Pb 95 vs Pb 98 vs Pb 100 – czy jest sens tankowania mocnego paliwa w naszych Mazdach?
Kontrolują wyrywkowo , te na których ja leję akurat są i są OK
Wczoraj była awaria 95 i zalałem 98 i oddałem żonie auto. Dzisiaj się mnie spytała czy coś zrobiłem z autem bo jakoś lepiej chodzi
?
Wiem, że różnica między 95 a 98 jest nieodczuwalna ale może w przypadku tych silników o tak zwiększonej kompresji coś czuć jednak ?
Wiem, że różnica między 95 a 98 jest nieodczuwalna ale może w przypadku tych silników o tak zwiększonej kompresji coś czuć jednak ?
- Od: 11 gru 2014, 15:07
- Auto: Skyactiv + SRT
marcin7913 napisał(a):Wiem, że różnica między 95 a 98 jest nieodczuwalna ale może w przypadku tych silników o tak zwiększonej kompresji coś czuć jednak ?
Tiaaaaa .....
sordyl18 napisał(a): jedynie troszeczkę będziesz w stanie więcej przejechać na jednym tankowaniu (około 10%)
Temat wielokrotnie przerabiany, a różnica w zasadzie nieodczuwalna
Moja BJ-tka odczuwa różnicę między 95 a 98
Na 95 wywala check 
MAZDA SIĘ NIE PSUJE TO LUDZIE PSUJĄ MAZDY

Ja wlewam od kilku miesięcy 98 i uważam ze auto jest żwawsze i to odczuwalnie lepiej się zbiera, oczywiście szału nie ma. Innego paliwa już nie wleje. Robiłem powroty do 95 i znowu 98 i znowu 95 aby wyczuć różnicę albo ją wykluczyć, bo też obawiałem się sugestii i podświadomych odczuć. Moim skromnym zdaniem warto wlewać 98 na sprawdzonych stacjach. Niestety w dalszym ciągu na naszych stacjach 95 nie spełnia podstawowych norm 95 nawet na markowych stacjach. Z 98 jest trochę lepiej....niewiele lepiej, ale....lepiej, jak powiedział klasyk.
Stwierdzenie to opieram na informacjach od swoich dwóch kolegów – kierowników stacji, jeden Orlen drugi Lotos.
Ale każdy zrobi jak uważa. Pzdr
Stwierdzenie to opieram na informacjach od swoich dwóch kolegów – kierowników stacji, jeden Orlen drugi Lotos.
Ale każdy zrobi jak uważa. Pzdr
Co do 98 to warto, ale tylko na większych stacjach. Na tych małych bywa tak, że mało jej schodzi i paliwo zaczyna być gorszej jakości. Przykład z życia to nowe Polo znajomej. Dziwiła się czemu się dławi czasami i okazało się, że na stacji (mała miejscowość) 98 lali ludzie sporadycznie w tym ona. Przejście na 95 z tej samej stacji naprawiło problem.
- Od: 17 kwi 2016, 21:38
- Auto: 323F BJ Sportive
Cześć !
Dziś dopiero zarejestrowałem się na forum i dziś też pierwszy raz zalałem moją pięknote 98
Mówiąc szczerze, myślałem że to bzdura. "95 wystarczy, po co przepłacać?" . A jednak skusiłem się. Wjechałem z pustym bakiem, wyjechałem z pełnym 98. Nigdy nie sądziłem że różnica będzie tak ogromna ! Silnik pracuje płynnie, cicho. Przyspieszenie odczuwalnie większe a przy okazji nie zmniejszając prędkości jazdy możemy być bardziej łagodni dla silnika. Na prawdę warto zapłacić te kilka zł więcej za cały bak i czuć dużo większy komfort jazdy niż na 95. Pozdrawiam
Mówiąc szczerze, myślałem że to bzdura. "95 wystarczy, po co przepłacać?" . A jednak skusiłem się. Wjechałem z pustym bakiem, wyjechałem z pełnym 98. Nigdy nie sądziłem że różnica będzie tak ogromna ! Silnik pracuje płynnie, cicho. Przyspieszenie odczuwalnie większe a przy okazji nie zmniejszając prędkości jazdy możemy być bardziej łagodni dla silnika. Na prawdę warto zapłacić te kilka zł więcej za cały bak i czuć dużo większy komfort jazdy niż na 95. Pozdrawiam
-
Łukasz323v
Jedź na hamownie i zobacz jak ogromna różnica wyjdzie 
Ciszej będzie na pewno albo przyśpieszać lepiej nie będzie.
Ciszej będzie na pewno albo przyśpieszać lepiej nie będzie.
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Moje doświadczenia są takie. Jeździłem od zakupu na 95 Orlenowskiej, później przerzuciłem się na Vervę. W moim subiektywnym odczuciu samochód pracował ciszej i może lepiej ciut jechał. Skusiłem się niedawno na BP Activ 95... Samochód zaczął pracować głośniej przy wyższych prędkościach i słabiej się zbiera. Znowu wracam do Vervy. Moje subiektywne odczucia.
Ścibi85 napisał(a):Skusiłem się niedawno na BP Activ 95
czego porównujesz vervę 98 do BP 95 ? zalej 98 ultimate
Czy w tym filmie autor pojechał na hamownie? Sprawdził swoje auto na paliwie 95 oraz 98 i ewentualnie na paliwie premium? Zakładam, że nie. Zapewne tylko opowiadał rzeczy, które wielokrotnie były już wałkowane.
Film wyłączyłem po wstępie (po tym jak potraktował młodego pracownika). Brak szacunku nic więcej.
Chłopak zestresowany być może pierwsza jago praca i trafia mu się pan czepialski.
Wojna w necie nie ma sensu dopóki ktoś nie zrobi testu ba hamowni oraz z sonometrem. Tylko tak można rozwiać wszelkie wątpliwości
Jedyną osobą która się do tego nadaje na YT to Zachar z AC
Film wyłączyłem po wstępie (po tym jak potraktował młodego pracownika). Brak szacunku nic więcej.
Chłopak zestresowany być może pierwsza jago praca i trafia mu się pan czepialski.
Wojna w necie nie ma sensu dopóki ktoś nie zrobi testu ba hamowni oraz z sonometrem. Tylko tak można rozwiać wszelkie wątpliwości
Jedyną osobą która się do tego nadaje na YT to Zachar z AC
"Pierwszego samochodu i pierwszej kobiety nigdy nie zapomnisz."
Stirling Moss
Stirling Moss
to mi teraz powiedzccie jak jest w naszych mazdach, ja mam na swojej napisane przy wlewie, min 95
co to znaczy? jakie paliwo jest zalecane do naszej mazdy?
w niemczech na shell są 102 oktany, pare razy tankowałem i nic sie nie stało.
co to znaczy? jakie paliwo jest zalecane do naszej mazdy?
w niemczech na shell są 102 oktany, pare razy tankowałem i nic sie nie stało.