Odprowadzenie skroplonej wody z klimatyzacji

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez piotrekj66 » 20 cze 2016, 22:55

Witam, mam do Was pytanie odnosnie klimy. Po wylaczeniu klimy z kratek czuc wilgotne powietrze przez jakas chwilke (w deszczowe dni szyby zaczynaja parowac) ale to raczej normalne.

Chcialem jeszce sprawdzic tylko czy odplyw wody skroplonej mam drozny ale nie wiem gdzie sie znajduje:P

Prosze o jakies info gdzie moge go szukac i czy u Was tez po wylaczeniu klimy czuc chwilke wilgotne powietrze i czase zaparuje szyba? (nie smierdzi, filtry kabinwe wymienione i auto przeozonowane.
Początkujący

Od: 15 cze 2014, 11:50

Postprzez kropek101 » 21 cze 2016, 10:59

Zaparkuj auto na kostkach i niech idzie klima zrobi się plama wody to masz wszystko ok to taki najprostszy test. Przy wysokich temperaturach woda zaczyna szybko kapać.

Sam otwór jest widoczny z lewej strony na dole grodzi za silnikiem, kapie sobie na zawieszenie.

Co do zapachu i wilgoci to u mnie po wyłączeniu i włączeniu klimy zawsze delikatnie czuć zapach. Samo ozonowanie i wymiana filtrów czasem nic nie daje jak już w skraplaczu mamy wykwit. Szyby nie parują ale auto jest suche w środku.

A teraz taka moja sytuacja w tym roku poprzednie lata nigdy tak nie było a to przez to że ten sezon śmigam na moto, mazda tylko czasem gdzieś jedzie i miałem już tak że nie był to nie przyjemny zapach tylko smród mimo że ozonuje 2x w roku (mam alergie i dużo to daje mieć czystą klimatyzacje.) Mimo tego teraz poprostu jest ciepło i albo klima idzie dziennie aby syf spływał z wodą albo w ogóle jej nie ruszam.
Aby się pozbyć smrodu z nawiewu wstawiłem ozonator do auta i ozonowalem 10 minut przerwa na wietrzenie i znowu aż do skutku chyba 4-5x akurat mogę sobie na to pozwolić (posiadam własny sprzęt) teraz po 2 dniach jazdy aby nie dopuścić do podobnej sytuacji ozonuje 5minut. Ponieważ wiem że jak postoi tydzień znowu będzie smród. A tego nikt nie lubi.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół

Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Forumowicz

Od: 21 lut 2011, 00:49
Auto: Seat Altea XL 2,0 TDI CR 170KM i 370Nm

Była Mazda 3 BK Y6 2006r
Mazda 323f 1,5 16v 88km 98r

Postprzez yama » 31 lip 2016, 12:59

nie do konca to prawda
po po FL rurka idzie pod osłona termiczną i jak masz rozgrzana to mało co kapie
trzeba dać 15.5 stopnia na automacie i wew obieg wtedy troszkę kapię
rurka jest w obudowie filtra kabinowego u dołu – beznadziejny dostęp
ja kupiłem produkt Wurtha z sonda wkładasz i 30s przycisnąć po chwili się odetkało
ozonowanie ozonowanie nowe filtry i sprawny odpływ wody to podstawa
Forumowicz

Od: 21 mar 2007, 19:14
Auto: mazda 3 1.6 BK/Eclipse 4g63(T awd)