Za niskie obroty na zimnym silniku
Strona 1 z 1
Witam, może ktos z Was spotkał sie z takim przypadkiem z którym zmagam się od kilku miesięcy. Do rzeczy. Rano gdy odpalam samochód, po odpaleniu i upływie około 3 sekund spadają obroty, tak jakby silnik miał za chwilę zgasnąć. Niekiedy towarzyszy temu metaliczny odgłos jakby metal tarł o metal, po lekkim dodaniu gazu odgłos ten ustępuje a obroty lekko się podnoszą, jednak silnik dopiero po złapaniu temperatury zaczyna pracować normalnie. Towarzyszy temu przenoszenie drgań na cała budę w szczególności na kierownicę. Im na zewnątrz zimniej tym drgania większe i dłużej trwają. Wymieniłem filtr paliwa (zawsze używam Knechta C205), sprawdziłem szczelność przewodów paliwowych przy silniku, dwumasa wymieniona na oryginał,zapobiegawczo wymieniłem zawor SCV i przeczyściłem przepływomierz. Przed wymianą też tak miałem. Wymieniona sprężarka klimatyzatora, paski i rolki nowe. nadmieniam, że autko ma normalne osiągi mino tych za niskich obrotów. Na swiatłach dopóki sie nie zagrzeja trzymam go na lekkim gazie.
-
Rafal Bo
Witam,
Moim problemem są wachania obrotów, a dokładniej spadek obrotów.
Na zimnym silniku obroty wachlują, czasami na tyle w dół spadają, że silnik gaśnie. Mniej wiecej po 5 minutach jazdy jak silnik się dobrze rzgrzeje, problem znika.
Jakieś propozycje co to może być?
Dzięku, pozdrawiam.
Moim problemem są wachania obrotów, a dokładniej spadek obrotów.
Na zimnym silniku obroty wachlują, czasami na tyle w dół spadają, że silnik gaśnie. Mniej wiecej po 5 minutach jazdy jak silnik się dobrze rzgrzeje, problem znika.
Jakieś propozycje co to może być?
Dzięku, pozdrawiam.
-
Paluel
Mechanik zlokalizował mój problem i okazuje się, że pada jeden z wtryskiwaczy.
Czy przy wymienianie wtryskiwacza powinno też wymieniać się przewód?
Czy przy wymienianie wtryskiwacza powinno też wymieniać się przewód?
-
Paluel
Numer wtrysku i przewodu wtryskiwacza musi być taki sam. Tzn wtrysk i przewód to komplet. Na innym przewodzie też może chodzić, ale nie musi.
- Od: 23 sie 2015, 08:28
- Auto: Mazda 6 2003r GY 2.0 MZR-CD RF5C & Twingo power:P
Strona 1 z 1