wiem że mają te same tarcze, może piasty też
Wysłane z mojego m2 przy użyciu Tapatalka
widać źle zamówiłeś, albo źle wysłali,
poszukaj może nakrętki do Mazdy 6 GG 1.8, 626 GW DITD wiem że mają te same tarcze, może piasty też
- Od: 24 lut 2008, 12:20
- Auto: *626 GW 2.0 TurboRF 98r.
* Toyota Avensis Verso 2.0 PB+LPG automat Exlusive 04r.
* było C8 2.2 PB+LPG Exlusive 03r
* było Meriva B 1.4 PB+LPG (fabryczny) 120KM 16r.
* było Astra 4 sedan 1.4 PB+LPG (fabryczny) 140KM 16r.
Niestety na aukcjach które przeglądnąłem i na tej na której kupiłem podane były wszystkie modele Mazdy począwszy od 626 przez 6, Premacy, MPV po 323 itd.
Najgorzej, że zazwyczaj nakrętki wcale nie ma w komplecie.
Piasta jest identyczna z ze starą więc pasuje ale najwidoczniej mocowanie jest inne.
Widać dla handlarzy wszystko jedno i to samo. Dzwoniłem do sprzedawcy jednak powiedział, że był to komplet który tak dostali z hurtowni więc tutaj i tak po temacie.
Najgorzej, że zazwyczaj nakrętki wcale nie ma w komplecie.
Piasta jest identyczna z ze starą więc pasuje ale najwidoczniej mocowanie jest inne.
Widać dla handlarzy wszystko jedno i to samo. Dzwoniłem do sprzedawcy jednak powiedział, że był to komplet który tak dostali z hurtowni więc tutaj i tak po temacie.
- Od: 17 wrz 2008, 00:39
- Auto: 626 GW DiTD '02 110PS
jest taka ruska stronka
http://japancars.ru/index.php?route=catalog/mazda
http://japancars.ru/index.php?route=catalog/mazda
Dziękuję za pomoc.
Stronka super bo numerami części powinno być dużo prościej.
Zamówiłem oryginalną nakrętkę Mazdy. Z informacji sprzedawcy wynika, że jest to jedyna opcja bo innych nakrętek nie ma dlatego się zdecydowałem. Ciekawe tylko skąd w takim razie tyle tych mniejszych na rynku.
Temat uważam za zamknięty.
Stronka super bo numerami części powinno być dużo prościej.
Zamówiłem oryginalną nakrętkę Mazdy. Z informacji sprzedawcy wynika, że jest to jedyna opcja bo innych nakrętek nie ma dlatego się zdecydowałem. Ciekawe tylko skąd w takim razie tyle tych mniejszych na rynku.
Temat uważam za zamknięty.
jak już pisałem, GF wszystkie silniki i GW benzyna, mają dużo wspólnego,
GW w dieslu to już ma trochę więcej z Mazdy 6,
koniecznie pamiętaj o tym jak będziesz zamawiał tarcze czy klocki
GW w dieslu to już ma trochę więcej z Mazdy 6,
koniecznie pamiętaj o tym jak będziesz zamawiał tarcze czy klocki
Niestety odgrzewam kotleta.
Symbol nakrętki niewiele pomaga. Co dziwne w sklepach na podstawie symbolu oferują tylko wersję M22x1,5 na klucz 32 a ja potrzebuję M24x1,5 na klucz 35. Utrzymują że to jedyny model do mazd.
Praktycznie nikt nie oferuje takiej nakrętki. Może w końcówce produkcji tego modelu mazdy poskładali ją z elementów nie wiadomo skąd i od czego. Aktualnie próbuję poszukać czegoś na szrotach. Znalazłem odpowiednie nakrętki ale oferowane do piast BMW E30 316 318 320 323 325 oraz osi firm SPP, KNOTT, AL-KO, BPW. Gwint ok tyle że klucz na 36mm. Teraz pytanie czy w tym rozmiarze wejdzie w gniazdo. Gdybym spodziewał się takich problemów poczekałbym na zamówiony po fakcie klucz 35mm a nie szlifował oryginalną nakrętkę aby odkręcić ja kluczem 32mm. Jak to się mówi Polak mądry po szkodzie.
Symbol nakrętki niewiele pomaga. Co dziwne w sklepach na podstawie symbolu oferują tylko wersję M22x1,5 na klucz 32 a ja potrzebuję M24x1,5 na klucz 35. Utrzymują że to jedyny model do mazd.
Praktycznie nikt nie oferuje takiej nakrętki. Może w końcówce produkcji tego modelu mazdy poskładali ją z elementów nie wiadomo skąd i od czego. Aktualnie próbuję poszukać czegoś na szrotach. Znalazłem odpowiednie nakrętki ale oferowane do piast BMW E30 316 318 320 323 325 oraz osi firm SPP, KNOTT, AL-KO, BPW. Gwint ok tyle że klucz na 36mm. Teraz pytanie czy w tym rozmiarze wejdzie w gniazdo. Gdybym spodziewał się takich problemów poczekałbym na zamówiony po fakcie klucz 35mm a nie szlifował oryginalną nakrętkę aby odkręcić ja kluczem 32mm. Jak to się mówi Polak mądry po szkodzie.
ja odkręcałem nakrętekę nasadką 36, bo nigdzie nie mogłem dostać 35, tylko musiałem obszlifować ją z zewnątrz bo nie chciała zmieścić się w otwór
Strona 1 z 1