Lusterka zewnętrzne – problem ze składaniem/rozkładaniem
Trzeba nazywać rzeczy po imieniu, to bubel, który na nowo instalują po reklamacjach.
Ostatnio edytowano 12 maja 2016, 14:57 przez czarmi, łącznie edytowano 1 raz
U mnie w ubiegłym roku, w przeciągu tygodnia wymieniono oba lusterka. Na dzień dzisiejszy lusterko kierowcy jest do wymiany a lusterko pasażera zachowało pełną sprawność. Dodam, że każde z lusterek wymieniało inne ASO, więc każde z nich mogło mieć inny model lusterka a w szczególności jedno z ASO miało nową wersję lusterka.
Ja mam auto od ponad roku, produkcja – początek 2015 roku, ponad 20 tys kilometrów przebiegu. Auto używane praktycznie codziennie i w 95% przypadków składam lusterka. Na razie (odpukać...) oba lusterka działają i nic nie wskazuje, żeby miały się zepsuć. Zastanawiam się, czy to ja mam szczęście, Wy macie pecha, czy w pewnym momencie poprawili ten mechanizm i nie sypie się już?
Moja też 2015, lusterka składane za każdym razem i kompletnie żadnych objawów jakiegoś uszkodzenia.
Nie były tylko ruszane zimą jak był mróz, bo kiedyś już sobie tak załatwiłem lusterko (nie w madzi).
Nie były tylko ruszane zimą jak był mróz, bo kiedyś już sobie tak załatwiłem lusterko (nie w madzi).
Można dokupić moduł 
Ostatnio padło mi lusterko od strony kierowcy. Za żadne skarby nie chciało się otworzyć i musiałem wspomóc ręką otwieranie. Teraz już prawie nie reaguje. Prawe też już ledwo zipie.
Ostatnio padło mi lusterko od strony kierowcy. Za żadne skarby nie chciało się otworzyć i musiałem wspomóc ręką otwieranie. Teraz już prawie nie reaguje. Prawe też już ledwo zipie.
Auto mam 8 miesięcy i póki co cisza, a nie ukrywam, że naczytałem się tutaj tyle o tych awariach lusterek, że spodziewałem się problemu. Widać, niektórzy mają pecha i tendencja skłania się ku rocznikowi '14.
Witam
jestem tu całkiem nowy ale że noszę się z zamiarem zakupu nowej trójki i przewertowałem chyba wszystkie tematy dotyczące tego modelu. Cóż... pierwotna euforia nieco minęła. Czy może się wypowiedzieć na temat lusterek ktoś, kto kupił auto jesienią 2015 lub później? Z tego co czytam wynika, że problem jest najczęściej w autach z pierwszych dwóch lat produkcji. Może Mazda coś jednak poprawiła? W salonie pan mi powiedział, że zupełnie nie wie, o co pytam ale obiecał sprawdzić w serwisie. Ciekawe... Może krótko pracuje.
jestem tu całkiem nowy ale że noszę się z zamiarem zakupu nowej trójki i przewertowałem chyba wszystkie tematy dotyczące tego modelu. Cóż... pierwotna euforia nieco minęła. Czy może się wypowiedzieć na temat lusterek ktoś, kto kupił auto jesienią 2015 lub później? Z tego co czytam wynika, że problem jest najczęściej w autach z pierwszych dwóch lat produkcji. Może Mazda coś jednak poprawiła? W salonie pan mi powiedział, że zupełnie nie wie, o co pytam ale obiecał sprawdzić w serwisie. Ciekawe... Może krótko pracuje.
- Od: 11 cze 2016, 23:15
Ja kupowałem samochód początkiem stycznia br., ze starego rocznika 2015. Jak dotąd przejechane ponad 10kkm, przy czym składania/rozkładania lusterek użyłem kilkanaście razy. Jak dotąd zero problemów.
Czytając ten wątek też zauważyłem, że problemy dotyczyły raczej starszych roczników.
Czytając ten wątek też zauważyłem, że problemy dotyczyły raczej starszych roczników.
Chromaticall napisał(a):W salonie pan mi powiedział, że zupełnie nie wie, o co pytam ale obiecał sprawdzić w serwisie. Ciekawe... Może krótko pracuje.
Taka odpowiedź to akurat standard. Jakbyś spytał o zacinającą się skrzynię biegów, to byś to samo usłyszał. Taką mają niestety politykę, aczkolwiek zdziwiłbym się, gdyby w salonach innych marek było inaczej.
Megas napisał(a):Jak dotąd przejechane ponad 10kkm, przy czym składania/rozkładania lusterek użyłem kilkanaście razy. Jak dotąd zero problemów.
Radziłbym jednak używać składania/rozkładania lusterek jak najczęściej, dopóki istnieje gwarancja. Jeśli coś poprawili, to nie będzie miało to wpływu na ich żywotność, a jeśli nie, to wymienią mechanizm na gwarancji
Ja mam model 2016, przejechane 3.5k km i mam moduł wiec lusterka sie skladaja i rozkladaja minimum 2 razy dziennie, auto mam około 50 dni dopiero więc można przyjąć, że lusterka złozyły i rozłozyły się jakieś około 130 razy i poki co bez problemow. Aczkolwiek prawe lusterko jak stoje na światłach drży przy włączonym silniku :/ ktos tez tak ma?
Chromaticall napisał(a):A nawet w ich testowej M3 prawe lustro składało się znacznie szybciej niż lewe.
Według mnie i niektórych osób ( było wcześniej wspomniane ) ta różnica wynika z faktu, ze lusterka są ustawione pod innym kątem – niesymetrycznie. Jakby kierowca siedział na środku, a nie z lewej strony to pewnie składałyby się w podobnym czasie. Nie przesadzajmy – to trochę szukanie problemu na siłę.
Ja składam lusterka za każdym razem i od samego początku jedno składało się "szybciej". Rocznik 2015 z października – żadnych problemów z lusterkami póki co.